A CSOK korszerűsítésre is igényelhető, ha bővítésben is gondolkodunk

hirdetes

Amennyiben korszerűsíteni szeretné otthonát, azaz ezzel egyidejűleg bővítene is, úgy a CSOK korszerűsítésre is igényelhető. Kimondottan korszerűsítésre nem vehető igénybe a kamattámogatott hitel, de bővítésre igen. 2016. február 10-én hirdették ki a használt lakás vásárláshoz és a bővítéshez igényelhet CSOK legfontosabb feltételeit. Erről a Magyar Közlönyben bővebben is olvashatunk. A 17/2016 (II.10.) kormányrendelet az, amelyben az összes fontos információ megtalálható. Bővítés esetén a bekerülési költségek finanszírozására ad hitelt az állam.

A CSOK korszerűsítésre is felvehető, de nézzük meg mi minősül bővítésnek?

Először nézzük meg mit fogadnak el bővítésnek és mit nem. Bővítésnek minősül a legalább egy lakószobával való növelés, ide kell érteni a térfogatnövelésével nem járó tetőtér-beépítést. Emeletráépítést, vagy tetőtér beépítést is tervezhetünk, ha ezekkel egyidejűleg nem jön létre egy újabb albetét, azaz egy újabb lakás. Épület, épületrész és építmény átalakítása egyáltalán nem minősül bővítésnek.

Használt lakás esetén a következő támogatásokat igényelhetjük bővítésre

  • 1 gyermek esetén minimálisan 40 négyzetmétert kell bővítenünk, erre 600 000 Ft támogatás igényelhető
  • 2 gyermek esetén minimálisan 50 négyzetméter és 1 430 000 Ft
  • 3 gyermek esetén minimálisan 60 négyzetmétert és 2 200 000 Ft
  • 4 vagy ennél több gyermek esetén minimálisan 70 négyzetmétert és 2 750 000 Ft

Itt nagyon fontos, hogy a számlákkal igazolt bekerülési összeg a felvett hitel 50%-át egyáltalán nem haladhatja meg és a költségvetés legalább 70%-át számlákkal vagyunk kötelesek alátámasztani.

CSOK lakás bővítésre is felvehető?
CSOK lakás bővítésre is felvehető?

Mit nevezünk bekerülési költségnek?

A bővítés, azaz a CSOK korszerűsítésre csak és kimondottan a ténylegesen megfizetett költség. Itt fontos hangsúlyozni, hogy ez nem lehet telekár vagy beépített szabadon álló berendezési tárgy. A lakás épületszerkezetét vagy közös használatú helyiségeit lehet bővíteni, a tüzelőanya-tárolót és a lomkamrát viszont nem. Bekerülési költségkén számolhatjuk el a lebonyolítási költségeket, különös tekintettel a műszaki tervezést, a hatósági engedélyezést, a használatbavétel tudomásulvételét és a műszaki ellenőrzés költségét. Nem számolható el a bővítéshez megrendelt földmunka elvégzésének költsége és a szükséges építménybontás költsége sem.

Gyerekekre vonatkozó feltételek

Ha a CSOK korszerűsítésre, bővítésre kerülne felhasználásra, akkor a következő feltételeknek kell megfelelni. A gyermeknek a hitelt igénylővel egy háztartásban kell élnie. Gyermeknek számít a magzat vagy ikermagzat is a terhesség 24. hetétől, az igénylő eltartottja, a 20. életévét még be nem töltött gyermek. A 20. évét ugyan már betöltött gyermek, de még nappali tagozaton tanul és nem töltötte be a 25. életévét. A megváltozott munkaképességű személy, aki több mint egy éve munkaképtelen és ez még belátható ideig nem változik. Fiatal házaspárok legalább 2 gyermek vállalása esetén vehetik igénybe a támogatás.

A célingatlanra vonatkozó CSOK feltételek

az ingatlannak, amire a CSOK igénylés történik, lakóhelyéül kell szolgálnia az igénylőnek és természetesen annak a gyermeknek is, akire a támogatást igénybe veszik. Kiemelt fontosságú, hogy a lakhatási körülményeknek a CSOK felhasználása után mindenképpen javulnia kell, hiszen ez a támogatás célja

  • a meghatározott hasznos alapterületet mindenképpen el kell érnie a bővítésnek
  • annak a személynek, aki felveszi a CSOK korszerűsítésre, bővítésre szánt hitelét 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie az ingatanban.
  • a lakhatási igények kielégítésére való alkalmasságot ingatlan értékbecslés során szakértő igazolja
  • olyan bővítés esetén, amely építési engedély köteles a használatbavétel tudomásulvételét, azaz az erről szóló hatósági bizonyítványt be kell mutatni a bankban az utolsó részfolyósításig
  • az ingatlanra 10 éves időtartamra elidegenítési és terhelési tilalom kerül, erre az időszakra kötelező a lakásbiztosítás megléte
  • az utolsó részfolyósítást követően 30 napon belül kell igazolni a kölcsönt igénylőnek, hogy a célingatlanban lakik, azaz be kell mutatnia a lakcímigazolványát.

Kik igényelhetik a CSOK-ot, személyi feltételek

Csak azok az állampolgárok, akik büntetlen előélettel rendelkeznek és nincsen a NAV felé tartozásuk, valamint legalább 180 napos TB jogviszonnyal rendelkeznek. A TB jogviszony lehet megszakított, de maximum 30 napot fogadnak el.

És a végén szintén egy fontos momentum, ami a folyósítással kapcsolatos. A CSOK kérelmet a bővítési munkálatok elkezdése előtt be kell nyújtani és a készültségi fokkal arányosan, azaz mindig utólagosan történik meg a folyósítás. Erre érdemes nagyon odafigyelni, mert ha jobban belegondolunk, némi önrésszel is kell rendelkeznünk a munkálatok idejére. Ha nem magunk, hanem szakemberek segítségét kérjük, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a szakemberek a pénzt nem utólag kérik el, hanem rögtön a munkálatok befejezésekor.

Rate this post
hirdetes

Vélemény - hozzászólás hozzáadása