BAR listásként vehetek-e fel osztrák hitelt 2013-ban?

Aktív és passzív BAR listás személyként sokan kénytelenek azzal szembesülni, hogy magyarországi pénzintézetek nem fogadják be hitelkérelmüket. Az elmúlt években elterjedt az a vélemény, hogy ilyen esetekben megéri osztrák bankokhoz fordulni, mivel az osztrák bankok feltételeit sem lehetetlen teljesíteni, bár az utóbbi időszakban ezek a feltételek jelentősen szigorodtak.

hirdetes

Ez a lehetőség főleg azok számára valós lehetőség, akik az ország középső, nyugati felén laknak, illetve ott rendelkeznek ingatlannal, mert osztrák bankok fedezetként csak az országnak ezen a részén lévő ingatlanokat fogadják el. Akik rendelkeznek ilyen lakóingatlannal, nyaralóval azok eséllyel próbálhatják meg osztrák bankokhoz benyújtani hitelkérelmüket, mivel az köztudott, hogy az ottani pénzintézetek az elbírálás során jellemzően nem végeznek BAR vizsgálatot, viszont bizonyos feltételek teljesülését elvárják ahhoz, hogy hitelt nyújtsanak.
Ezek között a feltételek között szerepel az, hogy magyar ügyfeleknek csak jelzálogalapú hitelt nyújtanak, személyi kölcsönt nem. A magyar kormány 2010-ben hozott rendelete szerint viszont magyarországi lakóingatlanra osztrák jelzálog csak abban az esetben jegyezhető be, ha hitelkiváltásra, adósságrendezésre veszi fel az adós. Szabad felhasználású jelzáloghitelt tehát nem igényelhetünk.
Az adósságrendező hitellel kapcsolatban az a probléma merülhet fel, hogy amennyiben azért kerültünk BAR listára, mert meglévő hitelünket nem tudtuk megfelelően fizetni, akkor az osztrák bankok sem fognak hitelt nyújtani nekünk. Ez azért van így, mert adósságrendező kérelem esetén bekérik több hónapra visszamenőleg a szerződésnek megfelelő törlesztést igazoló dokumentumokat, így – látva az elmaradást – nem fogják engedélyezni a hitelt.
Ha viszont nem azért lettünk BAR listások, mert saját hitelünket nem fizettük, hanem más „hibájából”, egy kezesség miatt például, akkor van esélyünk rá, hogy megkapjuk a hitelt.
A feltételekhez tartozik továbbá, hogy ingatlanunk forgalmi értéke megfelelő kell legyen, el kell érje a 8-10 millió Forintot. Az osztrák bankok hitelezési gyakorlatának megfelelően az ingatlan értékének 40-45%-áig hiteleznek. Az igényelhető összeghatár 7,000 Euró és 60,000 Euró között van.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása