Félszocpol használt lakásra 2014-ben

Március 1-e előtt és után is pár nappal több internetes portál tálalta ténykényt, hogy 2014 március 1-je után az állam újra elérhetővé teszi az úgynevezett félszocpol lehetőségét a használt lakások megvásárlására.

Ez azonban azóta fals hírnek bizonyult, és az említett portálok egy MTI hír téves értelmezése miatt estek abba hibába, hogy tényként közöljék a félszocpol újbóli bevezetését.

hirdetes

Az MTI hír február végén arról a tavaly december végi jogszabály változásról tájékoztatott, mely március 1-jén lépett életbe, és lényegében csak technikai jellegű, a 2001 és 2009 között félszocpolt igényelt és kapott állampolgárok esetében arról szól, hogy ezeknek a személyeknek akkor sem kell visszafizetniük a kapott félszocpol támogatást, ha elválnak, és a házastársak egyik fele tulajdonjogot szerez az adott ingatlanban, és természetesen ez a fél neveli tovább a gyermeket, vagy gyermekeket.

Félszocpol – mi volt régen, és mi van most?

A korábban ismert félszocpolt 2009 július 1-jén vonták vissza teljes mértékben, azóta várják a fiatalok és a lakáspiac résztvevői, hogy újra bevezesse az éppen regnáló kormány.

A visszavonásig a félszocpolt többféle lakáscélra is fel lehetett használni:

 • Félszocpolt kaphattak azok a minimum egy gyermeket nevelő 35 éves kor alatti házasok, vagy minimum egy éve bizonyíthatóan együtt élő élettársak, vagy gyermeküket egyedül eltartó állampolgárok, abban az esetben,ha a fővárosban és megyeszékhelyeken 12 millió forint alatt, minden más településen pedig 8 millió forint alatt tudtak használt lakást vásárolni.
 • A félszocpolt fel lehetett venni olyan építési munkálatokra, vagy lakásbővítésekre, melynek eredményeképpen az igénylő tulajdonában lévő ingatlanjának hasznos alapterülete minimum 50 százalékkal legalább egy lakhatásra szolgáló helyiséggel bővült.
 • Emelet ráépítésére, valamint tetőtér beépítésre is járt a félszocpol olyan igénylőknek, akiknek kettő, vagy több gyermekük volt és a beépítés, vagy ráépítés nem volt új lakás építésnek minősíthető.
 • És azok is igényelhették a félszocpolt, akik a saját tulajdonukban lévő ingatlant több mint két éve már eladták, és helyette vásároltak egy nagyobb alapterületű komfortos lakást, mely minimum egyel több lakószobával rendelkezett.

Mint fentebb már említettük, jelenleg a félszocpol, vagy akár teljes szocpol használt lakásra nem elérhető, mindössze hírek vannak arról, hogy a kormány a bevezetésén gondolkodik. Ezek a hírek nem pletykaszintűek, hiszen hivatalos bejelentés is volt több, mint egy éve arról a nemzetgazdasági miniszter részéről, hogy a kormány alapvető célkitűzésének tartja a szociálpolitikai rendszer és a támogatások összegének bővítését.

 

A korábban érvényben lévő támogatás összege a gyermekek számától függött:

 • Egy gyermek esetében 450.000,- Ft
 • A második  gyermek esetében 750.000,- Ft
 • A harmadik gyermek esetében 700.000,- Ft
 • A negyedik gyermek esetében 400.000,- Ft
 • A további gyermekek esetében 100-100.000,- Ft támogatást kaphattak a szülők.

Természetesen nem tudható, hogy a félszocpolt bevezetését megszellőztető bejelentés csak egy politikai népszerűségszerző manőver volt e, vagy ténylegesen komoly tervekről való híradás. Annyi biztos, hogy a közelgő választások miatt sem melegítette fel a kormány ezen terveinek hangoztatását, tehát meglehetősen kicsi az esélye a félszocpol idei bevezetésének.

A szocpol jelen állás szerint

Ez a fajta támogatási forma a gyermekes, vagy gyermeket vállaló családok számára akkor érhető el, ha új lakást vesznek, illetve újat építenek.

Az új lakóháznak, lakásnak megfelelő energetikai besorolásúnak kell lennie ahhoz, hogy a támogatás elérhető legyen. Ez azt jelenti, hogy az energetikai besorolás A+, A, vagy B osztályába kell tartoznia. Az A+ fokozottan energiatakarékos lakást/lakóépületet jelent, az A energiatakarékos, a B pedig a követelménynél jobbnak minősül az energetikai besorolás szerint.

Az energiatanúsítvány adatai arról tanúskodnak, hogy egy épület fenntartása mennyire költséges, a tulajdonosok számára mekkora anyagi terhet jelent majd használatba vétel után.

A szocpol támogatás nagyságát a gyermekek száma, a ház hasznos alapterülete, illetve az energetikai besorolása határozza meg együttesen.

Vegyünk egy példát, amennyiben a család egy 65 m2-es hasznos alapterületű új építésű lakást vásárol, és két gyermekük van, 800.000,- Ft támogatás jár nekik, viszont, ha a lakás nem B, hanem A energetikai tanúsítvánnyal rendelkezik ez az összeg 880.000,- Ft-ra emelkedik.

Amennyiben a példabeli család 90 m2-es hasznos alapterületű új építésű lakást vásárol, és három gyermekük van, 1.500.000,- Ft támogatás illeti meg őket.

A megelőlegező szocpol feltételei

A szocpol felhasználását szélesíti az a lehetőség, amit megelőlegező szocpol néven vezettek be. Ennek lényege, hogy olyan házaspárok (ebben az esetben élettársak nem!), akiknek mindkét tagja 40 év alatti hozzájuthatnak a támogatáshoz, amennyiben maximum két gyermeket vállalnak a közeljövőben. Fontos megjegyeznünk, hogy a gyermek születésének határidejét is meghatározza a törvény, mégpedig úgy, hogy az első vállalt gyermek 4 éven belül szülessen meg, a második pedig 8 éven belül.

A támogatás megszerzésének a feltételei ebben az esetben is csak új építésű lakásra, illetve új építésű házra vonatkoznak. A kérelmezőknek fontos szem előtt tartaniuk, hogy ha a gyermekek a határidő lejáratáig nem születnek meg, akkor könnyen olyan helyzet állhat elő, hogy a támogatás összegét vissza kell fizetniük.

Utólagos szocpol igénylése

Az egyetlen terület, ahol használt lakás esetén is igényelhető állami támogatás, az utólagos szocpol intézménye. Ez arra vonatkozik, hogy amennyiben egy család 2009. július 1-je előtt, tehát a félszocpol visszavonása előtt vett fel hitelt lakásvásárlásra, és kapott támogatást legalább egy gyermek után, akkor ha azóta született még gyermekük, az után a gyermek után is jogosultak támogatásra, abból a célból, hogy még meglévő hitelüket törlesszék. A támogatás összege a szerződés megkötése időpontjában érvényes feltételek szerint alakul.

Utólagos szocpol felvehető új építésű lakásra, illetve házra is, ilyen estekben is a fennálló kölcsön összeg törlesztését szolgálja, és a kölcsön felvételének időpontjában érvényes feltételek szerinti összeg jár a családnak, amennyiben azóta született még egy gyermekük.

Szopper Zsófia szocpolról és félszocpolról

Szocpol helyett milyen más állami támogatások érhetőek el?

A használt lakásra is igénybe vehető félszocpol hiányában sem kell elkeseredniük azonban a használt lakás megvásárlását tervezőknek, hiszen az állam új és használt lakások vásárlását is támogatja 5 évig tartó kamattámogatással, amennyiben a lakást hitelből veszik az arra jogosult személyek. Az állami kamattámogatás mindig a hitel futamidejének első öt évére szól, és a hitel referenciakamatából számolódik. Használt lakás megvásárlására felvett hitel referenciakamatának az 50 százalékát támogatja a kormány, olyképpen, hogy a fizetendő kamat nem lehet kevesebb a támogatott öt év alatt 6 százaléknál.

Ez számszerűsítve körülbelül 2 – 3 százalékos kamattámogatást jelent az első öt év mindegyikére.

Használt lakás, vagy ház vásárlása esetén a feltételek:

 • a házastársak közül az egyiknek minimum 180 napos társadalombiztosítási múlttal kell rendelkeznie,
 • köztartozás nem lehet,
 • az igénylőnek hozzá kell járulnia ahhoz, hogy a hitelt folyósító intézet személyes adatokat közöljön a kincstárral és az adóhatósággal,
 • a használt ingatlant eladó személy nem lehet a vásárló hozzátartozója,
 • kizárólag lakhatásra alkalmas ingatlant lehet vásárolni,
 • az ingatlan ára nem lehet több 20 millió forintnál,
 • legfeljebb a vételár tizedét lehet készpénzben kifizetni, tehát minimum 90 százalékot utaltatni kell,
 • a hitel igénylőjének az használt ingatlanban minimum 50 százalékos tulajdonjogot kell szereznie,
 • az ingatlan újnak semmiképpen nem minősíthető, ha már használatba vették valamikor,
 • az ingatlannak minimum komfortos besorolásúnak kell lennie,
 • miután az igénylő a hitelből kifizette a használt ingatlant, egy éven belül be is kell oda költöznie, vagyis lakóhelyet kell létesítenie. Ezt a kamattámogatás öt éve alatt többször is ellenőrizhetik, és az igazolás lakcímkártyával történik.

Ez az 5 évre szóló állami kamattámogatás korszerűsítésre is igénybe vehető, a feltételek szinte teljesen megegyeznek a vásárlással, kivéve ezeket:

 • a korszerűsítés teljes ÁFA-val is növelt teljes költsége nem lehet több 15 millió forintnál,
 • a korszerűsítés az igénylésig még nem indult el,
 • az ingatlan csak használt lehet,
 • az összes költség legalább 70 százalékát számlával igazolni tudja az igénylő,
 • ha a korszerűsítés teljes költségvetése több, mint 70 százaléka a felveendő hitel összegének, akkor a hitel teljes összegének elköltését számlákkal kell igazolni.

Valamint igénybe vehető bővítésre is, a fenti feltételekkel, a munkálatok során bontott anyagokat is fel lehet használni, számlával ezek értékét nem kell igazolni, de a munkálatok vezetőjének írásos igazolást kel adni erről a tényről, és a számlával egyébként igazolt tételeknek a 20 százalékánál nem lehet több ezeknek a bontott anyagoknak az értéke.

Igénybe vehető még késedelmesen fizette devizahitel kiváltására, valamint olyan esetekre amikor az hátralékos adós kisebb lakásba szeretne költözni, illetve vissza szeretné valaki vásárolni a Nemzeti Eszközkezelőtől az ingatlanját.

Van kérdése? Tegye fel!

Rate this post

Egy hozzászólás ehhez: “Félszocpol használt lakásra 2014-ben

 1. Üdvözlöm!
  Én azt szeretném kérdezni,hogy utólag az is vehet fel szocpolt aki régen nem kapta meg? A mi esetünk sajnos az hogy 2009-ben vettünk egy régebbi házat de sajnos az adás-vételiből az ügyvéd kihagyta azt hogy mi szeretnénk igénybe venni 2gyermekre :((

Vélemény - hozzászólás hozzáadása