A legjobb trükkök lakástakarékhoz

Kitűnő megoldás mindazoknak, akik lakásra gyűjtögetnek a lakástakarék-pénztár (rövidítve LTP). Előnye, hogy igen magas a hozama a betett összeghez képest, épp ezért a legkedvezőbb befektetési forma jelenleg lakás célra.

Az LTP államilag támogatott volta miatt kifizetődő: az éves befizetésünket az állam 30%-kal megtoldja, de maximum évi 72 ezer forinttal egészíti ki.

hirdetes

Havi 20 ezer, tehát évi 240 ezer forint a befizethető maximum összeg, a havi minimum pedig cégenként eltérő, 1000 és 5000 forint között változhat.

Ami korlát lehet az esetében, hogy hosszú távú – több év alatt jövedelmező – befektetés. Tehát akkor érdemes belevágni, ha tudjuk, megfelelő a számunkra, ha minimum 4 év múlva nyúlhatunk a kamatokkal bővült összeghez: ez a legrövidebb választható befektetési időszak. Egyébként a szakértők szerint négyévente érdemes új szerződést indítani, ahelyett hogy például nyolc éves formulát választanánk, így nyújtja a legtöbbet a számunkra az állami támogatás. (Ha valaki most utánaszámol, és hosszabb idejű, például tíz éves lakástakarék megtakarítását lerövidítené négy éves verzióra, ezt megteheti egy minimális díjért.)

Magas hozam, kötött célok

Pont a magas hozam miatt rögzítve van az LTP esetében, mire használható: lakásvásárlásra, építési telek vásárlására, nyugdíjasházba való beugró megvásárlására, meglévő lakáshitel elő- vagy végtörlesztésére, illetve meglévő ingatlan felújítására, korszerűsítésére, bővítésére, nem utolsósorban pedig lakáscélú lizingre.
Egy családban több lakástakarék megtakarítás is futhat párhuzamosan, a kikötés mindössze az, hogy egy személy nevén egy darab lehet.

Tehetjük még jövedelmezőbbé is ezt a megoldást, méghozzá legális módon.
Érdemes tudni, az LTP-nél lehetőség van a kedvezményezett módosítására, meglévő szerződések összevonására és emellett azok megosztására is. A futó szerződést meg lehet osztani több közeli hozzátartozó között – ennek számít a házastárs, gyerek, unoka, szülő, nagyszülő, testvér – amennyiben nekik még nincs a nevükön.

Például egy egymilliós LTP szerződést szétoszthatunk kétfelé, és két szerződésben futhat tovább a megtakarítás. Ezzel megtakaríthatjuk a nyitási díjat – ami egyébként nem csekély összeg -, ezzel a lépéssel mindössze 2000 forintba kerül a módosítás.

Kedvezőbb feltételű szerződéseket hozhatunk létre

A megosztott szerződések minden szempontból az eredeti szerződéssel lesznek egyenértékűek, így a kezdő dátum, szabad felhasználás lehetősége, kamat tekintetében. Vagyis ma létre tudunk hozni egy – vagy akár több – új, mondjuk három éve futó szerződést azáltal, hogy egy meglévő három éve fenntartottat megosztunk. Ha arra vagy azokra fizetjük be a havi maximális 20 ezer forintot, már egy év múlva is felhasználhatjuk az új szerződéseket.

Ha utánaszámolunk, rájöhetünk: a lakástakarék annál jobban megéri, minél rövidebb időre szól. Kihasználva a jelenleg még meglevő jogi “kiskapu” nyújtotta lehetőségeket, a meglevő szerződés megosztásával többet fog érni nekünk az állami jóváírás.

Rate this post

Egy hozzászólás ehhez: “A legjobb trükkök lakástakarékhoz

Vélemény - hozzászólás hozzáadása