Bankszámla kalkulátor mutatói és néhány tipp a használatához

A bankszámlaköltségek több tényezőből tevődnek össze, először is kel fizetnünk a banknak egy havi számlavezetési díjat, ha nem ingyenes számlával van dolgunk.

Viszont ha díjmentes számlavezetést ígér a bank, akkor egyéb feltételeknek kell megfelelnie a számla használójának, például egy megfelelő összegű havi jövedelemátutalásnak kell érkeznie, vagy egy bizonyos számú átutalásnak kell történnie havi szinten, tehát az ingyenességet valószínűleg megfizetjük egyéb költségek befizetésével.

hirdetes

A többi meghatározóbb díjak, a készpénzfelvételek díjai, az állandó naki átutalások díjai, egyéb más átutalások költségei, a csoportos átutalási és beszedési megbízások díjai, az internet bankolás költségei és a bankkártya éves díja.
Ezeken kívül is van azonban még több kisebb díjú szolgáltatás, például a papír alapú számlaértesítőknek, a különböző pénzmozgásokat jelző SMS-eknek. Mindent összevetve lényegében minden bankszámlával kapcsolatos műveletnek lehetnek díjai, amikkel jó, ha a számlacsomag kiválasztása során tisztában vagyunk, az az úgy választjuk ki a nekünk legjobban megfelelő bankszámlacsomagot, hogy a bankolási szokásainknak legjobban megfeleljen, a legkisebb költségekkel járjon.

Bankszámla kalkulátorok használata lépésről lépésre

Ha egy nekünk megfelelő lakossági bankszámla csomagot szeretnénk találni, akkor célszerű az interneten több bankos portálnál is megtalálható lakossági bankszámla kalkulátorok segítségét igénybe venni. Jelen esetben most a bankmonitor.hu internetes oldalán található lakossági bankszámla kalkulátor használatát mutatjuk be.

A főoldal megnyitása után a felső sorban balról a második helyen találjuk a kalkulátorok fület, ha az egér kurzorát rávisszük erre a fülre, egy legördülő menüből kiválaszthatjuk a lakossági bankszámlákat, és rákattintva megnyílik a ‘legjobb bankszámlacsomagok’ elnevezésű kalkulátor, ahol is mindenki be tudja állítani a bankolási szokásainak megfelelően a különböző rubrikákban található adatokat és jellemzőket, majd a ‘Melyik a legolcsóbb bank?’ fülre kattintva alul megjelennek a legjobb kondíciójú lakossági bankszámla csomagok.

A kalkulátor felső részén azt tudjuk kiválasztani, hogy a számalcsomagot aktív használatra keressük e, vagy pedig csak betétlekötéshez szeretnénk igénybe venni. Esetünkben az aktív használatot jelöljük be.
Ez alatt a következő rubrikában a számlára valószínűen beérkező jövedelmünk összegét tudjuk beírni, ide mi most 130 ezer forintot írunk be.

A következő eldöntendő kérdés, hogy a bankszámláról való havi átutalásainkat milyen formában szeretnénk intézni, ez lehet internetese, telefonos, vagy bankfióki átutalás. Mi kiválasztjuk az internetes utalásokat.
Ez alatt a havi átutalások számát és az teljes összegét szükséges beírnunk, mi most 4 darab átutalást gépelünk be, összesen havi 35 ezer forint értékben.

A következő rész a havi szintű kártyahasználatra kérdez rá. Először a készpénzfelvételeink számát kell beírni, majd pedig azok teljes összegét. Jelen esetben két havi készpénzfelvételt feltételezünk, összesen 40 ezer forintnyi összértékben.

Ez alatt a kalkulátor a havi szintű kártyás fizetéseinkre kérdez rá, szintén darabszám és összeg tekintetében, mi 4 darab vásárlást feltételezünk, 55 ezer forint összegben.
Ez alatt még be lehet jelölnünk, ha esetleg diákok, vagy nyugdíjasok vagyunk.

Végezetül a kalkulátor a ‘Melyik a legolcsóbb bank?’

zöld fülre kattintva megjeleníti a legjobb ajánlatokat a megadott jellemzők alapján, ahol is a felső sorban még eldönthetjük, hogy a jelenlegi kondíciók alapján szeretnénk e a megjelenítést, vagy inkább már közzétett banki jövőbeni kondíciók alapján. Mi a jelenlegi kondíciók szerint kérjük a megjelenítést.

Jelen esetben a kalkulátor szerint a legkedvezőbb bankszámlacsomag az OTP Simple kártya számlacsomagja, mely az első évben 105 forint összes költséget mutat, ezt is kizárólag az utalások miatt kell kifizetni. A második évtől ez az összeg 298 forintra nő. Az adatokat megjelenítő téglalapban alul információkat szerezhetünk még a díjtételek várható időpontjáról, a díjtételek részleteiről, a feltételekről, és a szolgáltatások teljes köréről. Második helyen a FHB Bank Aktív számlacsomagját találjuk első évben 172 forintos, második évtől pedig 355 forintos költséggel. Harmadik helyen a MagNet Bank Diamond számlacsomagját találhatjuk első évben 183 forintos költséggel, ami a második évtől sem változik, tehát akár ez lehet a pillanatnyi legjobb választás.

Amennyiben ettől részletesebb információk alapján szeretnénk a legjobb bankszámlacsomagot megtalálni, erre is lehetőségünk van. Miután a ‘Melyik a legolcsóbb bank?’ zöld fülre kattintottunk, a bankszámla kalkulátor megváltozik kissé, és a ‘Diák vagyok’ és ‘Nyugdíjas vagyok’ sor alatt egy piros ‘Részletesebb keresés’ szöveget látunk, amire rákattintva egy nagyon sok jellemzőből álló bankszámla kalkulátort kapunk. A bankba beérkező összegről több információt tudunk megadni, mint ahogy a havi átutalásokról is.

A havi kártyahasználatunkról hogy saját vagy idegen ATM-ből tervezzük e azokat, a csoportos beszedési megbízásainkról beírhatjuk a darab és összegszámot is, mint ahogy az állandó átutalási megbízásokról is megtehetjük ezt. Eldönthetjük, hogy kérünk e SMS szolgáltatást, és hogy azt miről.

Például a számlamozgásokról, vagy/és a kártyahasználatról, vagy/és a netbanki belépésekről. Bejelölhetjük, hogy kérünk e postai papír alapú számlakivonatokat, megadhatjuk az életkorunkat, valamint bejelölhetjük, ha valamilyen diák, nyugdíjas, vagy közalkalmazotti kedvezményre vagyunk jogosultak. Megadhatjuk összegszerűen, hogy mekkora számlaegyenlegünk lehet, és az megtakarítási állományról is beírhatjuk átlagos összegünket.

A kalkulátor ezután rákérdez, hogy rendelkezünk e hitellel, és ha igen melyik banknál és mekkora összeggel, legvégül pedig a mostani bankszámlánkra kérdez rá, a bank neve és a számlacsomag neve tekintetében.
Mindebből láthatjuk, hogy a megfelelő bankszámla csomag megtalálása során mennyi mindenre is fontos figyelni, és milyen nagy segítség ebben egy lakossági bankszámla kalkulátor.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása