Hitelkártya törlesztés mire figyeljünk, hogy jól járjunk

A hitelkártya használat Magyarországon egy nagyon elterjedt „kölcsönfelvételi” forma. Ahhoz, hogy ezt tudatosan és célszerűen tudjuk felhasználni, először is meg kell ismernünk.

A hitelkártya sokkal több, mint egy egyszerű betéti kártya vagy bankkártya. Tulajdonosa minden olyan üzletben jogosult vásárolni vagy szolgáltatást igénybe venni, amellyel a hitelkártya társaság megállapodást kötött. Ezt a készpénzkímélő rendszert hazánkban csak a Magyar Nemzeti Bank engedélyével lehet bevezetni.

hirdetes

Gyakorlatilag ingyen pénzhez lehet jutni, és lehet használni vásárlásra, valamint készpénzfelvételre is. A hitelkeret bankonként eltérő. Egyes bankok Hitelkártya Törlesztési Védelemben részesítik ügyfeleiket, mely új vagy meglévő hitelkártyaszámlához egyaránt igényelhető szolgáltatás, amely szolgáltatás utólag bármikor lemondható.

A hitelkártya tulajdonságai és feltételei

A hitelkártya jövedelem átutalást vagy nyitó összeget nem igényel, azonban ha jövedelemigazolást nem tud felmutatni az igénylő, szükség lehet óvadékra. A hitelkártyának is van éves díja, melyre az első évben a bankok kedvezményben részesítik ügyfeleiket. Hitelkártya esetében az elszámolási időszak egy hónap szokott lenni, erről a bank megküldi az ügyfél részére a hitelkártya számlakivonatát. A fizető adósokért folyó versenyben a hitelpiacon a bankok sok kedvező feltöltési lehetőséggel rendelkező hitelkártyát forgalmaznak. A hitelkártyát elvesztése esetén le lehet tiltani, azonban az elvesztés és letiltás közötti időszakban bekövetkezett ügyleteket tisztázni kell.

A legfontosabb: időben törleszteni!

Nagyon fontos, hogy miután az ügyfél megtalálja a szokásaihoz leginkább igazodó hitelkártyát, megnézze, hogy milyen módon és milyen díj mellett kell majd törlesztenie a felhasznált keretet. Ugyanis a késedelmi kamatok és díjak megterhelhetik a törlesztő részletet. Nagyon fontos tehát a hitelkártya használat esetében a pontos törlesztés. Ahhoz, hogy a késedelmi kamatok ne terheljék az ügyfelet, a türelmi időszak végéig pontosan kell fizetni a bankok által megszabott minimum fizetendő összeget.

A minimum fizetendő összegről minden esetben értesítést küldenek a bankok, de elektromos levél formájában is lehet tájékoztatást kérni.
A hitelkártya törlesztésének többféle formája létezik, történhet postai csekken, amelynek hátránya, hogy díjat számolnak fel a megbízásért, sorba kell állni a postán, időigényes a befizetés. Sokkal kedvezőbb és kényelmesebb megoldás az automatikus beszedés. A legegyszerűbb és legpraktikusabb módja a hitelkártya törlesztésnek. Persze ehhez az is szükséges, hogy annál a banknál legyen a hitelkártya is, ahol a munkabért kezelik, vagy legyen egy olyan bankszámla, amely biztosít elegendő fedezetet a hitelkártya kiegyenlítésére.

Túlléphetjük-e a keretet?

Továbbiakban szó lesz még arról, hogy mire kell gondosan figyelni a hitelkártya törlesztés alkalmával. Ilyen lehet például a hitelkeret-túllépés. Abban az esetben, ha az engedélyezett hitelösszegnél több kerül felhasználásra, büntetésre kerülhet sor. Legtöbb bank megengedi azt, hogy a keretösszeg bizonyos összeggel túllépésre kerüljön, de a havi díj, az éves kártyadíj ezeket befolyásolhatja, és könnyen elcsúszhatunk az engedélyezett keretösszegtől.

Figyelni kell továbbá a késedelmes fizetésre is. Nem szabad az utolsó napig várni, mert minden bankban van zárási idő, amikor lezárják az aznapi számlákat. Ha a fizetni való ezután az idő után kerül a bankhoz, máris fennállhat a késedelmes befizetés lehetősége, amiért jöhet a büntetés.

Következő, amire figyelni kell: a számlazárás napja. Ha a bank hozzájárul, érdemes a fizetésnap után választani a zárási dátumot, hogy legyen lehetőség a fizetés elköltése előtt a hitelkártya törlesztésre, nehogy ne maradjon pénz a számlán.

A hitelkártyáról pénzt felvenni elég költséges, ezért érdemes ezt a lehetőséget elkerülni. A pénzfelvétel díja magas és a postán való fizetés is pénzfelvételnek minősül.

Hűségprogramokban elérhető kedvezmények

Sok bank ügyfeleinek hitelkártya hűségprogrammal kedveskedik, amelyeket az ügyfél értékes forintokra válthat. Ehhez a hitelkártya hűségprogramhoz új és meglévő kártya birtokosa csatlakozhat. A pontgyűjtésbe beszámítanak a főkártya birtokos és társkártyás tranzakciók is. A lehető legegyszerűbb módja a pontgyűjtésnek a hitelkártya hűségprogram. Rendszeresen és minél gyakrabban kell fizetni a hitelkártyával és már gyűlnek is a forintok. Ezeket a gyűjtött pontokat a főkártyán automatikusan számolja a bank, melyről az ügyfél a hitelkártya kivonaton összesítést kap.

Nem minden hitelkártya egyforma?

Továbbiakban néhány szó a hitelkártyákról: Minden hitelkártya egyforma méretű műanyag lap. Egy kártya több csoportba is tartozhat, mert a csoportosítások egymástól függetlenek. Hitelkártya lehet elektronikus vagy dombornyomott. A hitelkártya logóval ellátott, így a lógójával ellátott szupermarketekben, bevásárló központokban, éttermekben és kisebb üzletekben is gondtalanul lehet vásárolni. Elérhető út a luxushoz a prémium hitelkártyák alkalmazása. A prémium hitelkártyákkal igénybe vehető kedvezmények igen sokrétűek, ilyen például a nagy értékű utasbiztosítás, 1-5 százalékig pénzvisszatérítés, szállásdíjakból kedvezmény itthon és külföldön egyaránt, és még lehetne sorolni.

Ezekkel a kedvezményekkel a bankok igyekeznek elnyerni a tehetősebb ügyfeleik kegyeit, de ez a különleges bánásmód ma már egy átlagember számára sem elérhetetlen. A bankok kiemelten figyelik azt, hogy az ügyfél teljesíti-e a prémium hitelkártya igényléshez szükséges feltételeket. Az ügyfelek számára nagy előny a prémium hitelkártyák esetében, hogy jóval nagyobb kedvezményeket kínálnak, mint az egyszerű plasztiklap hitelkártyák. Az arany hitelkártyák használata esetén sokrétű szolgáltatás jár a kártya mellé. Ilyen lehet például emelt összegű hitelkeret, mely akár több milliós is lehet. A bankoktól függ, hogy milyen szolgáltatóval tud megállapodni ahhoz, hogy az aranykártyás ügyfeleiknek számos kedvezményt tudjon adni. A platinum hitelkártyákkal már diszkrétebbek a bankok, ez már a tehetősebb köröknek szól. Ezeknek az ügyfeleknek exkluzív klubtagság és speciális ügyfélszolgálat jár. Az igénybe vehető hitelkeret jóval magasabb, és az utasbiztosítási védelem is szélesebb körű, mint az arany kártyáknál.

Ez utóbbi hitelkártyák esetében a cél az, hogy a tehetősebb ügyfelek, akik ezt igénylik, többet költenek, jobban működtetik a bankok pénzét, nagyobb összegeket mozgatnak.

Hitelkártya a vállalkozásoknak is?

Szólni kell még az üzleti hitelkártyákról, azok törlesztéséről. Az üzleti hitelkártya egy különleges fizetési eszköz, mindent tud, amit egy üzleti bankkártya szolgáltatásokban nyújtani képes, vagy még annál többet is. Az üzleti hitelkártya szabadon felhasználható hitelt nyújt, legyen szó üzemanyag vásárlásról, árubeszerzésről, de akár üzleti vendéglátásról is. Az üzleti hitelkártya ismételt hitelfelvételi lehetőséget jelent, egyszeri igénylés után a hitelkeret bármikor a vállalkozás rendelkezésére áll a visszafizetés után azonnal, minden igénylés nélkül.

Összefoglalva elmondható, hogy a hitelkártya egyszerű, rugalmas és biztonságos, ám mégsem klasszikus hiteltermék. Ha bölcsen van használva, olyan készpénz helyettesítő fizetőeszköz, amellyel nem csak kamatmentesen lehet vásárolni, de még akár megtakarítást is el lehet érni.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása