CSOK használt lakásra ezeknek a feltételeknek kell megfelelnie

Nem csak újépítésű lakásra, házra lehet CSOK-ot igényelni, hiszen a CSOK feltételei használt lakásra tartalmazzák ezt a lehetőséget is.

A Magyar Közlönyben megjelent tájékoztató minden fontosabb kitételt tartalmaz, ami alapján eldönthetjük, hogy ránk milyen szabályok vonatkoznak a családtámogatási lehetőség igénybevételével kapcsolatban.

hirdetes

A közlöny részletesen tartalmazza a különböző feltételeket, érdemes ezekkel tisztában lenni mielőtt felkeressük a bankot. Nézzük meg, hogy használt lakás esetén mire kell nagyon odafigyelnünk.

A családi állapotra vonatkozó feltételek a CSOK használt lakáshoz jutás estében

Gyerekvállalás előtt álló házaspárok esetében nagyon fontos szabály hogy az egyik leendő szülőnek mindenképpen 40 éves kor alattinak kell lennie. Meglévő gyerekek, gyerek után ez az életkorlátozás nem él, itt nem kell vele foglalkozni.

Fiatal házaspárok esetén maximum két gyereket lehet vállalni, ha használt lakást szeretne vásárolni. A házastársak mellett természetesen az élettársak is igényelhetik a családtámogatást. Nagyon fontos tisztában lennünk azzal, hogy a magzat már gyereknek számít, így a 24. hét után már elfogadja az állam, mint gyereket.

A 20 éves kort be nem töltött vér szerinti vagy esetleg örökbefogadott gyereket és a nappali tagozaton tanuló 25 év alatti gyereket is figyelembe veszik az igénylés elbírálásánál. A lényeg, hogy azonos háztartásban legyen a gyerek a szülőkkel.

A teljesítési határidő 4 illetve 8 év. Egy gyerek esetében 4 két gyerek esetén 8 év. Sajnálatos, de mégis megtörténhet, hogy a gyermekvállalás nem sikerül, ebben az esetben a családtámogatást vissza kell fizetni, ráadásul kamatokkal együtt ezt is tartalmazzák a CSOK feltételei használt lakásra voatkozóan. Az igénylőnek nem szabad NAV tartozással rendelkeznie és a büntetlen előélet alapfeltétel.

Másik fontos kritérium, hogy legalább 180 napos társadalombiztosítással is kell rendelkeznie az igénylőnek, mégpedig úgy, hogy maximum 30 napos megszakítás lehet a folyamatban. Tehát ha valaki betegállományban volt, például kórházi kezelésre szorult több mint fél évig, akkor sajnos várnia kell újabb 180 napot, hogy a társadalombiztosítási feltételeknek megfeleljen.

CSOK feltételei használt lakásra
CSOK feltételei használt lakásra

A CSOK feltételei használt lakásra vonatkozóan

A törvényben korlátozták az ingatlan vételárát, amely nem haladhatja meg a 35 millió forintot. A hitelintézet minden esetben értékbecslést végez és megállapítja az ingatlan értékét. Nagyon fontos, hogy a felvehető hitel az ingatlanbecslés által megállapított értéket maximum 20%-kal haladhatja meg.

Lakás alapterület követelményei ahhoz, hogy a CSOK-t használt lakásra is igénybe tudja venni

A lakás alapterületével kapcsolatban szintén fontos szabályoknak kell megfelelnünk. A CSOK feltételei használt lakásra a gyerekszám alapján határozza meg a lakás alapterületével kapcsolatos szabályokat. Egy gyermek esetében 40, két gyermek esetében 50, három gyermek esetében 60, ennél több gyermek esetében 70 négyzetméter alapterületű használt lakást kell vásárolni.

A lakás vásárlása előtt érdemes átgondolni, hogy van-e más ingatlanban az igénylőnek tulajdoni hányada, hiszen csak akkor kaphatja meg a kedvezményes hitelt, ha a hányad nem haladja meg az 50%-ot. Vállalni kell továbbá azt is, hogy a leendő otthonban minimum 10 évig fog életvitelszerűen lakni gyermekével együtt az igénylő fél.

A CSOK feltételei használt lakásra szabályozza a gyerek ott tartózkodását, bár pár élethelyzetben ettől eltekintenek, ezek a következők:

  • tanulmányokat folytat és például kollégiumi elhelyezésben részesül
  • egészségügyi állapota miatt tartósan kórházi kezelés alatt áll
  • munkavállalásra tekintettel más városban él, de ez maximum 5 év lehet
  • közeli hozzátartozó ápolása miatt, huzamosabb ideig másik ingatlanban tartózkodik
  • a rendelet 1. mellékletében nem szereplő vétség elkövetése miatt éppen szabadságvesztésre ítélték
  • a nagykorúságát követően elköltözik
Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása