CSOK 2017 feltételei igénylésének módja amit érdemes tudni róla

A tavaly bevezetett módosításokhoz képest a CSOK 2017-ben ismét változott, feltételei egyszerűbbé váltak és nagyobb összeghez is juthatnak a kedvezménnyel élők.

Továbbra is igen népszerű a fiatal házasok körében a Családok Otthonteremtési Kedvezménye, melyet új- vagy használt ingatlan vásárlására, építkezéshez vagy bővítéshez lehet igénybe venni.

hirdetes

Az igénylés benyújtása előtt érdemes alaposan utána nézni az aktuális feltételeknek!

A CSOK FELTÉTELEIRŐL, IGÉNYLÉSÉRŐL ÉS A CSOK 10+10-RŐL
NAPRAKÉSZ INFORMÁCIÓKAT A FINANCER.COM-ON TALÁL.

CSOK -ról azoknak akik könnyen szeretnének lakást

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye 2015. július 1-jén lépett először életbe, mely tulajdonképpen egy lakáscélú támogatás, ami kiváltotta az egykori szocpol hozzájárulási formákat. Ezért is emlegetik még máig sokan „új szocpolként”.

A CSOK lényege röviden az, hogy a családok, illetve a családalapítást tervező fiatalok lakáshoz jutási lehetőségét segíti elő kormányrendelet értelmében.

Fontos, hogy a kapott kedvezménnyel a családok vissza nem térítendő támogatást kapnak lakás építéséhez, valamint új – vagy használt lakás vásárlásához, valamint utóbbi bővítéséhez. A kedvezmény mértéke a gyermekek számától függ.

Ki igényelheti a kedvezményt és milyen feltételekkel?

A CSOK igénylésére fiatal házaspárok jogosultak, akik akkor is élhetnek ezzel a lehetőséggel, ha még nincs gyermekük, de előre vállalják megszületésüket. Ez azt is jelenti, hogy a szabály szerint legalább az egyik házastársnak 40 év alatti életkorúnak kell lennie. Ha egy gyermeket vállalunk előre, a gyermek megszületésére négy éves határidőt írnak elő. Ez két gyermek vállalása esetén nyolc év.

Amennyiben három utód nemzését vállaljuk, erre tíz éves határidőt kaphatunk. E határidők kiszámítása a használatba vételi engedély kézhezvételének napjától történik. Gyermektelen fiatal házaspár legfeljebb három, egy gyermeket nevelő pár legfeljebb kettő, kétgyermekes házaspár pedig legfeljebb egy gyermek születését vállalhatja. A számítás a használatba vételi engedély kiadásának napjától kezdődik.

A vállalás továbbra is teljesíthető örökbefogadás nyomán, ez viszont két évvel meghosszabbítja a kiszabott határidőt. Emellett például ha az élettársunk gyermeke velünk egy háztartásban él, szintén igényelhető a kedvezmény, bár más feltételekkel. A lekérhető összeget először külön – külön kell kiszámolni, tehát tudni kell, hogy a felek mennyi támogatást kaphatnak saját gyermekeik után.

Például ha a pár mindkét felének van már egy másik kapcsolatból született gyermeke és született egy közös utóduk is, a számítások alapján a kétgyermekesekre vonatkozó szabályok vonatkoznak rájuk.

Erre ha egy gyermeket vállalunk 600.000 forint, két utód esetén 2.600.000 forint, három csemete esetén 10.000.000 forint igényelhető.

Az igénylés feltétele a folyamatos munkaviszony, melyet igazolni kell legalább az egyik fél részéről. Minimum két évig folyamatos, legfeljebb harminc napra megszakadt jogviszony szükséges, a NAV felé való tartozás pedig kizáró ok. Szükséges az erkölcsi bizonyítvány benyújtása is, amely díjmentesen igényelhető, hiszen a büntetlen előélet esetén szintén nem igényelhető a CSOK.

Mi történik, ha nincs elég pénzem az igényelt összegen túl?

Nagyon fontos kiemelni, hogy a CSOK csupán egy támogatás, amely a könnyebb lakásszerzést szolgálja, tehát önerőre ebben az esetben is szükség van. Így annak ellenére, ha valaki a CSOK mellé hitelt vesz fel, mindenképpen rendelkeznie kell valamennyi saját tőkével is, mely a költségektől függ. A hitel felvétele nem feltétel, de kombinálható a kettő. Ebben az esetben érdemes a Családok Otthonteremtési Kedvezményét és a lakáshitelt ugyanannál a banknál intézni, így a költségek lényegesen csökkenthetőek.

Az igénylést megelőző és a közben fellépő adminisztratív költségekkel is érdemes tisztában lenni. Minél előbb érdemes elkészíttetni egy tervdokumentációt, ha építkezni szeretnénk, mely már alapból igen nagy kiadást jelent. Emellett a helyszínrajz, az értékbecslés és a tulajdoni lap összesen több százezer forintba is kerülhetnek. Ha csupán vásárolunk, abban az esetben a tervezési díj helyett az ügyvédi díjat kell megfizetni, valamint minden esetben érdemes közjegyző segítségét is kérni a későbbi esetleges jogviták elkerülése végett.

Mi történik, ha már korábban igényeltem szocpolt?

Az sem akadály, ha korábban már éltünk a szocpol lehetőségével, bár ekkor már nem kaphatunk teljes támogatási összeget. A jelenleg megkapható és a korábban megkapott összeg különbözetét igényelhetjük ebben az esetben. Viszont itt már kiesnek az akkor még igen, de már nem eltartott gyermekek. Emellett ha a szocpolt még korábbi házastársunkkal vettük fel, az összeg 50%-át is le kell vonni.

Mit kell figyelembe vennem az ingatlan szempontjából?

A lakásra vonatkozóan, ha egy gyermekünk van, 40 négyzetméter hasznos területet kell biztosítanunk. Két utód esetén ez a szám 50 négyzetméter, ha pedig három gyermeket vállalunk, 60 négyzetméter. Ha négy vagy több gyermekes családot tervezünk alapítani, 70 négyzetméter minimális alapterület szükséges.

Ennek kiszámításánál az igénylővel közös háztartásban élő minden gyermeket figyelembe kell venni, azokat is, akik után az aktuális szabályok szerint nem volt igényelhető a CSOK. Ennek oka lehet például, hogy korábban már igénybe vett a család vissza nem térítendő támogatást az államtól.

CSOK 2017 változások az eredeti szabályokhoz képest?

Mivel a Családok Otthonteremtési Kedvezménye 2016. őszén változott legutóbb több pontban is, így idén januárban csupán néhány változást hívtak életre a kedvezmény kapcsán. A legfontosabb módosítás, melyet mindenképpen ki kell emelni, hogy 2017-től a CSOK-ot már nem csak utólag lehet igényelni az építkezés kapcsán addig az időpontig felmerült költségeire.

Az ingatlan állapotától függetlenül már a felmerült kiadásokra is alkalmazható a kapott összeg, ha már benyújtottuk az igénylést. Tehát tulajdonképpen már a tervezőasztaltól elindul a dolog. Ez azt jelenti, hogy érdemes minél előbb igényelni a kedvezményt, hogy érvénybe léphessen az építkezés kezdetére.

Már korábban is volt hasonló szabályozás, de 2017-től végképp kizárták az igénylők köréből azokat, akik rokontól vásárolnak ingatlant vagy hozzátartozóval végeztetik az építkezési munkákat. Az is kizárással jár, az igénylő a szervezetben, amely az építési tevékenységet  végzi, tulajdonnal rendelkezik.

Szintén új szabály, hogy amennyiben osztatlan közös tulajdonról beszélünk, a folyósításnál már nem kell arra várni, hogy a szóban forgó ingatlant hivatalosan társasházzá nyilvánítsák. Emellett az osztatlan közös tulajdonú telkekre is igényelhető már 2017-ben a CSOK, így már lehetőség lesz akár ikerház felhúzására is, amennyiben az osztatlan közös tulajdonú telek másik tulajdonosa is hozzájárul ehhez.

Új rendelkezés az is, hogy ha az igénylő esetleg életét veszti, egyenes ági rokona,  házastársa, vagy élettársa is  tulajdonjogot  szerezhet  a Családok Otthonteremtési Kedvezménye keretében vásárolt vagy épített  ingatlanban  anélkül, hogy vissza kellene fizetnie a támogatást.

Emellett CSOK- ot 2017-től azok is igényelhetnek, akik szolgálati lakásban élnek, hiszen az új szabály szerint, amíg szolgálati lakásban lakik valaki, nem vonatkozik majd rá a bentlakási kötelezettség.

A gyermek fogalma 2017-ben CSOK szempontjából

A magzat, vagy adott esetben ikermagzat már a terhesség betöltött 12. hetétől már gyermeknek számít. A gyermek fogalmába tartozik továbbá az igénylő eltartottja, – akár vér szerinti, akár örökbefogadott, – aki még nincs 25 éves. A nevezett életkor felett csak a tartós megváltozott munkaképességű utód számít gyermeknek. Ha a gyermek elveszíti szüleit, gyámja is igényelheti a CSOK-ot, amennyiben a gyámság már legalább 365 napja fennáll.

Új lakóingatlant szeretnék vásárolni CSOK-kal

Az új lakás azt jelenti, hogy az alapozási munkálatoktól kezdve a tető felépítéséig az épület teljes egészében újonnan felépített, tehát nem egy már meglévő ingatlan felújítása.

A vonatkozó jogszabályi követelmények szerint az elfogadható ingatlan hivatalosan lakóházként vagy lakásként megjelölt ingatlan, melyhez hozzá tartozó földrész is tartozik. Ha új építésű lakást vásárolunk, az igényelt összeg folyósítása a támogatási szerződés megkötése után történik, egyszeri kifizetéssel.

Új lakóingatlant szeretnék építeni CSOK-kal

Ahogy korábban említettük, a CSOK 2017-es új szabálya alapján január 1-től már nem csak utólag lehet igényelni a kedvezményt az építkezés addig felmerült költségeire, hanem az ingatlan készültségétől függetlenül az igénylés benyújtását követően felmerült kiadásokra használható.

A megelőlegezett CSOK esetében az igénylőnek rendelkeznie kell egy igazolással, amit az illetékes megyei kormányhivataltól kell beszerezni. Ezt a hitelintézet részére mindenképpen be kell mutatni, hiszen ez igazolja azt, hogy a lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok alapján az igénylő nem vett igénybe lakásépítési támogatást. Az igényelt összeg utolsó részletének folyósítására a használatbavételi engedély kiadásával egyszerre történhet meg.

Emellett azt követően is folyósítják ezt az összeget, hogy a hitelintézet felé az igénylő bemutatja az igazolást, amely egy, a használatbavétel tudomásul vételét igazoló hatósági bizonyítvány. Ugyanilyen érvényű, ha a felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítványt viszi magával az érintett, ekkor is megtörténhet a kifizetés.

CSOK használt lakóingatlan vásárlásra

A vásárolt használt ingatlannak az ingatlan – nyilvántartásban lakóházként vagy lakásként lehet bejegyezve. Ahogy az új lakás vétele esetében, használt ingatlan vásárlása esetén a folyósítás a támogatási szerződés megkötését követően, egyszeri kifizetéssel történik.

Lakás bővítés CSOK-kal lehetséges-e?

Bővítésnek minősül az igénylő tulajdonában levő épület legalább egy lakószobával való növelése, vagy az alapterület növelésével nem járó tetőtér beépítése is. Bizonyos feltételek mellett engedélyezett az új emelet felhúzása is.

Azonban a meglévő épület, épületrész vagy építmény átalakítása nem minősül a lakás bővítésének! Ahogy az új lakás építésekor, ebben az esetben is az igényelt összeg utolsó részletének kifizetése a használatbavételi engedély kiadásával egyszerre történhet meg.

Emellett azt követően is folyósíthatják ezt az összeget, hogy a hitelintézet felé az igénylő bemutatja az igazolást, amely egy, a használatbavétel tudomásul vételét igazoló hatósági bizonyítvány. Ugyanilyen érvényű, ha a felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítványt viszi magával az érintett, ekkor is megtörténhet a kifizetés.

CSOK Kalkulátor segítségével érdemes előzetesen ellenőrizni, hogy vajon jogosultak vagyunk-e a 2017-ben CSOK igénylésére.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása