Hitelkártya adósság öröklése

Nagyon sok leendő vagy már meglévő hitelkártya-tulajdonosban felmerül a kérdés, hogy vajon mi történik a hitelével, ha ő esetleg egy véletlen baleset folytán meghal, avagy a hitelkártya adósság öröklése lehetséges-e, netán a kölcsön ilyenkor elévül majd?

A banki szerződések legjavában benne van – így a hitelkártyák esetében is szó esik a szerződésben róla –, hogy a felvett kölcsönök az ügyfél, avagy az adós halálával öröklődnek abban az esetben, ha nincs adóstárs vagy kezes, mert ilyen esetekben ők fizetik tovább a törlesztő-részleteket a szerződésben foglalt részleteknek megfelelően.

hirdetes

Hitelkártya adósság öröklése – amit feltétlenül tudnunk kell!

Noha halálesetkor a hozzátartozóknak bizonyára magát a gyászt is nagyon nehéz feldolgozniuk, és a temetés körüli teendők intézése is éppen elég energiát vesz ki belőlük, ellenben ha az elhunytnak volt hiteltartozása, azzal feltétlenül foglalkozni kell.

Ennek érdekében, amint haláleset történik, és megkapjuk a halotti anyakönyvi kivonatot, azt rögtön be kell majd mutatni a pénzintézetnél, ahol lemásolják és elindítják az ilyenkor szükséges folyamatot. Ha az elhunytnak minimális törlesztése is volt hátra, a bank a hitelkártya adósság öröklése és örökölhetősége miatt azonnal jelentést tesz az ügyben illetékes jegyzőnek, aki innen átveszi az ügyet.

Amennyiben a haláleset kapcsán hagyatéki eljárás történik majd, akkor a közjegyző bejelenti az érintetteknek a hiteltartozást, valamint az összes bankban található betéti formát, legyen az akár bankszámla, akár betétfajta, akár hitelkártya vagy más tartozás. Az örökösöknek ekkor lehetőségük lesz arra, hogy elfogadják a hagyatékot, vagy esetleg visszautasítsák azt.

A hitelkártya adósság öröklése tehát csak akkor történik meg, ha az örökös azt elfogadja, ellenben tudni kell ilyen esetben, hogy nem csak a hitelről, hanem mindenről le kell mondani ilyenkor, ingatlanokról, ingóságokról, megtakarításokról és így tovább. Ami még fontos ezen a téren, hogy az örökösök minden esetben csak az örökölt vagyon mértékéig felelnek a hiteltartozásért! Ha tehát valaki 1 millió forintos hitelkártya tartozást örökölt, és mellette csak egy félmilliós autó az ő öröksége, akkor a különbözetet a bank nem hajthatja be rajta, vagyis a tartozás felét ilyenkor el kell engedniük.

Vannak kiskapuk, de nem árt vigyázni

A hitelkártya adósság öröklése tehát a többi banki tartozással együtt a haláleset idején megvalósul, ellenben vannak kiskapuk, amelyekkel kivédhető vagy módosítható mindez. Az elutasítás, és a teljes örökségről való lemondás ugyanis nem az egyetlen megoldás, a tartozás ugyanis egyrészt megoszlik az örökösök között, másrészt pedig lehet egyezkedni a bankkal is.

Lehet például módosítani a visszafizetés módját, a futamidőt, de mivel a hitelkártyához tartozó kamatok rendszerint fizethetetlenül magasak, ezért élhetünk adósságrendezéssel is, amikor alacsony kamatozású személyi kölcsönre váltjuk a meglévő hitelkártyát.

Amit feltétlenül tudni kell, mert nagyon sok ember életét tönkre teheti, hogy a hitelkártya tartozást minden adós megörökli, ezáltal még kiskorú személyek is.

Amennyiben tehát egy édesanya belehal a szülésbe, és volt hitelkártya tartozása, akkor az bármennyire is legyen abszurdum, azt az alig megszületett kisgyermeke örökli meg. A bank elől ráadásul még elbújni sem lehet, így amennyiben az örökösök nem jelentkeznek, nem nyilatkoznak szándékukról, akkor a bank előbb felszólítja őket a fizetésre, majd behajtási eljárás alá vonja őket, egyszóval érdemes inkább leülni és tisztázni a bankkal közösen az adott helyzetet.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása