Bankszámla költségek butálisan nagy díjakkal

Ma már mindnyájan érzékelhetjük, hogy a bankszámláink költségei az utóbbi hónapok során talán nem is egyszer megemelkedtek. Egyre többen veszik észre a bankszámlakivonatukon, hogy jó esetben csak 2 – 3 ezer, rosszabb esetben több ezer forintosra nőttek a levonások.

Sokan kezdenek bele egy új és jobb bankszámla felkutatásába, hogy ezeket a megnövekedett költségeket mind jobban leszorítsák, viszont többségük elköveti azt a hibát, hogy a bankszámlaválasztás során jórészt csak a számlavezetési díj nagyságát nézik, és a többi nagyon fontos költség tényezőt kihagyják a vizsgálatból. Talán ezért is sikerül a bankoknak az úgynevezett díjmentes számlavezetés reklámjával elcsábítani, és csak később derül ki, hogy ha a számlavezetésért talán nem is kérnek pénzt, viszont az egyéb költségek összesen mondjuk 3 ezer forintba kerülnek.

hirdetes

Elvileg nem egy bankszámla csomagot hirdetnek manapság úgy, melyekkel kapcsolatban nincs semmilyen megkötés ahhoz, hogy a számlacsomagot ingyenesen lehessen igénybe venni. Egy gond van csak ezekkel a számlacsomagokkal, hogy minden más díjat tekintve (például pénzfelvétel, átutalás, bankkártya költsége) viszont drágábbak, mint azon számlacsomagok, melyeknél havi számlavezetési díj van, vagy a díjmentességért cserébe valamilyen feltételnek kell eleget tenni.

Díjmentes számlavezetés feltételekhez kötve

Az egyik sűrűn előforduló feltétel a díjmentes számlacsomagokkal kapcsolatba, hogy egy megfelelő nagyságú jövedelemátutalás érkezzen rendszeresen az adott bankszámlára, bizonyos bankok ezzel kapcsolatban ezt is feltételnek szabják, hogy ez az átutalás kizárólag munkabér lehet. Feltétel lehet az is, hogy egy összegben érkezzen mindig a számlára, és az is, hogy egy bizonyos határnapon belül.

Vannak olyan ‘díjmentes’ számlacsomagok ahol a feltétel kettő vagy több csoportos átutalás, illetve bizonyos számú pénzfelvétel teljesítése, esetleg más megbízások teljesülése. Na már most, ha ezekre a megbízásokra nincs szükségünk, akkor a díjmentesség innentől nem létezik, hiszen havonta egy bizonyos összeget kell kifizetnünk olyan szolgáltatásokért, melyeket egyébként nem vennénk igénybe.

A díjmentes számlavezetésnek lehet még feltétel, hogy megtakarításunk legyen az adott banknál, vagy egy adott elszámolási hónapban ne csökkenjen le a számlán lévő összeg egy bizonyos előre meghatározott szint alá.
Mindent összevetve ezek közül a díjmentes számlacsomagokból csak szoknak éri meg választani, akiknek ezen feltételek teljesítése nem kerül plusz anyagi kiadásokba. Egy ilyen 0 forintos számlavezetésű csomag legjobb esetben körülbelül havi 200 forintba kerülhet, míg legrosszabb esetben a havonta kifizetendő költségek meghaladhatják a 3 ezer forintot is.

Tehát új és kedvezőbb havi költségekkel rendelkező számalcsomag keresése előtt azt célszerű alaposan megvizsgálni, hogy nekünk mik a bankhasználati szokásaink, és ezekhez a szokásokhoz kell megkeresnünk a legjobban illeszkedő számlacsomagot. Legyünk tisztában azzal, hogy mekkora havi jövedelemutalás mehet havonta a számlára biztosan, mennyi pénzfelvételt intézünk havonta rendszeresen, és milyen és mennyi átutalásunkat intézzük számláról minden hónapban.

Milyen költségei lehetnek a bankszámláknak?

A legáltalánosabb bankszámlák költségei az alábbiak szerint nézhetnek ki:

  • alap ugye a számlavezetési díj (ami elvileg lehet ingyenes)
  • bankkártyás (és esetleg bankfióki) készpénzfelvételek díjából
  • bizonyos átutalási díjakból
  • postai csekkes befizetések díjaiból
  • csoportos átutalások, és csoportos beszedések díjaiból
  • különböző SMS-ek díjaiból (biztonsági, vagy minden tranzakcióról szóló)
  • a bankkártyánk éves díjából
  • esetleges büntetések díjaiból
  • olyan adminisztrációs díjakból, melyek nem kötelezően ingyenesek a bankszámlaszerződés szerint (például papír alapú levél küldése, valamilyen megbízás törléséről, vagy limit túllépésről szóló értesítő, stb.)

Sokat megtakaríthatunk a jelenlegi számlánkkal is, ha bizonyos műveletekre alaposabban odafigyelünk, de az új számla kiválasztáshoz is fontosak lehetnek a következő tételek. Amikre érdemes jobban odafigyelnünk: a számlavezetés díjára, mennyibe kerülhetnek a készpénzfelvételek díjai, mennyibe kerülhetnek a kisebb és nagyobb összegű átutalások, milyen ára van a postai csekkes befizetésnek, az SMS szolgáltatásoknak, mennyibe kerül a bankkártya éves díja, az adminisztrációs költségek.

A csoportos átutalások és csoportos beszedések díjai a legtöbb esetben nem képeznek túl nagy költségeket, főként, ha a csekkes befizetésekhez viszonyítjuk azokat, ezekkel a bankolási formákkal tehát érdemes élni. A készpénzfelvételekkel kapcsolatban a kormány jelenleg két ingyenes ATM pénzfelvételt biztosít havonta 150 ezer forintos összegig, ha erre a lehetőségre egy nyomtatvány kitöltésével előre jelentkeztünk.

Mi a helyzet a vállalkozások bankszámláival?

Bár a lakosság számára biztosítja a havi 2 ingyenes készpénzfelvételt az állam, a vállalkozások bankszámláiról senki sem beszél. A vállalkozások sokkal nagyobb pénzösszegeket mozgatnak, mint a lakossági számlatulajdonosok, így lényegesen komolyabb tranzakciós bevételeket biztosítanak az államnak. Így szinte semmi esélyük a vállalkozásoknak egy hasonló könnyítésre a számlacsomagjaikkal kapcsolatos pénzfelvételekre. Irt róla már az index.hu is.

A vállalkozások bankszámláinak esetében a legnagyobb költségekbe egyébként az átutalások kerülnek, második helyen a számlavezetés díjai szerepelnek. Csak tavaly háromszor drágítottak a bakok a vállalkozások számlacsomagjain, mindennek dacára idén több bank is jelezte, hogy csökkentéseket tervez. A jelenlegi legolcsóbb vállalati bankszámla közel 8 ezer forintba kerül, míg a legdrágább akár havi 70 ezer forintba is kerülhet, tehát óriásiak a különbségek a számlák költségei között.

A jobban odafigyelő vállalkozások minimálisra csökkentik a pénzfelvételek és befizetések díjait, és inkább csak átutalásokra használják bankszámláikat lehetőségeikhez mérten. Ettől függetlenül nagyon oda kell figyelniük a bankolási szokásaikra, mivel az sem ritka, hogy egy adott vállalati bankszámlához 100 – 120 különböző díjtételt is kiszabhat a bank.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása