Mi történik azokkal, akik fizetésképtelenné válnak a koronavírus járvány ideje alatt?

A koronavírus gazdasági következményei már érezhetők. A vírus ki fog hatni a hitelezési piacra is, illetve azokra, akik már hitellel rendelkeznek és elveszítik havi bevételeik nagy részét. A hitelfelvevőkben joghal merül fel a kérdés, hogy mi történik akkor, ha nem tudják fizetni a hitelüket.

Miben segíthet a hitelfedezeti biztosítás?

A hitelfedezeti biztosításban rejlő lehetőség most fontosabb, mint valaha. Aki nem rendelkezik biztosítással és nem tudja törleszteni a biztosítást, az nagy eséllyel bajba kerülhet. A hitelfedezeti biztosítás pontosan ezekben a helyzetekben nyújthatnak nagy segítséget.

hirdetes

A biztosítás lényege, hogy a biztosító részben vagy akár egészben is átvállalja a személyi kölcsönök és a lakáshitelek esetében is a hitel fizetését. Keresőképtelenség, a munka elvesztése, halál, megmaradó egészségkárosodás esetén lehet igénybe venni. Halál vagy egészségkárosodás esetén a teljes tartozást is rendezheti. A biztosító, ez persze függ a szerződésben foglaltaktól.

Érdemes a legjobb kondíciókat választani, ha teljes biztonságban szeretnénk magunkat és szeretteinket érezni. A keresőképtelenség vagy a munka elvesztése esetén a havi törlesztőrészletek fizetését tudja átvállalni a biztosító. Jelenleg Magyarországon a koronavírus járvány még a kezdeti stádiumban van, de érdemes felkészülni a legrosszabb eshetőségre és bebiztosítani magunkat.

Mit érdemes még tudni a hitelfedezeti biztosításról?

A biztosítási eseményeket a biztosítók az egyes biztosítási csomagokban részletezik, ezeket alaposan át kell tanulmányozni mielőtt még aláírnánk a szerződést. Halál és maradandó egészségkárosodás esetén vagy ha a biztosított 60 napnál több időre keresőképtelen lesz akkor a biztosító fizet. Fontos, hogy munkanélküliség esetén csak akkor fizet, ha a munkanélkülit regisztrálják.

Halál esetén is érdemes előre tájékozódni. Nem fizet a biztosító azokban az esetekben amikor visszavezethető a haláleset a biztosított gondatlanságára. Azaz például olyan sportot űzött, ami veszélyes vagy tudatmódosító szereket használt esetleg a haláleset oka az öngyilkosság. Munkaviszonnyal kapcsolatban a biztosítók nem fizetnek akkor, ha a keresőképtelenség próbaidő alatt következik be. Akkor sem fizetnek, ha a biztosított a munkaviszonyát rendes felmondással szünteti meg. Természetesen, ha a munkaadó szerződést szeg és emiatt mond fel a munkavállaló, úgy a biztosító térít.

Milyen költségekkel érdemes kalkulálni?

Ma már nagyon sok hitelkalkulátor oldal található az interneten, így érdemes ezek az oldalakon szűrni és ellenőrizni, hogy milyen lehetőségek állnak a biztosítást kötni szándékozók rendelkezésére. Általánosságban elmondható, hogy a biztosítási díjat a hitel havi törlesztőrészletének vagy a teljes szerződött összegnek egy bizonyos százalékában határozzák meg.

Ez a százalék biztosító társaságonként eltérő lehet. Pár ezer forinttól több tízezer forintig is terjedhet a biztosítás havi költsége. Ha a hitelfelvételkor már eleve úgy jártunk el, hogy megkötöttük a hitelfedezeti biztosítást, akkor valószínűleg még kamatkedvezményt is kaptunk. A bankok és a biztosítók értékelik azt, ha az ügyfelek előrelátóan gondolkodnak és terveznek.

Mennyi időbe telik mire a biztosító kifizeti a tartozást?

Itt is általánosságban elmondható, hogy biztosító válogatja, hogy a szerződésben mit határoznak meg. Ha a biztosítási esemény 90 napon túl következik be a szerződéskötéstől számítva akkor fizet, ha előbb akkor nem. Természetesen már hallani lehet olyan kondíciókról is, amikor 60 nap után már segítséget nyújt a hitelfedezeti biztosítás. A biztosítók a térítés időtartamát is rögzítik a szerződésekben előre, így általában fél évig érezhetik magukat biztonságban az ügyfelek.

Koronavírus járvány idején is lehet biztosítást kötni

A már meglévő hitelekhez is meg lehet kötni a biztosítást, így a rendkívüli helyzetre tekintettel talán érdemes már ma áttekinteni a kínálkozó lehetőségeket. Ha sikerül a biztosítást időben megkötni akkor a család sokkal nagyobb biztonságban érezheti magát. A legtöbb biztosítónál nem szükséges a személyes jelenlét, hiszen a biztosításokat online is meg lehet kötni.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása