Az adóvisszatérítés kalkulátort bárki használhatja

Az adóvisszatérítés kalkulátor használatával valós képet kaphatunk arról, hogy mennyi pénz járt vissza egy család részére.

Családi adókedvezmény kalkulátor 2022 – Családi adóvisszatérítés kalkulátor

Az adóvisszatérítés kalkulátor használatával minden családnak sokkal könnyebb megterveznie még a havi kiadásokat is, hiszen így tiszta képet kaphattunk arról, hogy pontosan mennyi visszatérítés jár nekünk az államtól. A kiszamolo.com oldalán is találhatunk ilyen típusú kalkulátort. A családi adókedvezmény kalkulátorba a következő adatokat kell beírni: bruttó havi fizetés, valamint az eltartottak száma. Itt lehet jelezni azt is, ha az első házasokat megillető kedvezmény is jár-e nekünk. Az adatok megadása után a kalkulátor máris kidobja, hogy jogszabály szerint mennyi lehet az adókedvezmény összege, mekkora lehet a maximális adóalap kedvezmény és hogy havonta mennyi maradhat a zsebünkben.

hirdetes

Családi adóvisszatérítés összege

A családi kedvezményeket általában automatikusan megkapják a családok, ha a NAV minden fontos adat birtokában van. A kedvezmények kiutalásához a következő adatokra van szüksége a NAV-nak: a házaspár jövedelmére vonatkozó adatok, ez származhat a kifizetőtől és magától a munkáltatótól is. Egy belföldi bankszámlaszámra is szükségük van vagy egy postai címre, hiszen erre történhet meg a kifizetés. Ha jár a családi pótlék, akkor ezekkel az adatokkal természetesen rendelkezik a NAV. A KATA vállalkozók is igénybe vehették az adóvisszatérítést, de ehhez 2021 december végéig egy nyilatkozatot kellett kitölteniük. Ha ez megtörtént, akkor február 15-ig részükre is járt és kiutalásra került az adóvisszatérítés.

Amennyiben nem sikerült a nyilatkozatot időben eljuttatni a NAV-nak, akkor a személyijövedelemadó bevallásban még lehet érvényesíteni a kedvezményt. A NAV sajnos nem utalt automatikusan azoknak, akiknek a jövedelmére nincsen rálátása, ilyen jellemzően az egyéni vállalkozói vagy például az őstermelésből származó jövedelem. Nekik csak a bevallásban lehet érvényesíteni az adóvisszatérítést. Ez az összeg idén nagyon sok családnak okozott örömet, hiszen minimum 809 000 Forintot kapott minden család. A 809 000 Forintot a 2020 decemberi átlagbér adatok alapján számolták ki és annak a 15 százalékos adókulcs szorzatával.

Nézzünk meg egy példát az adóvisszatérítés kalkulátor segítségével

Az adóvisszatérítés kalkulátorok bármelyikét használva egy 300 000 Forintos havi átlagkeresettel számoltunk 2021-es évre vonatkoztatva. A bruttó átlagkereset alatt van a 300 000 Forint, így az szja mértéke 15%. Havonta 45 000 Forint volt a befizetett adó, amely éves szinten 540 000 Forintot tett ki. Ez az az összeg, amelyet a 300 000 Forintos jövedelem után tényleges visszajár. Ha év közben családi adókedvezményt is igénybe vettünk, akkor annak az összegével fog csökkenni az SZJA és a megmaradt összegre történik meg a visszatérítendő összeg kiszámítása.

Ha például a 300 000 Forintos jövedelemből egy kedvezményezett eltartott után 133 330 Forinttal lehetett csökkenteni az adóalapot. Emiatt az szja havonta körülbelül 20 000 Forinttal volt kevesebb. Az előző esetben 45 000 Forint volt az adó, amely így most 25 000, tehát a kettő különbözete 25 000 Ft. Ha ezt éves szinten kiszámoljuk, akkor a visszatérítés mértéke maximum 300 000 Forint lehetett. Természetesen a bejelentett munkaviszony mellett egyéb jogviszonyokat is elfogadtak és megadták az adóvisszatérítést. Havi 50 000 Forintot fizető katások 150 000 Forintot, a 75000 Forintot fizetők pedig 225000 Forintot kaptak vissza. Az ekhos vállalkozók 15%-os adót fizettek, így ennek a befizetésnek a kétharmadát kaphatták maximum vissza, de ők sem többet mint a plafon, a 809 000 Forint.

Szja visszatérítés táblázat – adóvisszatérítés kalkulátor

Szja visszatérítés táblázatokat találhatunk a neten is, amelyek alapján nagyon gyorsan át lehet tekinteni, hogy mennyi lehet a visszatérítés mértéke. A visszatérítés mindazoknak járt, akik 2021-ben családi kedvezményre jogosultak voltak. Ide tartoztak azok a családok, akik családi pótlékot kaptak, a várandós nők, akik a magzat után kaphattak visszatérítést, valamint az egyedülálló szülők is. Ha az elvált szülők közös gyermeküket felváltva gondozták, akkor 50-50 százalékban járt a visszatérítés nekik. Fontos tudni, hogy a visszatérítés a külön adózó jövedelmek után nem járt, ilyen az ingatlan értékesítés, a kamatok, a tőzsdei nyereség vagy árfolyamnyereség is.

Az ezek után befizetett szja után nem kaphatott senki adóvisszatérítést. Most nézzünk konkrét példákat a visszatérítésre. Minimálbér után, ami 167 400 Forint volt összesen 301 000 Forint volt a visszatérítés. Átlagbér után, ami 449 400 Forint volt 809 000 Ft és ugyan ennyi járt azoknak is, akik az átlagbér felett kerestek, hiszen a visszatérítést maximalizálták 809 000 Forintban. Ha a Covid miatt nem fizetett adót a vállalkozó, akkor azt az időszakot a visszatérítésnél sem tudták figyelembe venni. A Katás és az ekho-s vállalkozók visszatérítését már a fentiekben taglaltuk. Egy azonban biztos, az adóvisszatérítés kalkulátor sokaknak nyújtott és még nyújthat is segítséget.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása