Hogyan nyaraljon kevés pénzből együtt az egész család?

Minden család szeretne nyáron együtt elutazni egy-két hétre, de ez az anyagiak miatt sok esetben nem megoldható. Vannak azonban olyan megoldások, melyekkel akár két hét nyaralás is kihozható, ha jól osztjuk be az időnket és a pénzünket.

Egy jó nyaraláshoz jól osszuk be a pénzünket!

A legfontosabb, hogy minden napra osszuk be a pénzt. A legjobb, ha egy bizonyos keretet állapítunk meg az egész nyaralásra. Ebben legyen benne a szállás, a benzinköltség mellett az étkezés is, valamint az esetleges belépők. A kész keretet osszuk el minden napra egyenlően. Ha ezzel készen vagyunk, figyeljünk arra, hogy ezt a keretet ne lépjük túl, így könnyedén ki lehet jönni az előre megállapított összegből.

hirdetes

Lényeges szempont, hogy a gyerekekkel is megértessük, hogy nyaralás ide vagy oda, nem tudunk pluszban költekezni. Annak érdekében, hogy ők azért néhány dolgot meg tudjanak venni maguknak, jó, ha a nyaralás előtt néhány hónappal kezdenek takarékoskodni a zsebpénzükkel. Indulás előtt ehhez mi még tegyünk hozzá egy szerény összeget, s majd ezzel gazdálkodhatnak az egész nyaralás alatt. Amennyiben már az első nap elverik, akkor ők bánják meg, de ha beosztják, akkor a nyaralás végéig kitart majd a költőpénzük.

A szálláshely okos megválasztásával akár spórolhatunk is!

Ha szállodában szeretnénk lakni, akkor körültekintően nézzük meg az árakat, hogy hogyan járunk jobban: ha egy nagy apartmant igényelünk, vagy ha két külön szobát veszünk ki. A pótággyal vigyázzunk, mert nagyon sok helyen elég magas összeget számolnak fel érte. Ha rendszeresen járunk a családdal kirándulni, akkor lehet, hogy anyagilag jobb befektetés lenne, ha vásárolnánk egy összecsukható ágyat, amit majd egyszerűen fel lehet állítani a szobában.
Az étkezésekkel is sokat lehet megtakarítani.
Nem feltétlenül szükséges, hogy az egész család minden nap étteremben egyen. Inkább oldjuk meg úgy, ha lehetséges, hogy csak minden második nap menjünk étterembe, a többi étkezést pedig vagy hideg élelemmel helyettesítsük, vagy a szálláson főzzünk magunknak. Ilyen esetekben nagyon jó szolgálatot tesznek a különböző konzervek vagy készételek, melyekkel nincs más dolgunk, mint a mikróban megmelegíteni. Ezek jóval kevesebbért kaphatóak, mintha étteremben vacsoráznánk, ráadásul a mirelit pizza a gyerekek egyik kedvence, így még örülni is fognak neki.

Színes programok, könnyed kikapcsolódás – az egész család kedvére

Jó ötlet még nyaralásra egy kis házat kibérelni a hegyekben vagy egy tónál. Bár tény, hogy nem síparadicsom vagy a tengerpart, de a lényeg amúgy is az, hogy a család együtt legyen. Ilyenkor vigyünk magunkkal kellő mennyiségű társasjátékot és könyvet, így sem a gyerekek, sem a felnőttek nem unják el magukat. A foci, a tenisz, a kosárlabda vagy a tollaslabda is mind jó szórakozás ilyenkor, mivel többen is játszhatunk egy időben. Ha előre gondolunk az ilyesmire is, akkor nem kell sem vidámparkba menni, sem helyben megvenni a drága játékszereket. A kártya se maradjon otthon.

Amennyiben egy vidéket szeretnénk felfedezni, tanácsosabb egy szálláshelyről indulni minden nap, így nem kell egész nap úton lenni, és esténként kipakolni az autót. Érdemes szinte minden napra készíteni tervet, így a környék nevezetességeit könnyedén felfedezhetjük. Az internet segítségével akár kedvezményes belépőkre is szert tehetünk. A programokhoz tartozhat, hogy a környékbeli városokban és/vagy falvakban megtartott vásárokat is megnézhetjük, hisz ilyenkor szinte minden helyre hívnak különböző előadókat, így a szórakozás is könnyedén megoldható.

Fontos, hogy változatos, de ne aprólékos tervvel induljunk neki a nyaralásnak. Hagyjunk azért üres napokat vagy félnapokat is, amikor mindenki azt csinálja, amihez éppen kedve van. A gyerekek játszhatnak, vagy tévét nézhetnek, míg a szülők egy pohár bor mellett kettesben beszélgetnek. A nyaralás alatt az a legfontosabb, hogy kellő időt töltsünk a családunkkal, és nem pedig az, hogy minél több helyet megnézzünk. Egy túlzsúfolt hét senkinek nem lesz maradandó élmény.

Ha múzeumokat kell végiglátogatni sorban, vagy a különböző történelmi helyeket kell megtekinteni, az a gyerekek számára túlontúl unalmas lehet. Inkább olyan programokat szervezzünk, amihez a társaság nagy részének kedve lehet. Ha például a gyerekek strandra kívánkoznak, akkor egyik nap legyen a strandé a főszerep, a másik nap pedig valami olyasmi, amit a felnőttek kedvelnek.

Utómunkálatok, hogy valóban felejthetetlen legyen a közös nyaralás

Hasznos dolog lehet, ha útinaplót vagy blogot vezetünk, ahová minden apró, jelentéktelennek tűnő dolgot leírunk, és majd pár év múlva újraolvasva nagyon jól szórakozhat rajta az egész család. Jópofa lehet ezeket a történeket kinyomtatni és könyvként összefűzni, majd fényképek kíséretében családi albumot készíteni belőle. Biztosak lehetünk benne, hogy 10-15 év múlva minden családtag számára nagyon értékes olvasmány lesz, és majd az akkor jelentéktelennek tűnő esemény is nagyszerű emlékké válik, és ismét úgy érezhetjük magunkat, mintha nyaralnánk.

Tény, hogy az ilyen nagyszabású nyaralások pontos szervezéssel és némi lemondással is járnak, de ha sikerül összehozni, akkor biztosak lehetünk benne, hogy mindenki számára felejthetetlen élmény lesz. Fontos, hogy még indulás előtt leszögezzük a gyakorlatias szabályokat: hogy mennyit lehet naponta költeni, mi az, amit a gyereknek megveszünk és mit nem, milyen helyekre megyünk majd el, hisz ha ezeket a lépéseket nem tesszük meg, akkor veszekedések is kialakulhatnak. Próbáljuk úgy megszervezni a nyaralást, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő programot. A tenger szerelmesei is kapjanak pár napot, és azok, akik a hegyeket kedvelik, azok is tudjanak néhány napot az óriások között tölteni. Akik pedig a semmittevést szeretnék, azoknak is legyen idejük pihenni, és lógatni a lábukat. Egy előre jól kiszámított, tudatosan beosztott költségvetéssel szinte minden nyaralás megvalósítható akár a környéken, akár messzebb.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása