A hitelkártya előnyei és hátrányai

Noha a hitelkártyákról nagyon sokan rossz véleménnyel vannak, hiszen a köztudatban az él, hogy az efféle hitellehetőség általában magas kamatokkal és óriási kockázattal jár, a legtöbb esetben ez egyáltalán nem igaz.

Egy kutatás szerint ma már az amerikai lakosság több mint 60 százaléka legalább egy hitelkártyával rendelkezik, 40 százalékuk pedig legalább kettővel.

hirdetes

A hitelkártya egy olyan bankkártya, amelyen egy előre megválasztott hitelkeret áll a rendelkezésünkre a költekezéshez. Ez annyit jelent, hogy hitelintézés és papírok nélkül költhetjük a bank pénzét, amit természetesen kamatostul kell visszafizetnünk a pénzintézet számára. A hitelkártya kiváltása önmagában még nem kötelez minket semmire sem, mindössze egyfajta anyagi biztonságot jelent, aminek köszönhetően nem kell attól tartani, hogy hónap végén már nem tud bevásárolni, vagy kifizetni az akkor esedékes számlákat. Használni csak akkor kell, ha nagyon muszáj, különleges esetekben pedig jó, ha anyagi biztonságos kérhetünk akár másodperceken belül.

Hitelkártya egyéb veszély vagyis jó ha tisztában van vele

Értelemszerűen a hitelkártyának nem csak előnyei vannak, így a gyorsaság és a hirtelen jött hitel mellett érdemes tisztában lenni azzal, hogy amennyiben használjuk, akkor bizonyos időközönként, határidőre kell visszafizetnünk a kérdéses összeget, méghozzá amennyiben nem sikerül tartanunk a határidőt, akkor kiemelkedően magas kamatok társaságában. A hitelkártyákról tudni kell mindemellett, hogy bár készpénz felvételére is használhatók, ilyen esetekben a kamatok valóban az egekig szökhetnek, így inkább online tranzakcióra, vagy közvetlen hitelkártyás vásárlásra érdemes használni.

Ha mindenképpen készpénzre van szükségünk, a hitelkártya helyett inkább a személyi kölcsön lehet a jó választás. Mivel a hitelintézetek nagyon széles választékot kínálnak, ezért biztosan mindenki megtalálja azt a megoldást, ami ezen a téren a legjobban megéri majd.

A hitelkártya igénylésének kapcsán a legfontosabb, hogy még a kiváltás előtt tájékozódjunk minden egyes feltételről időben. Nem árt továbbá alaposan megfontolni bizonyos lehetőségeket, így a legfontosabb, hogy mekkora hitelkeretet állapítunk meg magunknak.

Ezt nagy általánosságban a rendszeres jövedelem alapján számolják ki a bankok, amihez jövedelemigazolásra van szükség, de vannak olyan pénzintézetek, amelyek ezt nem veszik figyelembe, és bizonyos esetekben túl nagy hitelkeretet bocsájtanak ki, ami komoly problémákat is szülhet.

A hitelkeret mértéke bankonként nagyon változó lehet, mint ahogyan a kamatok mértéke és bizonyos feltételek is, éppen ezért fontos, hogy körültekintően válasszunk. Vannak például olyan hitelkártyákat kibocsájtó intézetek, akik bizonyos határidőn belül kedvezményes visszafizetést biztosítanak az ügyfél számára, vagyis amennyiben az elköltött összeget egy hónapon belül visszafizetjük, akkor kamatok nélkül tehetjük meg azt, tehát lényegében ingyen használhatjuk a bank pénzét.

Természetesen, ha a határidőt átlépjük, nem kizárt, hogy akár dupla annyit is vissza kell fizetnünk a pénzintézetnek, éppen ezért mindig járjunk el körültekintően nem csak a hitelkártya kiválasztásában, hanem használatában is.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása