Balatoni ingatlanok – most érdemes vajon vásárolni?

Egyre többször halljuk a napokban azt, hogy a különféle folyók és tavak erőteljes apadásnak indultak, így ez a balatoni ingatlanok vonatkozásában is igaz. Vajon érdemes most egy balatoni ingatlanba beruházni? Azok az eladók, akik jelenleg hirdetik a balatoni ingatlanjaikat valószínűleg azt is számításba veszik, hogy a Balaton is elkezdett apadni és az is elképzelhető, hogy most jobb áron juthatunk ingatlanhoz a magyar tengernél, mint egy hónappal ezelőtt.

A nyaralókat zömmel tavasszal kezdik el meghirdetni és ez nincsen másként a Balatonnál sem. Azokat az ingatlanokat azonban, amelyek lakásként funkcionálnak az év bármely szakaszában piacra dobhatják. Áprilisban még hatalmas áremelkedésről beszéltek, ezért az ingatlan vásárlók nagyon óvatosan nézelődtek. Az ukrán háború és az emelkedő infláció sem kedvez jelenleg a piacnak, így talán most érkezett el az idő, hogy megnézzük hol tartanak a balatoni ingatlan árak.

hirdetes

Eladó balatoni ingatlanok: jófogás

A jófogás oldalán számtalan ingatlanhirdetés is megtalálható, így a nézelődést itt kezdtük. A keresést leszűkítettük Somogy megyére, Balatonfenyvesre és családi házra, valamint meghatároztunk egy maximum 40 millió Forintos értékhatárt. A jó hír az, hogy kettő ingatlant is találtunk, amely megfelel ezeknek a paramétereknek. Bár nem túl nagyok, hiszen maximum 2 szobásak, de állapotukat tekintve beköltözhetők. Most nézzük meg ugyanezekkel a feltételekkel az északi partot. Balatonalmádiban 39 900 000 Forintért ikerházrészt lehet vásárolni, amely 110 négyzetméteres és 3 szobás. Találtunk egy önálló házat is, amely szintén 100 négyzetméter körüli és az ára 39 900 000 Forint. A központban található ház ugyan felújításra szorul, de ez egy jó lehetőség akár ifjú házasoknak is.

Eladó balatoni ingatlanok északi part

Ha a balatoni ingatlanok közül az északi partot nézzük, akkor a következő árakkal szembesülhetünk. Mint írtuk Balatonalmádiban már 40 000 000 Forint körül találhatunk 100 négyzetméter körüli házat. Most viszont nézzük meg, hogy a felkapott Balatonfüreden milyen lehetőségek vannak. Jó hír, hogy itt is találhatunk házat 40 millió Forintért, de az alapterülete némileg kisebb. A mindösszesen 65 négyzetméteres házban 4 szoba van és a református templom közelében található meg. A házhoz egy 150 négyzetméteres telek tartozik és még az autóval is be lehet állni az udvarra. Most nézzünk meg egy másik várost is szintén a jófogás kínálatából. Balatonfűzfőn hasonló paraméterekkel egy 60 négyzetméteres 2 szobás ingatlan 39 900 000 Forint.

A Jófogáson talált ingatlan árakat tekintve talán elmondhatjuk, hogy az északi és a déli parti ingatlan árak között már nem sok különbség van. Ha egy kicsit eltávolodunk a parttól, akkor nagyon sok kisebb várost és falut is találhatunk, ahol olcsóbbak az ingatlanok. Ha nem ragaszkodunk a közvetlen vízpart mellett lévő városokhoz, akkor sokkal olcsóbban vásárolhatunk balatoni ingatlant. Ma már nem megoldhatatlan, hogy gyorsan lejussunk a partra, ha éppen fürdeni támad kedvünk és ezek között az ingatlanok között olyanokat is találhatunk, amelyek gyönyörű balatoni panorámával rendelkeznek.

Eladó balatoni ingatlanok tulajdonostól

Amennyiben balatoni ingatlan vásárlás előtt állunk, akkor érdemes közvetlenül a tulajdonostól megvásárolni. Az ingatlanközvetítőket nem mindenki preferálja, így biztosan találunk olyan hirdetést is, ahol kifejezetten kérik, hogy ne keressék őket ingatlanközvetítők. A tulajdonosoktól való vásárlásnál azonban szintén érdemes minden apró részletre odafigyelni.

Amikor megtekintjük az ingatlant, ne hagyjuk azt, hogy sürgessenek bennünket és még a legapróbb részletekre is ügyeljünk. Ha tehetjük vigyünk magunkkal hozzáértőt, aki segít eldönteni azt, hogy a kiszemelt balatoni ingatlan milyen állapotban van, ha kell rá költeni, akkor mennyit.

Eladó balatoni ingatlanok olcsón

Eladó balatoni ingatlanokat olcsón is lehet találni, de ehhez érdemes szinte naponta megnézni a hirdetéseket. Elképzelhető, hogy egy tulajdonosnak sürgőssé válik a ház eladása. Ez lehet azért, mert éppen külföldi költözés előtt áll, vagy olyan családi problémákkal szembesült, amelyek miatt az eladás mellett döntött. Egy biztos, ha meglátunk egy olcsó balatoni ingatlanhirdetést, akkor arra azonnal kell reagálni, mert itt a gyorsaság is számítani fog. Ezekre a hirdetésekre rengeteg az érdeklődő, így itt nagyon résen kell lenni.

Ha úgy érezzük, hogy számunkra megfelelő az olcsó ingatlan, akkor minél előbb érdemes megtekinteni. Természetesen az ingatlan állapota csak a személyes megtekintés után válik világossá. Az ingatlant a helyszínen alaposan nézzük meg és ha látunk hiányosságokat vagy javítandó dolgokat, akkor azonnal végezzünk egy gyors kalkulációt, hogy tényleg érdemes-e ennek tudatában megvásárolni.

Itt nem csak a pénzről, hanem esetleg a szabadidőnkről is szól a felújítási munkálatok miatt, az idegrendszerünkről már nem is beszélve. Ha nagyon sok a javítani való, akkor elképzelhető, hogy ugyan drágábban, de még találhatunk olyan balatoni ingatlant is a Balaton közelében, amellyel nem lesz ennyi teendő és aránylag gyorsan beköltözhetővé válik.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása