Cafeteria 2017 – miben változnak a béren felüli juttatások?

A Cafeteria 2017 elég nagy változásokat hozott, amely részleteiről jelen pillanatban is folynak a mérlegelések: kinek és miért lesznek jók ezek a változtatások, egyáltalán jók lesznek-e – nem teljes az egyetértés, és nem teljesen pozitív a fogadtatás.

De nézzük előbb, hogy mit is takar pontosan ez a rendszer, és nézzük, hogy a jövőben mire számíthatunk.

hirdetes

Mit jelent a Cafeteria rendszer?

A Cafeteria a béren kívüli juttatásokat jelenti, amely az Egyesült Államokban már az 1970-es évektől, Kanadában, Angliában és Európa országaiban 1990-től ismert, elterjedt és alkalmazott rendszer.

A rendszer lényege, hogy a munkavállaló a bérén felül kap egy juttatási csomagot, amely felhasználását ő maga választja ki – a lehetőségek nagyon sokfélék lehetnek: internet előfizetés, étkezési utalvány, egészségpénztár, nyugdíjpénztár, üdülési csekk stb.

Ez megéri a munkáltatónak és a munkavállalónak is, hiszen kevesebb adózással jár, ami miatt a munkavállalók is jobban hajlanak efelé, mint a munkabér emelése felé, és a munkavállalónak is jobban megéri, hiszen így nagyobb összeg jut el hozzá.

A Cafeteria 2017 változásai

2016. június 15-éb hirdették ki a Cafeteria módosításokat, amelyek 2017. január elsejétől lépnek majd életbe – ezt emlegetik ma úgy, mint Cafeteria 2017. Ismerkedjünk meg most ennek a részleteivel.

Az egyik legnagyobb módosítás, hogy a 100 ezer forint keretösszegig adott pénzjuttatás is a Cafeteria kereteibe fog tartozni, tehát kedvező közteher melletti béren kívüli juttatásként nyújtható majd be. A 100 ezer forinton felüli pénzösszeg azonban már adóköteles bérjövedelemként írható fel. A rekreációs keretösszeg továbbra is 450 ezer forint marad.

Adóteher

A Cafeteria 2017 változik abban a tekintetben is, hogy mire kerül adóteher és mire nem. Változik az adóterhe például az önkéntes nyugdíjpénztárnak és az önkéntes egészségpénztári juttatásoknak, emellett pedig változik még a helyi utazási bérlet, a munkahelyi étkeztetés, a gyermekeknél az iskolakezdési támogatás, és az Erzsébet-utalvány is. Ezek meghatározott juttatásként válnak adókötelessé.

Nem változik az adókötelezettsége, tehát adómentes marad továbbra is a sportrendezvények belépője, és a kulturális rendezvényekre is 50 ezer forintig marad az adómentes belépőjegy juttatás. Az 5 éven belül adható lakáscélú támogatás 5 millió forintig szintén adómentes marad, és bekerül az adómentes juttatások közé a bölcsődei ellátás és az óvodai szolgáltatás is. Lesznek bizonyos ingyenes egészségügyi szolgáltatások is, de ezekről még nem adtak pontos tájékoztatást.

Szép-kártya

2017-től minden egyes béren felüli pénzjuttatás a Szép kártyára kell hogy érkezzen. A kártya három alszámlája – és az azokra utalható összegek – nem változnak: marad a 225 ezer forintos szálláshely, a 150 ezer forintos vendéglátásra felhasználható összeg és a 75 ezer forint, amelyet a szabadidős tevékenységekre fordítható.

Áfakulcsok

A Cafeteria 2017 szerint csökkennek az áfakulcsok is, hiszen jövő év januárjától már néhány termék – a baromfihús, a tojás és a friss tej (kivéve az anyatej, uht és esl tej) – forgalmi adójának a kulcsa csak 5 százalék lesz. 27-ről 18 százalékra csökken az internet hozzáférés adómértéke is. Szintén 18 százalékos áfa fizetendő a vendéglátóipari egységekben az ételfogyasztás után, és egyes, helyben készített, alkoholmentes italforgalom után is.

Belföldi összesítő jelentés

A belföldi összesítő jelentéseknél is bizonyos változások következtek be a Cafeteria 2017 módosításai szerint. A változás szerint 2017. július 1-től szerepelniük kell a belföldi összesítő jelentésben azoknak az összegeknek is, amelyek általános forgalmi adó összege a 100 ezer forintot eléri vagy esetleg meghaladja azt, szintén ez az eljárás a 100 ezer forintos áthárított adó értékhatár szerint, ha ugyanazon adóalanytól szerezte be a terméket vagy a szolgáltatást.

Megváltozik az adatszolgáltatási kötelezettség módja is, amely azt jelenti, hogy a kézi számlatömbből kibocsátott számláknál kell az áfabevallással egy időben az adatszolgáltatások kötelezettséget utólagosan teljesíteni – a már előbb említett belföldi összesítő jelentésben. Elektronikus adatszolgáltatássá változik az eddig az áfabevallás M-lapján benyújtott kimenő számlák 100 ezer forintot elérő áfatartalmú számlája. A vevő adóalany számlaszámát pedig miden esetben – ha az eléri a 100 ezer forintot – szerepeltetni kell.

A teljesség igénye nélkül ezek voltak a legfontosabb – eddig nyilvánosságra hozott – Cafeteria 2017 változások. Érdemes továbbra is figyelni, hogy mikkel bővítik, mely pontokat részletezik még.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása