Fintech – a modern pénzügyvilág alakítója

A fintech egyszerű definícióval élve a pénzügyi újításokat takarja, szorosan összekapcsolódva a modern világunkat behálózó internettel, okos telefonokkal és számítógépekkel. Ám a fintech ennél jóval több, mint egy egyszerű fogalom, igaz, magával a fintech jelentésével és létezésével a magyarok 80%-ának fogalma sincs.

Fintech célja, hogy egyszerűbb legyen a bankolás

A fintech minden olyan technikai újítást magába foglal, amik megkönnyítik életünket, és amik természetesen a pénzügyeinkkel függ össze. Az olyan, manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendő szolgáltatások, mint a mobilos fizetés, videós azonosítás, vagy virtuális pénzzel történő fizetés, mind-mind ebbe a kategóriába tartoznak.

hirdetes
Fintech
Fintech

Ezek az újítások azért jönnek létre, hogy a saját dolgunkat tegyék könnyebbé, mégis, sokan vannak, akik nem is hallottak bizonyos funkciókról, vagy legalábbis nem használja őket. Ehhez hozzá tartozik, hogy a lakosság még mindig nem tudott elég bizalmat fektetni ezekbe az újításokba, a technikai vívmányokba, egyes felmérések szerint talán pont a cyber tér személytelensége miatt. Rábízni a pénzügyi folyamatainkat bizonyos applikációkra, vagy internetes felületekre sokaknak még mindig idegen, még ha ezzel időt és energiát is spórolnának.

Az olyan újdonságok, mint önműködő cégek, fiók nélküli bankok meg aztán sokaknál kiverhetik a biztosítékot – pedig ez a jövő, amit a Fintech már-már forradalmian ér el.

Fintech kezdetek

A számítógépek használatával az élet minden területén változások álltak be, nem volt ez másként a pénzügyi szektorban sem. Megannyi adat és kalkuláció egyszerűsödött le, gyorsult fel, a régebben órákat elvevő tevékenységek percek alatt elvégezhetők lettek. Az első nagy számítógépet a Bank of America építette magának az 1950-es években.

Ez a gép még csak a csekkforgalom kezelésére volt képes, illetve karaktereket tudott felismerni, mégis, hatalmas áttörést jelentett. Később természetesen tucatnyi másik gép is épült, majd a számítógépek csökkenésével és a technika fejlődésével egyre olcsóbban és könnyebben lehetett ilyen szerkezeteket beszerezni és használni.

A 2000-es évekre már annyira természetes volt számítógépen dolgozni, nyomógombos telefonon befizetni és utalni, mintha mindig is így lett volna. A fintech lényegében még mindig ugyanaz ma is, mint közel 70 évvel ezelőtt, csupán a technikai adottságok változnak, nagyobb lehetőségek tárulnak elénk, és komolyabb programok segítik munkánkat.

Digitális fizetés

Nyilvánvalóan a számítógépeken és más egyéb digitális felületeken keresztül nem lehet mindig készpénzzel fizetni – egyrészt fizikailag lehetetlen, és bár vannak készpénz-elfogadó bank automaták például, mégis, nem a készpénz az első dolog, ami mondjuk az „átutalás” szó kapcsán eszünkbe jut. A számítógépek és újabban megjelenő funkciókkal némiképp a pénz, mint fogalom is átalakult az emberek fejében.

A pénz ezentúl nem csupán a kézzel fogható érméket és papírokat takarta, amiket öregapánk a matrac alatt halmozott fel rosszabb időkre. Megjelentek a valuták, és elterjedt a digitális pénz fogalma, amivel a bankok a mai napig is dolgoznak. Számláinkon a pénz, mint olyan, nem csücsülnek szépen sorban, várva, hogy az automata kiadja nekünk.

Minden, mit a számlaegyenlegen látunk, csupán egy pénzérték, amihez jogunk van hozzájutni a bankon keresztül. A folyószámlák, és bankszámlák elterjedéséhez is kellett egy bizonyos idő, hiszen ez, főleg az idősebb generációnak végtelenül ijesztő lehet. Azonban csak úgy, mint egy adott fintech újítás, ez is hamar elterjedt a kényelmessége és biztonságossága miatt.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása