EURO árfolyam: mi vár ránk 2021-ben?

Vajon elérte már az EURO árfolyam a plafont? Vagy a java még csak a jövő évben jön? Ahogyan egészségügyi és gazdasági szempontból, úgy a pénzügyek terén is igen nehéz jóslatokba bocsátkozni. Míg tavaly elképzelni sem tudtuk, milyen lesz egy világjárvánnyal együtt élni, addig ma a Megváltóként tekintünk a vakcinára.

A gyógyszergyártó cégek ugyan bíztató eredményekről számolnak be nap mint nap, sőt, már az európai elosztást is szervezi a frankfurti repülőtér, de a tényleges hatékonyság és a lakosság átoltottságának elérése további kérdéseket vet fel.

hirdetes

Egyre zuhan a forint

Egy biztos. Az EURO árfolyam történelmi magaslatokban szárnyal, a forint pedig egyre inkább zuhanni látszik. A kritikus 370-es mélypont már nem is tűnik olyan távolinak, sőt, a szakértők a 400-as határ megugrásáról is beszélnek. Ugyanakkor korántsem biztos, hogy ennyire rossz a helyzet, ugyanis egyes elemzők úgy vélik, a forint már túl van a nehezén.

Ha a 2021-es évben a jelenlegihez hasonlóan, 360 körül alakulna az EURO árfolyam, sokan már annak is örülnének. Nem csoda, hiszen a jelenlegi kilátásokhoz hasonló válsággal rég nem találkozott a magyar. Sőt, Európa-szerte hasonló prognózisok várhatóak, gyakorlatilag a járványkezelés formájától függetlenül.

A vakcina hozhat változást az EURO árfolyam alakulásában!

Ugyanakkor korántsem mindegy, az állam mekkora szerepet vállal a szociális háló kiterjesztésében és az olyan kritikus területek támogatásában, mint a vendéglátás vagy a turizmus. A globális folyamatokkal összefüggésben az EURO árfolyam alakulása is hozhat még meglepetéseket, de sokan a vakcinában reménykedve már úgy vélik, 2021 talán kevesebb kellemetlenséggel szolgálhat a forint romlását illetően.

Kilenc százalékos gyengülés az évben

Annyi biztos, hogy a 2020-as év a forint gyengülésével összefüggésben is beleírja majd magát a történelembe. A járvány hazai beindulásakor, a márciusi-áprilisi hónapokban ugyanis már a 370 körüli mélyponton járt a forint az euróval szemben. A pandémia ismételt felfelé ívelésekor, ősszel ismételten a tavaszi állapotok vették kezdetét. S bár jelenleg 360 körül látszik stabilizálódni az EURO árfolyam, de ha az év elejei állapotokat vesszük, akkor a forint már kilenc százalékos gyengülést ért meg.

A pandémia jelentette globális válsághelyzet együtt jár a kockázatkerüléssel. S hogy mire számíthatunk jövőre? A tapasztalatok szerint a vakcina közelsége optimizmusra ad okot, és sokan úgy vélik, a tavaszi oltások beindulásával hamarosan visszatérhetünk a normális hétköznapokhoz. Biztosat persze nem tudunk, hiszen a koronavírus már az elmúlt hónapokban is bebizonyította, hogy bizony képes meglepetéseket okozni.

Nemzetközi helyzet és EURO árfolyam

A hazai és nemzetközi egészségügy terheltsége mellett természetesen a költségvetési és a nemzetközi kapcsolatokat illető kérdések sem elhanyagolhatóak. Az uniós költségvetési vita ilyen vagy olyan eredménnyel, de biztosan véget ér jövőre. Nem kizárt, hogy megegyezés hiányában az Unió és hazánk közötti kapcsolat nem éppen a kívántak szerint alakul majd, tehát a forint további gyengülésére lehet e tekintetben is számítani.

Nem mehetünk el a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikája mellett sem, mely fontos szerepet tölthet be abban, hogy a forint jövőre jobban teljesíthessen. Az EURO árfolyam még valószínűleg sokáig nem lesz a tavalyi szinten, és a gazdaságnak is jó időre lesz szüksége ahhoz, míg talpra áll. Egyelőre a legtöbben egy nyugalmas, békés karácsonyban bíznak, melyet hamarosan a valóban megbízható vakcinák hazai elérhetősége követ majd.

A szakemberek egyelőre óvatosan nyilatkoznak a kérdésben, főleg akkor, ha a kevés információval ellátott orosz megoldás kerül szóba. A hazai ellátottság, átoltottság és tényleges hatékonyság talán az EURO árfolyam alakulására is jótékony hatással lesz majd.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása