Építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységek

Még 2013 előtt át kellett gondolnia mindenkinek, hogy vajon szükséges-e épitési engedély egy-egy épület felhúzására, de olyan is elképzelhető volt, hogy egyáltalán nem volt szükség az engedélyekre. 2013. év elejétől két kategóriára lehetett engedélyt kérni, ez az engedélyhez kötött és az engedély nélkül végezhető tevékenység volt. 2016. januárjától az építéshez és a bővítéshez egyszerű bejelentési kötelezettség volt majd 2017. januárjától az engedélyhez kötött tevékenységek listája bővült. 2022. januárjától teljesen új szabályoknak megfelelően kell besorolni az építési tevékenységet.

Melléképület építési engedély

Melléképületek esetében fontos tudni, hogy a már meglévő melléképületekre – amelyekre előzőleg nem rendelkeztek épitési engedéllyel – fennmaradási engedélyt kell kérni. Amennyiben ezt elmulasztjuk, úgy bontásra ítélhetik az épületet. A kérelmet a területileg illetékes építésügyi hatósághoz kell benyújtani elbírálásra. A hatóság a szabálytalan épületek bontásáról vagy átalakításáról is dönthet.

hirdetes

Egyszerűsített építési engedélyezési eljárás

Az eljárás során építési engedélyt adnak ki és csak ennek birtokában lehet az építkezést lefolytatni. Egy telken való építkezéshez az elvégzés előtt álló tevékenységre kell megkérni az épitési engedélyt, de lehetőség van több szakaszra bontva is megkérni az engedélyt. Egy telken való építkezéshez akár több építési engedélyt is meg lehet kérni, de egy építési tevékenységhez csak egy engedély a szabályos.

Az építési engedélyhez különféle mellékleteket is kell csatolni, mint például az építési jogosultságot igazoló dokumentumokat, a környezeti hatásvizsgálati, valamint az egységes környezethasználati engedélyt. Amennyiben erdőterületet is igénybe veszünk az építkezés során, úgy az erdészeti hatóság hozzájárulását is meg kell kérni a kivitelezéshez. Közút kezelői hozzájárulás szükséges, ha a közút területén vagy felett építkezünk. Az engedély mellett ki kell tölteni egy statisztikai adatlapot is.

Ha termőföldről van szó, akkor a más célú hasznosítást is engedélyeztetni kell. A döntést a hatóságnak egyszerűsített eljárásnál tevékenységtől függően meg kell hoznia 15 vagy 30 napon belül. A hatóság vizsgálhatja azt is, hogy az építmény a tájba és a környezetbe illeszkedik-e. A folyamat végén építési engedélyt, engedélyezési záradékot bocsátanak ki, amely jogosít az építési tevékenység elvégzésére.

Faház építési engedély nélkül

Az engedélyeztetés attól függ, hogy milyen célt fog szolgálni a faház. Ha lakhatásra épül, akkor engedélyhez kötött az építése. Azonban, ha a kert végében szeretnénk egy fa kerti építményt felállítani, akkor ahhoz nem szükséges engedélyt kérni. A nem emberi tartózkodásra való épület építése, átalakítása, esetleg felújítása és bővítése azonban nem haladhatja meg a nettó 100 m3 térfogatot és a 4,5 m gerincmagasságot.

Hogyan lehet spórolósan építkezni, ha már megvan az épitési engedély?

Építkezés előtt a piacon nagyon nézzünk körbe, hiszen akár 10-20 százalékos árkülönbségeket is találhatunk. Kérjünk több helyről ajánlatot, hogy minél költséghatékonyabb legyen az építkezésünk. Mindenképpen érdemes kivitelezővel szerződést kötni, de csak akkor, ha a megfelelő referenciával rendelkezik. Senki sem szeret utólag foglalkozni az elrontott munkák helyreállításával, a különféle javításokkal.

Ma már a neten számtalan kalkulátort találhatunk, amely segíthet az építőanyag árak kalkulálásában. A listaárak összehasonlításával nagyon sok időt spórolhatunk meg, hiszen egy-egy ajánlatkérés átfutási ideje akár egy hét is lehet. A végleges kiviteli tervhez mindent vásároljunk most meg és ne halogassuk későbbre, hiszen az építőanyag árak folyamatosan emelkednek. A nemzetközi szállítmányok gyakorta késnek, így néhány termékre akár hónapokat is kell várni.

Új családi ház esetén vagy teljes felújításkor soha ne spóroljunk a fűtéssel, az épületgépészettel, mert a rezsiemelések után fontos, hogy egy olcsó rezsivel bíró otthonunk legyen. Az épitési engedély kiadása előtt is el lehet kezdeni a termékek feltérképezését és a kivitelező felkutatását, hogy minél gyorsabban beköltözhessünk új otthonunkba.

2/5 - (1 vote)

Vélemény - hozzászólás hozzáadása