A CSOK korszerűsítésre is igényelhető, ha bővítésben is gondolkodunk

Amennyiben korszerűsíteni szeretné otthonát, azaz ezzel egyidejűleg bővítene is, úgy a CSOK korszerűsítésre is igényelhető. Kimondottan korszerűsítésre nem vehető igénybe a kamattámogatott hitel, de bővítésre igen. 2016. február 10-én hirdették ki a használt lakás vásárláshoz és a bővítéshez igényelhet CSOK legfontosabb feltételeit. Erről a Magyar Közlönyben bővebben is olvashatunk. A 17/2016 (II.10.) kormányrendelet az, amelyben az összes fontos információ megtalálható. Bővítés esetén a bekerülési költségek finanszírozására ad hitelt az állam.

A CSOK korszerűsítésre is felvehető, de nézzük meg mi minősül bővítésnek?

Először nézzük meg mit fogadnak el bővítésnek és mit nem. Bővítésnek minősül a legalább egy lakószobával való növelés, ide kell érteni a térfogatnövelésével nem járó tetőtér-beépítést. Emeletráépítést, vagy tetőtér beépítést is tervezhetünk, ha ezekkel egyidejűleg nem jön létre egy újabb albetét, azaz egy újabb lakás. Épület, épületrész és építmény átalakítása egyáltalán nem minősül bővítésnek.

hirdetes

Használt lakás esetén a következő támogatásokat igényelhetjük bővítésre

  • 1 gyermek esetén minimálisan 40 négyzetmétert kell bővítenünk, erre 600 000 Ft támogatás igényelhető
  • 2 gyermek esetén minimálisan 50 négyzetméter és 1 430 000 Ft
  • 3 gyermek esetén minimálisan 60 négyzetmétert és 2 200 000 Ft
  • 4 vagy ennél több gyermek esetén minimálisan 70 négyzetmétert és 2 750 000 Ft

Itt nagyon fontos, hogy a számlákkal igazolt bekerülési összeg a felvett hitel 50%-át egyáltalán nem haladhatja meg és a költségvetés legalább 70%-át számlákkal vagyunk kötelesek alátámasztani.

CSOK lakás bővítésre is felvehető?
CSOK lakás bővítésre is felvehető?

Mit nevezünk bekerülési költségnek?

A bővítés, azaz a CSOK korszerűsítésre csak és kimondottan a ténylegesen megfizetett költség. Itt fontos hangsúlyozni, hogy ez nem lehet telekár vagy beépített szabadon álló berendezési tárgy. A lakás épületszerkezetét vagy közös használatú helyiségeit lehet bővíteni, a tüzelőanya-tárolót és a lomkamrát viszont nem. Bekerülési költségkén számolhatjuk el a lebonyolítási költségeket, különös tekintettel a műszaki tervezést, a hatósági engedélyezést, a használatbavétel tudomásulvételét és a műszaki ellenőrzés költségét. Nem számolható el a bővítéshez megrendelt földmunka elvégzésének költsége és a szükséges építménybontás költsége sem.

Gyerekekre vonatkozó feltételek

Ha a CSOK korszerűsítésre, bővítésre kerülne felhasználásra, akkor a következő feltételeknek kell megfelelni. A gyermeknek a hitelt igénylővel egy háztartásban kell élnie. Gyermeknek számít a magzat vagy ikermagzat is a terhesség 24. hetétől, az igénylő eltartottja, a 20. életévét még be nem töltött gyermek. A 20. évét ugyan már betöltött gyermek, de még nappali tagozaton tanul és nem töltötte be a 25. életévét. A megváltozott munkaképességű személy, aki több mint egy éve munkaképtelen és ez még belátható ideig nem változik. Fiatal házaspárok legalább 2 gyermek vállalása esetén vehetik igénybe a támogatás.

A célingatlanra vonatkozó CSOK feltételek

az ingatlannak, amire a CSOK igénylés történik, lakóhelyéül kell szolgálnia az igénylőnek és természetesen annak a gyermeknek is, akire a támogatást igénybe veszik. Kiemelt fontosságú, hogy a lakhatási körülményeknek a CSOK felhasználása után mindenképpen javulnia kell, hiszen ez a támogatás célja

  • a meghatározott hasznos alapterületet mindenképpen el kell érnie a bővítésnek
  • annak a személynek, aki felveszi a CSOK korszerűsítésre, bővítésre szánt hitelét 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie az ingatanban.
  • a lakhatási igények kielégítésére való alkalmasságot ingatlan értékbecslés során szakértő igazolja
  • olyan bővítés esetén, amely építési engedély köteles a használatbavétel tudomásulvételét, azaz az erről szóló hatósági bizonyítványt be kell mutatni a bankban az utolsó részfolyósításig
  • az ingatlanra 10 éves időtartamra elidegenítési és terhelési tilalom kerül, erre az időszakra kötelező a lakásbiztosítás megléte
  • az utolsó részfolyósítást követően 30 napon belül kell igazolni a kölcsönt igénylőnek, hogy a célingatlanban lakik, azaz be kell mutatnia a lakcímigazolványát.

Kik igényelhetik a CSOK-ot, személyi feltételek

Csak azok az állampolgárok, akik büntetlen előélettel rendelkeznek és nincsen a NAV felé tartozásuk, valamint legalább 180 napos TB jogviszonnyal rendelkeznek. A TB jogviszony lehet megszakított, de maximum 30 napot fogadnak el.

És a végén szintén egy fontos momentum, ami a folyósítással kapcsolatos. A CSOK kérelmet a bővítési munkálatok elkezdése előtt be kell nyújtani és a készültségi fokkal arányosan, azaz mindig utólagosan történik meg a folyósítás. Erre érdemes nagyon odafigyelni, mert ha jobban belegondolunk, némi önrésszel is kell rendelkeznünk a munkálatok idejére. Ha nem magunk, hanem szakemberek segítségét kérjük, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a szakemberek a pénzt nem utólag kérik el, hanem rögtön a munkálatok befejezésekor.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása