Érkezik a fogyasztóbarát lakáshitel

Az MNB oldalán már közzétette, hogy érkeznek a fogyasztóbarát lakáshitelek. Az MNB úgy nyilatkozott, hogy szerintük a hazai bankok között nem elég nagy az árverseny a lakáshitelezés piacán, ezért szükséges a minősítés életre keltése.

Mire lesz jó a fogyasztóbarát lakáshitel minősítés?

Mivel nem elég nagy az árverseny, ezért a kamatfelár csökkentések és az átláthatóság növelése érdekében vezetik be a minősítést. A minősítést csak azok a banki lakáshitel termékek nyerhetik el, amelyek minden feltételnek tökéletesen megfelelnek.

hirdetes

Az MNB így egy teljesen egységes, kedvező árak mellett kínált lakáshitel kínálatot kíván megteremteni, amelyek így nagyon jól összehasonlíthatók. Az elmúlt időszakban az MNB vizsgálta a bankrendszer verseny erősségét és alaposan utánanézett a kamatfeláraknak valamint a hitelkiváltásoknak is. A hitelkiváltások alacsony száma miatt is fontosnak tartják a minősítés mielőbbi bevezetését. A fogyasztóbarát lakáshitel minősítést elnyerő bankok használhatják majd a logót, de csak akkor, ha minden szigorú elvárásnak megfelelnek.

Milyen kritériumokat támaszt az MNB a bankokkal szemben a fogyasztóbarát lakáshitel minősítés kapcsán?
A fogyasztóbarát lakáshitel minősítés elnyeréséhez a következő kritériumoknak kell megfelelni.

Fontos, hogy az adott banki termék a fogyasztók széles körében elérhető legyen, még a CSOK hitelfelvevők körében is. Minősítést csak az a termék kaphat, amely egyszerű ügyintézéssel igényelhető és könnyen érthető és össze is hasonlítható más bankok termékeivel.

fogyasztóbarát hitel ismertetője
fogyasztóbarát hitel ismertetője

Továbbá csak olyan hiteltermékre adják ki a minősítést, amely rejtett költségeket egyáltalán nem tartalmaz és tiltja az árukapcsolásokat is. Az MNB számára fontos az is, hogy az ügyfelek olyan terméket kapjanak, amelynek a jövőbeli fizetési kötelezettsége kiszámítható. A döntéshozók gondoltak azokra az ügyfelekre is, akiknek számtalan esetben különleges élethelyzetekkel kell számolniuk, így rugalmas alkalmazkodást vár el a bankoktól ezen a téren is. Mivel nagyon rosszak a hitelkiváltási mutatók, így a hitelkiváltásból eredő előnyök is javítják a minősítést.

MNB konzultáció a fogyasztóbarát lakáshitelről

Annak érdekében, hogy a javaslat minél előbb életbe lépjen az MNB a következő két hónapot konzultációkkal tölti és a piaci szereplőkkel valamint a fogyasztók képviselőivel folytat majd tárgyalásokat. A tárgyalások végén remélik, hogy a fogyasztóbarát lakáshitel minősítést minél előbb véglegesíteni tudják.

Binder István a felügyelet szóvívője, az M1-nek adott interjú során elmondta, hogy a bankoknak ez a minősítés csak jó lehet, hiszen az ügyfelek bizalma nő és jobb nyereségszámokkal zárhatják az évet. A szóvívő bízik tovább abban, is hogy a kiváltások az új rendszerben sokkal egyszerűbbé válnak és az ügyfeleknek is sokkal könnyebb lesz az ügyintézés.
Ezzel a hírrel együtt azonban több bank is a 2017-es esztendőben a növekedést várja a lakáshitelezés piacán. A K&H előrejelzése szerint a jelzáloghitelezésben mintegy 14 százalékos növekedés várható és ez a bővülés még a szabad felhasználású hitelek esetében is igaz lesz, ahol 15 százalékra becsülik a növekedést.

Ennek a hírnek a tudatában az ügyfeleknek érdemes kivárniuk, hiszen a minősítés elnyerésére valószínűleg mind több bank törekszik majd, ezáltal a minősítéssel rendelkező bankoknál megkötött szerződések és valószínűleg az egész hitelkiváltás menete valamelyest le fog egyszerűsödni. Aki teheti, várja meg a két hónapot és azt, hogy a bankok csatlakozzanak ehhez az új minősítéshez.

fogyasztóbarát hitel MNB
fogyasztóbarát hitel MNB

Hogyan fog kinézni a fogyasztóbarát lakáshitel?

A logó pedig csak segíti majd az ügyfeleket a tájékozódásban, hiszen nagyon gyorsan átlátható lesz még egy hitelkalkulátor oldalán is, hogy az adott bank, amelynél a kedvező hitelt kinéztük vajon rendelkezik-e a megfelelő minősítéssel.

Azok, akik ráadásul hitelkiváltáson törik a fejüket még inkább a kivárás mellett kellene, hogy döntsenek, hiszen mint előre is jelezzék, sokkal egyszerűbb lesz a helyzet a minősítés mellett.

Nagyon sokan azonban most találták meg álmaik otthonát és sürgős a hitelfelvétel, de ebben az esetben megfelelő körültekintéssel kell eljárni. Érdemes egyszerre több bank ajánlatát is áttekinteni és az apróbetűs részekre sem árt odafigyelni.

Egy-egy mondatban rejtőzhetnek olyan kitételek is, amely egy későbbi különleges élethelyzet idején lehet, hogy nem a legjobbkor fog jönni. Minden esetben érdemes hosszabb időt szánni az ügyintézésre és inkább hosszasan tárgyalni, mint egy elkapkodott szerződéskötés miatt évekig csak kínlódni, esteleg totális hitelcsapdába kerülni.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása