Hogyan működik a hitelkártya?

A hitelkártyával kapcsolatban először is azt szükséges megjegyezni, hogy nem betéti kártya, tehát nem a saját pénzünket használjuk, hanem a bankét. Ezt a bank által adott hitelkeretet felhasználhatjuk vásárlásra és készpénzfelvételre is.
A hitelkártya tulajdonosa kizárólag a kártyához tartozó hitelkeret erejéig végezhet költéseket, legyen szó vásárlásról, valamilyen szolgáltatás igénybevételéről, vagy készpénzfelvételről.

A hitelkártya működésének legfontosabb tudnivalói

A hitelkártyák igénylése feltételekhez kötött, amelyek teljesülése esetén a kártyabirtokos és a pénzintézet között szerződés jön létre. A hitelkeretet nagyságát minden esetben a pénzintézet dönti el, majd a hitelkártyát az igénylő részére átadja.

hirdetes

A hitelkártyák mindegyikének van egy előre meghatározott kamatmentes időtartama, mely alatt a kártya tulajdonosa a hitelkártyáról levett pénzösszeget kamatmentesen használhatja, ez a legtöbb esetben negyvenöt nap lehet, de léteznek 30 napos és 60 napos határidővel rendelkező hitelkártyák is.

Itt fontos megjegyeznünk, hogy csak a vásárlások díjmentesek, a készpénzfelvételeknek minden esetben díja van.
A bank a hitelkártyával történő tranzakciókról havonta elszámolást küld, amin szerepel az is, hogy meddig használhatjuk a felhasznált pénzösszeget kamatmentesen. Ezt általában kötelezően visszafizetendő pénzösszegként jelölik meg, aminek van egy minimum határa, és ezt az összeget szükséges visszafizetni a türelmi időszak megjelölt végső időpontjáig. Amennyiben ez a minimális visszafizetés az adott határidőig nem történik meg, a bank késedelmi kamatot számít fel, amely összeg elég borsos lehet.

Ezeken kívül a hitelkártya bármely más bakkártyához hasonlatosan használható, szinte minden helyen elfogadják és általában az interneten is vásárolhatunk vele.

A hitelkártyákkal kapcsolatban az a legfontosabb, hogy csak akkor éri meg anyagilag is a használatuk, ha az adott kamatmentes időszak alatt minden esetben vissza tudjuk fizetni a felhasznált összeget, ellenkező esetben ugyanis sokkal nagyobb kamattal kell szembenéznünk, mint egy folyószámlahitellel kapcsolatban.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása