Hogyan csökkentsük havi kiadásainkat?

Egy család havi kiadásait nagymértékben lehet csökkenteni, mert  odafigyeléssel a különböző költségekből sokat lehet lefaragni. Természetesen vannak olyan kiadások, mint például az autó fenntartására szánt összeg, mely a legkevésbé csökkenthető, hiszen az emelkedő benzin- és gázárak csak tovább emelik az amúgy is jelentős kiadásokat. Éppen ilyen kismértékben lehet csökkenteni az élelmiszerre szánt keretet is, de ha a megfelelő területeken próbálkozunk „lefaragni” a kiadásokból, biztos, hogy pozitív lesz a végeredmény.

A villamosenergia és a fűtés költségeinek optimalizálása

Jó hír, hogy vannak olyan területek, ahol sokat meg lehet takarítani. A villamos energia az egyik ilyen „pénznyelő”. A legtöbb fölösleges kiadás itt van, pedig alaposan átgondolva a fogyasztásunkat, valamint néhány ellenőrzéssel csökkenthetjük a számlák összegét.

hirdetes

Az olyan apró dolgok, mint a bedugva maradt telefonos töltő, modem vagy nyomtató, bár használat nélkül kevés áramot fogyaszt, mégis ha rendszeresen így marad, akkor összességében nagy összegektől szabadíthatnak meg évente. Ezek áramtalanítása csak pár pillanat, de sokat lehet velük spórolni.

Érdemes azon is elgondolkodnunk, hogy biztosan szükségünk van-e digitális órára vagy mikrohullámú sütőre, hisz ezek folyamatos áramforrást igényelnek. Bár önmagukban nem fogyasztanak sokat, de ha több ilyen is van a lakásban, akkor szép összeg kerekedhet ki a végén ezekből is.
Lényeges az is, hogy a fűtés mindig megfelelően legyen beállítva. Amennyiben nem rendelkezünk még programozható termosztáttal, fontos, hogy szerezzünk be egyet, mert így abban az esetben, ha nem tartózkodunk otthon, és a hőmérséklet elérte a kellő hőfokot, automatikusan ki fog kapcsolni a kazán.

Ez nemcsak akkor érvényes, amikor munkában vagyunk, hanem akkor is, amikor hosszabb időt, mondjuk néhány napot töltünk házon kívül. Ez lényeges, hisz így nem fűtjük fölöslegesen a lakást.
Az is fontos tényező, hogy a nyílászárók is jól szigeteljenek, hisz amennyiben nem szigetelnek jól, akkor az utcát fűtjük drágán és fölöslegesen.

 

A vízzel is lehet spórolni!

A másik olyan terület, ahol jelentős összegeket lehet megspórolni, a vízfogyasztás. Sokan nem is gondolják, hogy az olyan apró megoldások, mint a spórolós csaptelepek vagy betétek, kiváló befektetésnek számítanak, viszonylag hamar, akár három-négy hónapon belül meg is térül az áruk. A spórolós csapbetétek lényege, hogy jobban szórják a vizet, vagyis habosítják, dúsítják, így sokkal kevesebb vízmennyiséget fog elhasználni ugyanahhoz a munkafolyamathoz.

Most már kapható olyan zuhanyrózsa is, mely sokkal jobban habosítja a vizet, zuhanyzáskor úgy érezzük, hogy nagy mennyiségű víz zúdul ránk, de pont a fordítottja igaz, sokkal kevesebb vizet fogunk fogyasztani.
A másik „vizes rész”, ahol el tud szökni nem kis mennyiségű pénz, az nem más, mint a WC-tartály. A régebbi fajták nagyon sok vízzel öblítik le a WC-t. Érdemes egy korszerű tartályt beszerezni, hisz ezek már úgy vannak gyártva, hogy két lehetséges öblítési mód közül választhatunk. Így például kisebb dolog esetén elegendő a kevés vízzel való öblítés is. Ez az apró változtatás havonta több száz liter vizet spórolhat meg nekünk.
Az olyan apróságok, mint a csapcsöpögés is képes jó pár ezrest kihúzni a pénztárcánkból. Ha erre is odafigyelünk, havi szinten nagyon sokat spórolhatunk meg.

A TV és a telefonszolgáltatók csomagjai is lehetnek költségkímélőek

Az utolsó olyan rész, ahol igazán sokat lehet még a pénztárcánkban tartani, nem más, mint a telefon és tévészolgáltatás. Amennyiben nem létfontosságú, hogy vezetékes telefonkészülékkel rendelkezzünk, érdemes ezt megszüntetni, hisz most már a legtöbb embernek van mobiltelefonja, és úgy is az esetek nagy részében azt használjuk.
Ne lepődjünk meg, hogyha le szeretnénk mondani a vezetékes telefont, akkor a szolgáltató egy sokkal olcsóbb ajánlattal kedveskedik nekünk. Amennyiben úgy érezzük, hogy szükségünk van a telefonra, érdemes ezt a lehetőséget kihasználni.
A tévé- és mobilszolgáltatók esetében is érdemes szétnézni az ajánlatok között, mert jelen pillanatban nagy az árverseny. Amennyiben tájékozódunk a kínálatok közt, rájövünk, hogy megéri szolgáltatót váltani, havonta akár néhány ezrest is megtakaríthatunk.
Szintén a mobilszolgáltatók esetében érdemes a csomagok között is szétnézni, hisz egyazon szolgáltatónál több csomag is elérhető. Amennyiben a jelenlegi csomagunk túl nagynak vagy túl kicsinek bizonyul, érdemes váltani. Ez igaz úgy a mobil-, mint a tévészolgáltatók esetében.

Most már rengeteg tévészolgáltató kínál olyan csomagokat, melyből mi magunk választhatjuk ki, hogy melyik csatornákat szeretnénk nézni. Ezek nagy előnye, hogy az olyan csatornákért, amiket soha nem nézünk, nem kell fizetnünk. Ezek az apró váltások gyakran jó döntésnek bizonyulnak, segítenek a havi kiadások csökkentésében.

Hogyan spórolhatunk az élelmiszer kiadásainkon?

Természetes, hogy az élelmiszereken lehetne a legtöbbet spórolni, de szinte minden esetben bebizonyosodik, hogy ami olcsó, nem is annyira jó. Élelmiszereknél akkor tudunk jól spórolni, ha figyeljük az akciókat, és a tartós élelmiszerekből ilyenkor szerzünk be nagyobb mennyiséget. A napi étkezési kiadások csak abban az esetben tudnak csökkenni, ha megtanulunk tudatosan vásárolni, és nem dőlünk be azonnal minden reklámnak.

Az akciós árakkal érdemes vigyázni. Tudatosan figyelnünk kell arra, hogy mire és mennyit költünk, ha árleszállításba botlunk. Ha nem vásárolunk meg olcsón olyan dolgokat, amikre nincs is szükségünk, akkor ezzel többet tettünk a pénztárcánkért, mintha akciós dolgokat vettünk volna meg.

Spórolni meg lehet tanulni, és ebben a nagyon labilis gazdasági világban, ahol semmi nem biztos, meg is kell tanulni. Sokszor az elején nehezen megy, hogy kihúzzunk mindent a konnektorból, vagy kikapcsoljuk a monitort, de az ilyen apró lépésekkel lehet csak előrehaladni. Ne gondoljuk, hogy az ilyen apró lépések azonnal meglátszanak a számlákon, de ha éves szinten nézzük, akkor már jelentős a különbség.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása