Unicredit CSOK igénylésének feltételei, lépésről lépésre

Hitel mellé vissza nem térítendő támogatást? Igen! Ezentúl az UniCredit Banknál is igényelhető a CSOK vagyis az „új szocpol”.

Hatalmas változásokon ment át az államilag támogatott hitelpiac. Már használt lakás vásárlásához is igényelhető a szocpol, a kisgyermekes családok további kedvezményben részesülnek. Sőt, a családi otthon még a gyermek megszületése előtt átalakítható, felújítható az állam segítségével!

hirdetes

A támogatás önállóan is igényelhető, továbbá az UniCredit Bank számos lehetőséget ad arra, hogy hitellel kapcsoljuk össze a kedvezményt. Így a, szinte kötelező, évi nagyjavításokat, illetve egy családi ház vásárlását könnyebb tervezni és kivitelezni!

Mire használható fel a CSOK?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény, vagy, ahogyan korábban ismerhettük, a szocpol a kiemelkedő segítséget nyújt lakásvásárlásban. Az UniCreditnél igényelhető keret, 500.000-3.250.000 Ft elkölthető új lakás vásárlására, vagy a használt lakás vételárát egészíthetjük ki vele.

Az összeg ezen felül a felújítási, bővítési munkálatokat, illetve egy új építésű családi ház teljes kivitelezését támogatja. Október 1-jével már az önkormányzati tulajdonú lakásban élők is jogosultak a CSOK-ra, amennyiben úgy döntenek, hogy megvásárolják az addig csak bérelt otthonukat.

A közvetlen kedvezményt, mint említettük nem kell visszatéríteni az államnak.

Kik igényelhetik az új szocpolt vagyis a CSOK -ot az UniCreditnél?

Már egy gyermek után is igénybe vehető az otthonteremtési kedvezmény. További fontos változás a támogatási rendszerben, hogy ezentúl az egyedülálló szülők, gyámok sem esnek el a CSOK-tól, mivel a házastársak, élettársak mellett őket is segíti az állam. Mi a helyzet azonban azokkal a fiatalokkal, akiknek még nincs gyermekünk? Ők vajon számíthatnak-e vissza nem térítendő támogatásra? Nem véletlen, hogy a szocpol ekkor is igényelhető – amennyiben a szerződést aláírók vállalják a későbbiekben születendő gyermeket, nincs semmi akadálya a folyósításnak.

Fontos, hogy a babát tervező pár egyik tagja se legyen idősebb 40 évnél. Az állam egyébként legfeljebb két gyermek vállalására nyújt CSOK-ot. Ennek a teljesítési határideje 4 év – két utód esetében pedig a duplája, azaz 8 év alatt mindkettejüknek meg kell születniük. A kormányrendelet 2015. október 1-jével pontosan meghatározza, hogy a lakásvásárlás ill. építés mely pontjától indul a gyermekvállalás visszaszámlálása.

Mitől függ, hogy mennyit kapok?

Vajon az UniCreditnél igényelhető500.000 – 3 250 000 Ft keretből mekkora rész igényelhető? Mi alapján döntenek a folyósított összegről, hiszen mindenki számára hatalmas anyagi segítséget jelentene egy nagyobb támogatás? 3 pontban össze is foglalhatjuk, mit vesznek figyelembe, amikor kiszámítják a CSOK-ot: a lakás hasznos területe mellett lényeges a háztartásban élő gyerekek száma, valamint az ingatlan energetikai minősítése is. 1 gyermek esetében 40-55 m² lakásterület után 500.000 Ft támogatásra számíthatunk.

Amennyiben alacsony energiafogyasztást tudunk elérni, ez akár 650.000 Ft-ra is emelkedhet. A 2 gyermekes családok már 1.000.000 Ft CSOK-kal kalkulálhatnak, feltéve, ha energia-hatékonyan tudják fenntartani az otthonukat. A nagycsaládosok pedig egy viszonylag régebbi, nem tökéletesen hőszigetelt, nagyobb lakással is már 2.000.000 Ft-ot pótolhatnak a kiadásaikból.

Unicredit csok energetikai kalkuláció
Unicredit csok energetikai kalkuláció

A hasznos alapterület legmagasabb értéke 160 m² lehet, amelybe újabban már a tároló részek, a kamra, sőt, a gardrób is beletartoznak. A rendelet pontosan leírja, mit számíthatunk a támogatási kerethez, mit nem. További szabályokat találunk arra vonatkozóan is, mi számít komfortosnak a CSOK szempontjából. Fontos pontosan utánajárni a részleteknek, főleg akkor, ha hiteligényléshez használnánk fel az otthonteremtési támogatást. Az önrész ugyanis ezzel kiegészíthető.

Segítség a lakáshitelben is az UniCredit CSOK

Az otthonnal kapcsolatos munkálatok általában nagyobb költséggel járnak, nem is beszélve a lakásvásárlásról. A CSOK a legtöbb esetben nem fedezi a kiadásokat, ellenben növelheti a kölcsönhöz szükséges önerő részt. Nagyon fontos felmérni saját igényeinket és lehetőségeinket, mielőtt kiválasztjuk a számunkra megfelelő hitelt. Az UniCredit Bank a vállalásokat figyelembe véve ajánlja fel a különböző konstrukciókat. Így a futamidő és a havi törlesztő részletek is a valós anyagi helyzetünkhöz igazodhatnak.

Számoljunk utána a bank online-felületű kalkulátorával, hogy személyre szabott feltételeket böngészhessünk!

Amennyiben átlagosan havi nettó 200.000 Ft jövedelem érkezik a háztartásunkba, az UniCredit jelenleg három különböző lakáskölcsönt ajánl fel egy 15 éves futamidejű hitelre. A 6 000 000 Ft összeggel kalkulálva használt lakás vásárlása esetén hasonló feltételekkel törleszthetjük az Otthonteremtő és a Piaci kamatozású lakáshiteleket: 50.806 Ft illetve 50.773 Ft havi díjjal, 5.99-6% kamat és 6.20-6.25% THM mellett.

Ellenben a Stabil Kamat magasabb hiteldíjjal számol, 6.49%-kal, ezen felül 6.72% THM-mel, így minden hónapban 52.406 Ft-ot kell megfizetnünk a bank felé. Rövidebb lejáratú kölcsönnel, 10 évre viszont ezzel is kedvezően járhatunk. Sőt, a legtöbb kamatkedvezmény valójában a Stabil Kamathoz kötődik! Hiszen az értékbecslési és közjegyzői okirat díját visszatérítik az ügyfeleknek, az utalási díjat elengedik, és a Takarnetből lekért dokumentumok is ingyenesek. A törlesztő időszakban a bankhoz tartozó folyószámlán jóváírt összegekkel további kedvezmények érhetőek el.

A hitelképességünket befolyásolja az is, van-e egyéb folyamatban levő törlesztésünk más pénzintézetek felé, illetve a hitelkártyánkon, számlánkon mekkora hitelkerettel tudunk a számolni a továbbiakban. Természetesen, ha lakást vásárolunk, az ingatlan becsült piaci értéke is alakít a végső eredményen.

Ne felejtsük el, amennyiben az UniCredithez fordulunk jelzáloghitelért, szükségünk lesz egy, a bankhoz tartozó számlára, illetve kötelező vagyonbiztosítást kötnünk a fedezeti ingatlanra,amelyet a továbbiakban zálogjog terhel meg.

Az UniCredit Bankkal mindenki úgy számolhat, hogy valóban a legmegfelelőbb feltételekkel juthasson hozzá álmai lakásához. Egyébként a lakáshitel és a CSOK ugyanazon banknál történő igénylése megkönnyíti az ügymenetet is, így a dokumentáció helyett valóban az otthonunk kialakítására tudunk figyelni!

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása