Az áruhitel feltételei – ezeket feltétlenül tudnia kell róla!

Egy áruhitel feltételei rendkívül eltérőek lehetnek az egyes bankok vonatkozásában, éppen ezért szinte lehetetlen egy általános sablonként tekinteni minderre, hiszen míg az egyik bank már minimálbéresek számára is biztosít ilyen kölcsönlehetőséget, addig más pénzintézetek azonban nettó 150 ezer forintos fizetés alatt senkivel sem törődnek.

Általános feltételeket azért természetesen ettől függetlenül is meg lehet határozni, ennek megfelelően az alábbiakban az általános hazai helyzetet tekintjük át azok számára, akik áruhitel felvételén, illetve kihasználásán gondolkoznak.

hirdetes

Az áruhitel feltételeiről amit mindenkinek tudnia kell

Az áruhitel feltételei kapcsán a legtöbb bank esetében szinte azonos séma van érvényben, mindössze a konkrétumok kapcsán tapasztalható változás. Ennek megfelelően például az összes magyar bank esetében nyújtott árukölcsön életkorhoz kötött, vagyis 18 éves kor alatti személy nem élhet vele, de akadnak bankok, akik a nagykorúságot az amerikai modellhez igazítva 21 éves kort határoznak meg ezen a téren minimumként. Szintén lényeges mindemellett az áruhitel kapcsán, hogy Magyarországon bejelentett lakcímünk legyen, és ezt lakcímkártyával, vagy más erre alkalmas dokumentummal igazolni tudjuk – természetesen a személyi azonosítás mellett, amire igazolvány, jogosítvány és akár még útlevél is tökéletesen megfelelő lehet.

Külföldi személyek a legtöbb esetben itthon nem kaphatnak áruhitelt, ha csak nem magyar állampolgárok, avagy nem rendelkeznek legalább állandó magyarországi lakcímmel, habár vannak bankok, akik mindezt például európai uniós államhoz társítják.

Szintén általános az áruhitel feltételei kapcsán, hogy a bankok fizetéshez, pontosabban annak mértékéhez kötik a kérdéses kölcsön felvehetőségét. Akadnak pénzintézetek, akiknél elegendő bármilyen bejelentett munkahely, és míg egyesek beérik az 50-60 ezer forintos havi nettó jövedelemmel, addig mások a 150-200 ezer forintos fizetést is előírhatják, noha mindez természetesen gyakran a megvásárolni kívánt árú kapcsán dinamikusan formálódhat. Ha például valaki egy olcsó hűtőszekrényt szeretne magának, ahhoz bizonyára nem kell óriási összegű jövedelmet igazolnia, ha viszont egy többszázezres 3D Smart TV áll a vásárlás középpontjában, ahhoz az áruhitel feltételei is dinamikusan igazodnak.

Hazánkban általános kikötések még az árukölcsön kapcsán, hogy legyen állandó munkahelyünk, ahol nem próbaidőn vagyunk, és még csak nem is felmondása alatt, mindemellett pedig legalább 6 hónapja dolgozunk. Ez utóbbi szintén dinamikusan változik, van ahol csak három, máshol kilenc hónap, sőt mi több, a bank akár azt is megszabhatja, hogy a vállalat, ahol alkalmazottak vagyunk, legalább 12 hónapja létezzen. Mindezen túl sok pénzintézet előírja, hogy az ügyfélnek legyen állandó, előfizetéses és névre szóló mobil-, vagy vezetékes telefonja az elérhetőség miatt.

Az áruhitel felvétele, helye és ideje

Az áruhitel felvétele rendszerint abban az áruházban vagy boltban történik, ahol az árut meg akarjuk vásárolni. A kinézett termék kapcsán így jelezzük hitelszándékunkat, majd ha az üzletben van meghatalmazott banki munkatárs, akkor annak kell igazolnunk munkaviszonyunkat, személyazonosságunkat és egyebeket, miközben megtörténik a hitelbírálat, és általában perceken belül aláírásra kerül a szerződés is, amivel akár egyetlen forint kifizetése nélkül elvihetjük a kívánt terméket. Mindez a gyorsaság és rugalmasság természetesen nagyban függ az áruhitel feltételeitől is, ami a fentiek értelmében minden banknál más és más.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása