Diplomás minimálbér 2019, ennyi lesz a garantált bérminimum

Manapság már a legtöbb munkavállaló megválogatja, hogy mekkora bérért megy el dolgozni Magyarországon és várják a diplomás minimálbér 2019 változásait. . Akik nem kapják meg az elvárt összeget, azok külföldön próbálnak szerencsét.

A cégek számára fontos, hogy megfelelő munkaerővel dolgozhassanak, hiszen a munkaerőhiány sokszor már a profit kárára megy. A minimálbér emelés pontosan emiatt 2019-ben nagyon fontos lépés. A megállapodás megtörtént, így a minimálbér összege 2019. január 1-től 149 000 Forintra emelkedik, míg a garantált bérminimum 195 000 Forint lesz.

hirdetes

A diplomás minimálbér 2019 talán hazacsábítja a kivándorlókat

A diplomás minimálbér 2019 változásai talán segíthetnek a hazai vállalatokon is és a kivándorolt munkaerő talán visszatérhet. Akik Angliában próbáltak szerencsét, talán a Brexit körüli bizonytalanságok miatt lehet, hogy a hazatérés mellett döntenek. Angliában mára már nagyon magasra nőtt a szerencsét próbálók száma. A gazdasági döntéseknek mindig vannak következményei.

A minimálbér emelésével valószínűleg a hazai ingatlanárak is emelkedésnek indulnak. A magyar állampolgároknak a változások miatt nagy valószínűséggel ezután sem lesz sokkal több elkölthető jövedelme, mert az infláció növekszik és ezzel együtt az árak is majd nőnek.

Nézzük meg pontosan, hogy a változások mit jelentenek

A diplomás minimálbér 2019 milyen járulékokkal és levonásokkal lesznek vajon megterhelve?

A munkáltató a munkavállaló után fizeti:

• szociális hozzájárulási adó 19,5 %, azaz 29 055 Ft
• szakképzési hozzájárulás 1,5%, azaz 2 235 Ft
Bruttó bér alapján kiszámolt munkáltató kötelezettség: 31 290 Forint (21%)
A munkavállalótól a következők kerülnek levonásra:
• személyi jövedelemadó 21 %, azaz 22 350 Ft
• munkaerő-piaci járulék 1,5%, azaz 2 235 Ft
• egészségbiztosítási járulék 7%, azaz 10 430 Ft
• nyudíjjárulék 10%, azaz 14 900 Ft

Összes levonás 33,5%, azaz 49 915 Forint

Az államnak összesen havonta a diplomás minimálbér 2019 után 81 205 Ft kerül befizetésre. 2019-ben a nettó minimálbér összege ezek szerint 99 085 Forint lesz. Érdemes emellett a kormányrendeletet is alaposan átolvasni.

Mit mond a kormány?

A kormány szerint az elmúlt 6 évben a minimálbér összege mintegy 45 százalékkal emelkedett. Ha megnézzük az OECD országokat, akkor ez a legmagasabb emelések közé sorolható. Ma Magyarországon mintegy 1,5 millió ember keres minimálbért. Nem szabad azonban elfelejteni azt, hogy mással is élen járunk, ez pedig nem más, mint a legmagasabb adó és járuléklevonás, ami a minimálbéreket terheli.

A vállalkozásoknak, de leginkább a kisvállalkozásoknak már eddig is igen nagy terhet jelentett a foglalkoztatás és ez most még több lesz, azaz a kis cégek 2019-ben bizonyára sokszor fognak élni a túlóráztatás lehetőségével. A tény az, hogy a magyarországi bruttó minimálbér összege szerint nem járunk az élmezőnyben, hiszen még Horvátországban is magasabb az összege.

Ma már számtalan kalkulátor oldal segíti a tájékozódást

Mostanra már minden bizonnyal a kalkulátor oldalakon is elvégezték a szükséges módosításokat, így gond nélkül megtekinthetjük, hogy milyen változásokra kell számítanunk. Nem kell mást tennünk, mint be kell írni adott esetben az alkalmazottak bruttó bérét és a kalkulátor máris megmutatja, hogy mekkora teherrel kell számolnia az adott vállalkozásnak a 2019-es évben.

Ezek a kalkulátor oldalak a legtöbb esetben tényleg pontosan számolnak, így lehetnek kisebb eltérések, de azok annyira csekélyek, hogy azonnal látható lesz, hogy mekkora kiadással kell kalkulálni adott évben.

Mely szektorokat érintheti a munkaerőhiány?

Ne feledjük el, hogy a munkaerőhiányt általában béremeléssel lehet megszüntetni, hiszen a külföldön dolgozókat talán ezzel haza lehet csábítani. Viszont ebbe nem érdemes nagyon beleélni magunkat, hiszen külföldön ennél sokkal jobban keresnek a munkavállalók, még ha minimálbérről is van szó.

Leginkább a turisztika, a mezőgazdaság, a kereskedelem, az informatika, a szolgáltatások, esetleg a mérnöki szektorban lehet számítani hatalmas munkaerőhiányra.

Nem szabad elfelejtenünk az építőipart sem, ahol már évek óta tart a fokozatosan növekedő munakerőhiány. Az új építésű ingatlanok sem épülnek már fel egy év alatt, ennél sokkal több időre van szüksége egy-egy építtetőnek, hiszen nagyon kevesen maradtak ezen a területen az országban.

A közmunkások és a közalkalmazottak átképzésével munkaerőre tehetne szert az ország, de ehhez mindenképpen szükséges a közalkalmazottak számának csökkentése. A munkáltatói érdekképviseletek pontosan ezt javasolták 2019-re a kormánynak.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása