Autópálya matrica árak 2023

Magyarországon az útdíjak és a matricák összegének meghatározása a KSH adatai alapján kerülnek meghatározásra, így az autópálya matrica árak 2023-ra már most láthatók. Minden esetben az előző éves inflációs ráta alapján kerül meghatározásra. Idén a 2022. augusztus hónapban közzétett inflációs rátát veszik alapul az új matrica árak kalkulálása során.

Milyen inflációs rátával számolhatunk az autópálya matrica árak 2023 esetében?

A KSH adatai szerint 2022 augusztusban 15,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az előző év azonos időszakához képest. Ebből kiindulva gyorsan kikövetkeztethető, hogy a jövő évi autópálya matrica árak esetében is ekkora emelkedéssel kell körülbelül kalkulálni.

hirdetes

Kiket érintenek a változások?

Az autópálya matrica árak 2023 változása érinti a motorkerékpárokat, a személygépkocsikat és a pótkocsikat, valamint a tehergépkocsikat is 3,5 tonna megengedett össztömeg esetén. Ezen felül ide tartoznak természetesen az autóbuszok és azok a járművek is, amelyek egy külön jogszabály alapján nem útdíjköteles járműveknek számítanak. Ide sorolhatók ezeknek a járműveknek a vontatmányai is.

Jó, ha tisztában vagyunk ezekkel a fontos információkkal az autópálya matrica árak 2023 kapcsán

Magyarországon az útdíjköteles szakaszok kizárólag autópálya-matricával vehetők igénybe. Ezeknek a matricáknak a beszerzését minden esetben még az utazás megkezdése előtt meg kell ejteni. Amennyiben valaki elfelejtkezik a matrica megvásárlásáról, úgy ezt a hibát az utazás megkezdésétől számított 60 percen belül tudja még orvosolni. A matricák érvényessége pontosan a vásárlás pillanatában kezdődik el és a matrica típusának megfelelő időtartamig érvényes. Vásárláskor a kapott szelvényen mindig le kell ellenőrizni az adatok pontosságát, így a rendszámot, az árkategóriát és az érvényességi idejét. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. közlése szerint a megvásárolt matricákról szóló igazoló szelvényeket érdemes megőrizni az érvényesség utolsó napja után még 2 évig.

Autópálya matricák érvényessége

A 2022-es évhez képest ebben nem lesz változás. Az 1 hetes autópálya matricák érvényessége a megvásárlástól számított 9 napig érvényes, annak is a 24. órájáig. A havi matrica a megvásárlás napjától számítva a következő hónap ugyan azon napjának 24. órájáig érvényes. Amennyiben valaki januárban vásárol matricát, de a február 28 napos, akkor február 28. napján, azaz a hónap utolsó napján lejár a matrica érvényessége. Az éves matricák esetében sem történt változás, így a tárgyév első napjától, a rákövetkező év január 31. 24:00 óráig lesz érvényes. Azok, akik 2023 január elsején vásárolják meg a matricát, egészen 2024. január 31-ig tudják majd használni.

Milyen e-matrica típusok vannak?

Gépjármű típusok szerint a következő matricák megvásárlására van lehetőség: D1M, D1, D2, B2, valamint U. D1 kategóriába a motorkerékpárok és a maximum 3,5 tonna összetömegű 7 személyt szállítani képes személygépkocsik, valamint azok pótkocsija tartozik. D2 kategóriába a külön jogszabály alapján nem gépjárműnek minősülő gépkocsik tartoznak. Ilyen lehet például a forgalmi engedélyben N1 vagy N1G besorolásnak feltüntetett jármű. B2 kategóriába az autóbuszok tartoznak, amelyekben 9-nél több ülőhely található meg. U kategóriába a B2, valamint a D2 kategóriába sorolt járművek vontatmányai tartoznak.

A Technológiai és Ipari Minisztérium közleményében már láthatók az autópálya matrica árak 2023-ra vonatkozóan

A Magyarországon gyakorta megvásárolt éves országos és megyei matricák árát csak mérsékelten emelik fel, mintegy 5 százalékkal. A havi és a heti matricák tekintetében az áremelést pedig az európai irányelvekben rögzített szinthez arányosítják. A tavaly elfogadott törvénymódosításnak köszönhetően az útdíjakat minden évben automatikusan, az inflációt követően emelik meg, de idén a fent említett matricák tekintetében csak 5 százalékos drágulás várható.

Az árak várható változása a következő:

Személyautók, azaz D kategória esetében az országos matricák ára a következőképpen alakul: 10 napos matrica ára 5500 Ft lesz, a havi 8900 Ft és az éves 49190 Ft. Az éves megyei matrica ára pedig várhatóan 5720 Forint lesz. A motoroknál, azaz a D1M besorolásnál az országos 10 napos matrica ára 2750, a heti 3340, a havi pedig szintén 49 190 Ft, míg a megyei éves matrica szintén 5720 Forint lesz. A buszok, azaz a B2 kategória esetében az országos 10 napos matrica 17 730 Forint, a heti 25 150 Forint és az éves 228 850 Forint lesz. A megyei éves matrica ára ebben az esetben 22 890 Forintra módosul.

A fenti árak szerint az áremelkedés a következők szerint alakul 2023-ban: a heti 10 napos matrica ára D1 kategória esetén 44 százalékkal emelkedik, a havi autópálya matrica 71 százalékkal és az éves autópálya matrica pedig 5 százalékkal. A megyei matricák tekintetében a drágulás 5 százalékosra tehető.

Változások a hazai gyorsforgalmi hálózatban

A Minisztérium közleménye szerint 2010 óta jelentős ütemben gyorsult a gyorsforgalmi hálózat fejlesztése, így 4 sávon közlekedhetünk, Sopronba, Szombathelyre, Egerbe, Szolnokra, Salgótarjánba, valamint Veszprémbe. Az országokkal való összeköttetések is magas színvonalat értek el, így Románia, Ausztria és Szlovákia felé is magas színvonalú utak épültek.

Az autópálya matrica árak 2023 áttekintése után sem szabad megfeledkezni arról a tényről, hogy az érvényes jogosultságot folyamatosan ellenőrzik és ha nem rendelkezik érvényes matricával az adott gépjármű, akkor jogosulatlan úthasználat miatt pótdíjat köteles fizetni.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása