Babaváró hitelek a hazai bankoknál

A babaváró hitel egy államilag támogatott hitel forma, amely a gyermekvállalást és a gyermeknevelést hivatott támogatni. A támogatást Magyarország Kormánya nyújtja a hitel kérelmezőinek. Kamattámogatás és gyermekvállalási támogatás vehető jelenleg igénybe a babaváró hitel kapcsán. Cikkünkben az egyes bankoknál elérhető lehetőségeket járjuk körbe, emellett kitérünk a hitel felvételre és a hitel előtörlesztésére is.

Babaváró hitel Budapest bank

A Budapest Bank által kínált Babaváró Hitel már az MKB Banknál érhető el, hiszen a két pénzintézet egyesült. Márciusban egy időre felfüggesztették a Babaváró hitelt, de ez csak egy átmeneti időszak volt, amíg az egyesülés megtörtént. Jelenleg akció is zajlik, hiszen a 2022. március 21-től egészen a visszavonásig, de legkésőbb június 30-ig igényelt hitelek esetében 130 000 Forint összegű kedvezményt ad az MKB Bank. A kedvezményt azok vehetik igénybe, akik minimum 9 millió Forint hitelt szeretnének felvenni. A kedvezményt a lakossági számlára utalják át a hitel folyósítását követő hónap végéig.

hirdetes

Most nézzük meg, hogy a kalkulátor segítségével mekkora havi törlesztőrészletre számíthatunk, ha a maximum 10 millió Forintos hitelt szeretnénk felvenni, a futamidő pedig 168 hónap. A havi törlesztőrészlet 46 726 Forint, a kezességvállalási díj az első évben 3271 Forint és így a teljes törlesztőrészlet havonta 49 997 Forint. A futamidő maximum 20 év lehet és ebbe nem számít bele az első gyermek megérkezése. A felvett kölcsönt bármilyen célra fel lehet használni és kamatmentes marad a teljes futamidő alatt. Ennek azonban szigorú feltételei vannak, azaz legalább 1 gyermek megszületik, vagy a magzat ez alatt az idő alatt betölti a 12 hetet, illetve legalább van egy örökbefogadott gyermek.

Ezek a kamatmentesség szigorú feltételei. A támogatott időszak alatt a havi törlesztőrészlet maximum 50 000 Forint lehet és ebbe beleszámít a kezességvállalási díj összege is. Ezeket a kölcsönigényléseket a bankoknak 10 munkanapon belül el kell bírálniuk, így ehhez a kölcsönhöz aránylag gyorsan hozzá lehet jutni. Ennél a hitelnél nincsen folyósítási díj, kölcsönbírálati díj és előtörlesztési díj sem.

Babaváró hitel Otp banknál

Az OTP Bank is nyújt kedvezményt azoknak, akik 2022. március 11. és május 15. között adják be hiteligénylésüket a Babaváró hitelre. Az OTP Bank a folyósítást követően a család folyószámláján 80 000 Forintot fog jóváírni. Most itt is nézzük meg, hogy milyen havi törlesztőrészletekkel számolhatunk. 10 000 000 Ft hitel 19 éves futamidőre havi 48 027 Forintos törlesztőrészletre vehető fel.

Babaváró hitel Erste bank

Az Erste Bank is kedvez a gyermeket tervezőknek, hiszen jelenleg 100 000 Forint kedvezményt ad Babaváró hitel esetén egészen visszavonásig. Ezt kizárólag egyszeri alkalommal nyújtja a bank és csak abban az esetben jár, ha 5 éven belül gyermek születik. A kölcsön kamata a kamattámogatott időszakra ÁKK 130% +2%, míg a kamattámogatás megszűnése után 130% + 5%. A bank honlapján csak egy jogosultság ellenőrzőt találtunk, de az űrlap kitöltése után megküldik a pontos kalkulációt az érdeklődőknek. A reprezentatív példa szerint egy 10 millió Forintos hitel 240 hónapos futamidővel számolva havonta 45 834 Forintos törlesztőrészlettel igényelhető.

Babaváró hitel feltételei

A Babaváró Hitelt csak házastársak igényelhetik és senki mást nem lehet bevonni a hitelügyletbe még kezesként sem. A szülőknek magyar állampolgársággal kell rendelkezniük, de külföldi állampolgárságot is elfogadnak, ha érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezik. Mindkét szülőnek magyarországi lakcímet kell leigazolniuk és legalább az egyik félnek be kell töltenie a 21. életévet és a másik szülőnek pedig a 18 évet. Igényléskor a feleség nem lehet idősebb 41 évesnél, így 42 évtől nők részére ez a hitel nem vehető igénybe. A bank kéri a biztosított jogviszony igazolást is, amely szerint folyamatos 3 évet kell leigazolni. Azok is igényelhetik, akik hallgatói jogviszonnyal rendelkeztek az elmúlt 3 évben.

Nagyon szigorúan veszik a régi BAR, ma már KHR listát, így aki azon szerepel az biztosan nem veheti igénybe ezt a hitelkonstrukciót. A szülők egyikének sem lehet köztartozása és egyik fél sem lehet büntetett előéletű. A hitel kérelmezőinek telefonszámmal és email címmel kell rendelkezniük. A bankok emellett nézik azt is, hogy van-e bármilyen hátráltató körülmény, amely nyilvánvalóan kizárhatja a gyermekvállalást. A hitel felvételével egyidejűleg a szülők, leendő szülők vállalják, hogy születendő gyermeküket a nagykorúvá válásukig saját háztartásukban nevelik.

Babaváró hitel előtörlesztése

A hitelt igény esetén a gyermek megszületése esetén bármikor előtörleszthetjük vagy végtörleszthetjük. Ezeknek nincsen díja, de egy összegben vissza kell fizetni a kamattámogatást, ha 5 éven belül nem születik meg a gyermek vagy az előtörlesztés mértéke eléri a hitelösszeg több mint 50 százalékát.

Babaváró hitelt csak azoknak ajánlott felvenniük, akik alaposan megfontolták a gyermekvállalást, hiszen, ha ez meghiúsul vagy a házaspár elválik, akkor bizony súlyos milliókat kell az államnak, illetve a banknak is visszafizetni. Ez a hitelkonstrukció adott esetben számtalan buktatót is tartalmazhat a gyermekvállalás miatt, ezért járjunk el megfontoltan amikor Babaváró hitel felvételére készülünk.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása