Hitelkártya bar listásoknak

Bár a pénzügyi válságot megelőzően még voltak magyarországi pénzintézetek, amelyek BAR listások számára is nyújtottak bizonyos feltételek mellett kölcsönt, ez a válság beköszönte után jelentősen megváltozott, és a banki szabályozás 2011-es szigorodása folytán bizonyos esetekben szinte lehetetlenné is vált.
Az utóbbi időben a személyi kölcsönök mellett egyre divatosabbá és keresettebbé váltak a bizonyos szempontok szerint kedvezőbb felhasználhatóságú hitelkártyák. Előnyük a személyi kölcsönökkel szemben az, hogy amennyiben a vásárlásra levett pénzt határidőig visszafizetjük, akkor a bank nem számít fel kamatot a pénzösszeg használatáért. A kérdés most tehát az, hogy milyen eséllyel juthatnak hitelkártyához a BAR listán szereplő ügyfelek.

hirdetes

Milyen eséllyel igényelnek hitelkártyát aktív és passzív BAR-osok?

A BAR listán alapvetően két státuszban szerepelhetnek a rajta lévő személyek, az aktív státuszban azok vannak fent, akiknek még aktuális rendezetlen tartozásuk áll fenn valamelyik pénzintézettel szemben, ezeknek az ügyfeleknek a bankok a törvényi szabályozás szerint sem adhatnak semmi nemű hitelt vagy kölcsönt.

A BAR lista passzív státuszába azok a személyek kerülnek, akik valamilyen a bank számára megnyugtató módon a tartozásukat már rendezték, vagy átütemezték. Ezeknek az ügyfeleknek a pénzintézetek az új szabályozás szerint a saját megítélésük szerint ugyan adhatnak hitelt, de a tapasztalat azt mutatja, hogy elenyészően kis számban történnek csak ilyen hitel kihelyezések.

Egyébként a BAR lista passzív státuszában a tartozás rendezésének időpontja után már csak egy évig lehet a ügyfél adatait tárolni, ezután vissza nem állítható módon teljesen törölni kell a rendszerből. Ez azt jelenti, hogy az egy év letelte után a passzív státuszból kikerülő ügyfél teljesen tiszta lappal indulhat neki bármilyen hitel igénylésének, semmilyen hátrányos megkülönböztetésben nem fog részesülni.

Így passzív BAR listásnak az tanácsolható, hogy várja ki az egy év leteltét, és akkor biztosan igényelhet hitelkártyát, ha viszont nem tud várni, saját magának kell utánajárni több helyen is, hogy milyenek az esélyei ezen a téren.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása