Felmondott hitel kiváltása lehetséges?

A válság előtt szinte mindenki úgy vásárolt lakást, hogy a felvett hitel összegének fedezetét maga az ingatlan jelentette.

Ha anyagi helyzetünk annyira kilátástalanná vált, hogy nem tudjuk fizetni a havi törlesztő részleteket, akkor könnyedén BAR listás adóssá válhatunk.
Ehhez elegendő, ha 90 napig nem fizettük az esedékes hiteltörlesztést és annak a mértéke elérte a mindenkori minimálbér összegét. Nem fizetés esetén a bank felszólítást küld a tartozás maradéktalan kiegyenlítésére. Ha ennek nem teszünk eleget, akkor KHR listára kerülünk, és ettől kezdve szinte lehetetlenné válik bármilyen jellegű hitel felvétele.
Aktív BAR listásként nagyon nehéz dolgunk van, bármelyik hitelintézet felé is áll fenn tartozásunk. A legtöbbet a bankkal történő személyes egyeztetés segíthet az adósnak, ekkor megállapodhatunk a futamidő kitolásáról, illetve tőkemoratóriumról is a számlánkat vezető pénzintézettel. Ezek csak átmeneti fizetési könnyebbséget jelentenek, azonban egy megoldást jelenthet arra, hogy a bank ne árverezze el az otthonunkat, amelyből a befolyó összeg – a mai ingatlanárak mellett – lehet, hogy nem is fedezné a teljes hiteltartozásunkat. Amennyiben kevesebbet kap az árveréskor a bank az ingatlanunkért, akkor a fennmaradó összeget a jövedelmünkből is levonhatják. Ha az árverésen többért kelt el a lakásunk, mint a tartozás, akkor a többlet minket illet.
BAR listás adósként lehetőségünk van felkérni egy hozzánk nagyon közelálló személyt, aki esetleg a saját ingatlanára venne fel hitelt, mellyel mi kiválthatjuk a tartozásainkat.
A bankok nagyon szigorúan kezelik a BAR listát, így mi hitelt biztosan nem tudunk felvenni otthonunk megmentése érdekében. Ha a pénzintézet látja részünkről a törlesztési szándékot, akkor a legtöbb esetben el lehet érni fizetési könnyítést, hiszen a bank érdeke sem az, hogy elárverezze az otthonunkat.
Ha tudjuk, akkor mindig rendszeresen fizessük fennálló tartozásainkat, mivel minden hitelfelvételkor a bank ellenőrzi a BAR listát. Ha azon rajta vagyunk, akkor szinte lehetetlen bármilyen törvényes forrásból hitelhez vagy kölcsönhöz jutni.

hirdetes
Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása