Az átíráson túl a lakáshitel egyéb költségeivel is számolnunk kell

Ha hitelből szeretnénk lakást vásárolni, akkor a különféle átírási illetékeken kívül egyéb kiadásokra is fel kell készülnünk, melyekkel már jó az ügylet legelején tisztában lennünk, hogy ne érjenek minket váratlanul.
A lakáshitel ügyintézésének költségei bankonként eltérőek. Különbözőség mutatkozik abban is, hogy az adott összeget a hitelügyintézés melyik szakaszában kell megfizetnünk.

Számos banknál találhatunk olyan lehetőséget, amikor egyes díjtételeket elengednek.

hirdetes

Találkozhatunk olyan bankokkal is, melyek a felszámított költségek utólagos kifizetésére is lehetőséget nyújtanak.

A lakáshitel járulékos költségei

Ha szeretnénk lakáshitelt felvenni, akkor annak a további költségei a magyarországi bankoknál négy főbb tételből tevődnek össze.
Ha a hitel ingatlanfedezeteként szeretnénk a megvásárolt lakást felmutatni, akkor a bank minden esetben végez egy értékbecslést, melynek a díja 30 ezer forint környékén van.
Fizetnünk kell azért is, hogy a lakáshitelt a rendelkezésünkre bocsássák, vagyis a folyósítási jutalék is további terhet jelent. Ennek a mértéke általában a felvett hitel összegének 1-2 százaléka között mozog. Bankonként eltérő díjszabással találkozunk.
Mindig készül egy közjegyzői okirat a hitel felvételéről, melynek a díja az igényelt összeg 0,5 és 1 százaléka között kerül megszabásra.

További kiadást jelent a földhivatali illeték.A tulajdoni lap másolatáért 6250 Ft-ot, a térképmásolatért 3000 Ft-ot, míg a jelzálogjog bejegyzésért 12600 Ft-ot vagyunk kötelesek fizetni.
A felsorolt négy költség tétel kifizetésének esedékessége nem esik egybe. Az értékbecslést az adott lakás felértékelésekor, a közjegyző díját a szerződés megírásakor, a folyósítási jutalékot a hitel folyósítását megelőzően, míg a földhivatali illetékeket a szükséges papírok benyújtáskor kell megfizetnünk.
A bankok ajánlatai között találkozhatunk időszakos díjelengedési lehetőségekkel, amikor bizonyos költségeket a bank vállal át tőlünk.
Havonta kerülnek megfizetésre a felvett hitel kamata, a tőkerész és a különféle kezelési költségek.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása