Friss házasok hitel – párok figyelem ez jó lehet nektek!

Ha túl vagyunk az esküvőn, és kiélveztük a mézesheteket, jó, ha tudjuk, milyen friss házasok hitellehetőségeink vannak. A fiatal házasok elsősorban otthonteremtési és családalapításai célzattal keresnek hitelt. Egyes bankoknál létezik olyan hitel, amit friss házasoknak kedvezményes feltételekkel kínálnak. Erre érdemes rákérdeznünk az egyes pénzintézeteknél, milyen lehetőségeink vannak. Ugyanakkor állami szinten már vannak olyan hitelek, amik kifejezetten a családalapítás előtt állóknak szólnak, mint például a CSOK és a Gyermekvállalási támogatáshoz csatolt hitelek.

A CSOK vissza nem térítendő juttatás, és a Gyermekvállalási támogatás visszafizetése is megszűnhet, viszont az összegük korlátozott, és a mai ingatlanpiaci árak mellett előfordul, hogy kevésnek bizonyul. Érdemes utána járni, hogy az egyes pénzintézetek az igénylés feltételein túl, milyen hitellehetőségekkel egészítik ki ezeket az állami kedvezményeket. A CSOK és Falusi CSOK összegéhez + 10 millió igényelhető, és a Gyermekvállalási támogatás is bővíthető. Ezek feltételei és összegei azonban bankonként eltérhetnek.

hirdetes

A Gyermekvállalási támogatás juttatás vagy hitel?

A Gyermekvállalási támogatást, vagyis az úgynevezett Babaváró hitelt friss házasok is igényelhetik, hiszen az egyik feltétel, hogy legalább ez egyik félnek az első házassága kell, hogy legyen. A CSOK-kal ellentétben, élettársi kapcsolatot ennél a konstrukciónál el sem fogadnak. Csak házasságban élő 18 és 40 év közötti hölgyek igényelhetik, a maximálisan igénybe vehető összeg 10 millió forint. Az összeg kedvezményes kamattal indul, és az első gyermek megszületése után teljesen kamatmentesség válik a futamidő végéig, ami maximum 20 év lehet.

Ez egy szabadon felhasználható hitellehetőség, nem csak lakáscélra költhető. Amennyiben még is az otthonvásárlás vele a célunk, jó, ha tudjunk, hogy önerőnek csak az összeg 75 %-a számítható be. Ha magasabb összegre lenne szükségünk, ez a támogatás kombinálható CSOK-kal, de az adott bank saját hitelével is. Érdemes a bankot is jól megválasztani, mivel az igénylés feltételei és a hitelbírálat eltérhet. Az egyes pénzintézetek más-más módon fogadják el az extra jövedelmeket és a kismamák fizetését is.

Friss házasok hitelnek számít a CSOK?

A CSOK a régi szocpol utódja, hasonló módon is működik. Friss házasok az úgynevezett Megelőlegezett Családi Otthonteremtési Kedvezmény igényelhetik, aminek a lényege, hogy a még meg nem született, de tervezett gyermekekre kapják meg a kedvezményt. A vállalt gyermekek számától függően akár 15 millió forint is kaphatunk. Ez vissza nem térítendő támogatás, de egy lakás vagy ház vásárlásához a mai ingatlanárak mellett kevés. Ezért ezt az összeget egy hitelkonstrukcióval is ki lehet egészíteni.

Erre is több lehetőség létezik pénzintézettől függően, és maga az állam is biztosít egy 10 milliós hitelt a CSOK mellé. Ennek az igénylése is banktól függ, de érdemes utánajárni, hogy a pénzintézetünk saját hitelei milyen formában kombinálhatók a CSOK-kal. Nem csak lakáshitelt, de szabad felhasználású hitelt is választhatunk mellé, ami nem korlátozza, hogy a hitelt mire költjük, hiszen az otthonteremtés mellett számos dologra lehet szüksége egy házaspárnak vagy családnak. A friss házasok hitellehetőségei meglehetősen széles palettán mozognak, így kiválaszthatjuk a számunkra legkedvezőbb lehetőséget.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása