Felmondott hitel után milyen lehetőségünk marad?

A legtöbbek számára a lakásvásárlásra felvett hitelek visszafizetése jelenti a legnagyobb gondot, hiszen a svájci frank és az euro alapú hitelek havi törlesztő részletei az árfolyamok elszállásának következtében sokszor a duplájára nőttek.
Jelzáloghitelünk nem fizetése előbb-utóbb oda vezet, hogy BAR listára kerülünk, és ettől kezdve további hitel felvételére már nincsen lehetőségünk. A bankok a BAR listát minden hitelkérelem elbírálásakor ellenőrzik, így adósságrendező lehetőséggel nem élhetünk.
Ha semmilyen törlesztési hajlandóságot nem mutatunk és még csak fizetési könnyítést sem kérünk az adott banktól, akkor az a törvényi előírások teljesülése esetén felmondja a lakáshitelünket.
Ebben az esetben adósságkiváltó hitelt egyetlen bank sem fog nyújtani a számunkra, mivel a felmondott hitel kizáró okot jelent. Még osztrák bank sem fog a számunkra adósságrendezési lehetőséget nyújtani. Igaz, Ausztriában nem ellenőrzik a BAR listát hitelfelvételkor, azonban igazolnunk kell, hogy a kiváltani kívánt tartozásunkat mindvégig rendszeresen tudtuk fizetni.
BAR listás adósoknak felmondott lakáshitel esetében csak áldozat révén van kiút. Két fő megoldás közül választhatunk.
Ha mindenképpen már csak ingatlan értékesítése jelenti a kiutat, akkor az otthonteremtési kamattámogatás lehetőségével találhatunk minél előbb vevőt az otthonunkhoz. Ha egy felmondott lakáshitelestől vesz valaki ingatlant, akkor az állam kamattámogatást nyújt.
A második megoldást a Nemzeti Eszközkezelő jelenti. Az állam megvásárolja az adott lakóingatlant és azt bérelheti annak régi tulajdonosa. Ebben az esetben mind a három fél valamilyen szintű áldozatot kénytelen hozni.
A lakóingatlan hiteladósának tulajdonjoga megszűnik és bérlőként, lakbér megfizetése mellett élhet továbbra is az otthonában. A hitelt nyújtó banknak le kell mondania a követelése egy részéről. Az állam kifizeti a bank számára a vételárat és elővásárlási jogot biztosít a korábbi tulajdonosnak, mellyel fél év eltelte után két évig lehet élni.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása