Hitelkártya nem fizetése esetén mire számíthatunk?

A hazai bankok egyre szívesebben ajánlják ügyfeleik részére a különböző hitelkártyákat, de sokan nincsenek tisztában a hitelkártya használatával összefüggő veszélyekkel.

Sajnos még azoknak a nagy része sincs tisztában a hitelkártyák szabályaival és használatának pontos feltételeivel, aki már rendelkezik egy kártyával.

hirdetes

 

A hitelkártyával felvett összeg visszafizetésének szabályai

Minden hitelkártyának van egy meghatározott kamatmentes periódusa, ezen időszakon belül a vásárlásokra felvett pénzösszegekre a bank nem számol fel kamatot, ha időben visszafizetjük a felhasznált összeget. Amennyiben ez nem történik meg, a pénzintézet már elég magas kamatot számíthat fel a vásárlásra használt pénzösszeg után.

Itt érdemes felhívni a figyelmet, hogy a legtöbb pénzintézet a készpénzfelvételekre már annak napjától is kamatot számol fel, tehát a készpénzfelvételeket érdemes elkerülni.
A hitelkártyáknak van egy szintén meghatározott minimum visszafizetendő összeghatára is, így a kártya birtokos eldöntheti, hogy a levett teljes pénzösszeget fizet- e vissza, vagy annak csak egy részét, a bank által meghatározott minimális összeget.

Amennyiben ezen összeg befizetése nem történik meg, beindul a kamatok, késedelmi kamatok és késedelmi díjak felszámolása, amelyek havonta akár több ezer forintos plusz kiadást is jelenthetnek.

A legrosszabb eset, ha a hitelkártyáról levett pénzt már olyan hosszú ideig nem tudja visszafizetni az ügyfél, hogy a hitelkártya szerződésben megfogalmazottak szerint a bank a hitel szerződést felmondhatja, és a fennálló tartozást a késedelmi kamatokkal együtt egy külső követeléskezelő cégnek adja át, amely akár a végrehajtást is jelentheti.
Mindent összevetve tehát érdemes alaposan megfontolni, hogy ezen feltételek mellett megéri-e számunkra egy hitelkártya birtoklása, vagy inkább döntsünk a sokkal jobban kiszámítható, lényegében hasonló pénzösszeget szolgáltató folyószámlahitel mellett, mely ugyan mindig kamatozik, viszont sokkal kisebb kamatokkal, mintha a hitelkártya használatával késedelembe szaladnánk.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása