A fogyasztói csoportok nem adnak hitelt BAR listásoknak sem

A bankok rendelkeznek egy információs rendszerrel, amelyben nyilvántartják, hogy az adott ügyfél milyen adósnak számít. A BAR lista egy olyan névsor, melyben passzív és aktív státusszal vannak megjelölve a rosszul fizető adósok. A listára úgy kerülhetünk fel, ha egy bank vagy más hitelintézet felé esedékes törlesztéseinket már legalább 90 napja nem tudjuk fizetni és ezeknek az összege meghaladja a minimálbér összegét.
Aktív státuszú adósok akkor vagyunk, ha jelentős hátralékkal rendelkezünk a bank felé, melyet nem egyenlítettünk ki. Passzívként akkor szerepelünk, ha már kifizettük lejárt tartozásunkat, de azóta nem telt még el 12 hónap.


A bankok minden hitelfelvétel alkalmával ellenőrzik a kérelmező BAR lista státuszát, így csak akkor jutunk pénzhez, ha azon nem szerepelünk.
A BAR listát ma már KHR listának hívják. Ha ebben a névsorban szerepelünk, akkor semmiképpen nem kaphatunk hitelt, mert a BAR lista kizáró tényező.
Ilyen esetekben, ha mindenképpen pénzre van szükségünk, könnyen kerülhetünk még nehezebb helyzetbe, ha csatlakozunk egy úgynevezett fogyasztói csoporthoz.
Részben ezekre, a rossz adósként jegyzett személyekre építenek a fogyasztói csoportok vagy más néven vásárlói klubok, amelyek megtévesztő hirdetésekben ígérnek kifejezetten BAR lista tagok számára nagyon könnyű hitelhez, pénzhez jutási lehetőséget.
Szerződéssel tudunk belépni a fogyasztói csoportba, melynek a lényege az egymásnak nyújtott kölcsön. Valójában azonban nem pénzt kapunk, mint tagok, hanem egy árucikk megvásárlására való jogot. Havi rendszerességgel kell befizetnünk az általunk megvásárolni kívánt termék árának egy adott részét, viszont  magát az árucikket lehet, hogy csak hónapok, évek múlva fogjuk megkapni.
A fogyasztói csoport tagjai által befizetett összegből minden hónapban egy következő klubtag számára veszik meg az általa igényelt terméket. Az éppen sorra kerülő személyét sorsolással és/vagy előtörlesztéssel döntik el, így megtörténhet, hogy akár éveket is várhatunk, míg sorra kerülünk.
A legnagyobb megtévesztés az, hogy a banki hitelt ehhez a lehetőséghez képest jóval rosszabb fényben tüntetik fel és azzal kecsegtetnek, hogy gyorsan el tudjuk érni a célunkat. Mivel az aláírt szerződés kötelez, szinte lehetetlen kiszállni a fogyasztói csoport rendszeréből, ezért a legfontosabb alaposan tájékozódnunk, mielőtt belépünk egy ilyen „klubba”.

hirdetes
Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása