Az adósságrendező hitel lényege

Az adósságrendező hitel lényege leginkább az, hogy a pénzintézetek segítséget tudjanak nyújtani azoknak az adósoknak, akik egy vagy több kölcsönükkel adósságcsapdába estek, esetleg kedvezőtlen feltételekkel vették fel, és szeretnének könnyíteni terheiken.

A módszer hasonló a hitelkiváltáshoz, de míg ebben az esetben a jelzáloghitel cseréjéről van szó, addig az adósságrendezésnél szinte bármilyen hitelt kiválthatunk, egyszerre akár többet is, így például két hitelkártyánkat kiválthatjuk egy személyi kölcsönnel, vagy két személyi kölcsönünket egy sokkal kedvezőbb kamatozású, ámde hosszabb futamidejű újjal, amivel csökkennek a törlesztő-részletek és pillanatnyi terheink is.

hirdetes

Az adósságrendező hitel lényege a segítség

Az adósságrendező hitelt az esetek többségében akkor szokták alkalmazni, amikor egy adott személynek, vagy egy háztartásnak legalább egy olyan korábbi kölcsöne van, aminek havi törlesztő-részletre meghaladta a teherviselő képességét.

A részletek költségeinek változását előidézheti árfolyam-ingadozás, de felelőtlen hitelfelvétel is. Ilyen esetekben érvényesül az adósságrendező hitel lényege, vagyis egy felkeresett bank lehetőséget biztosít arra, hogy a kedvezőtlen kölcsönt vagy kölcsönöket egy kedvező hitellé alakítsa át az adósságrendezés során.

Az adósságrendezés során bármilyen hitelt át lehet alakítani, ezáltal lakáshitelből, személyi kölcsönből, de akár még hitelkártyából is tudunk egy sokkal kedvezőbbet varázsolni azzal a céllal, hogy csökkentsük a havi törlesztő-részletek nagyságát, amivel enyhíthetünk majd a háztartás terhein.

Az adósságrendező hitel felvételének menete

Az adósságrendező hitel kapcsán nagyon fontos tudni, hogy a bankok csak nagyon jó körülmények között élő és megfelelő háttérrel rendelkező ügyfélnek szeretnek segíteni, ezáltal csak annak az ügyfélnek a kérelmét fogadják el a legtöbb esetben, aki korábban még nem került BAR listára, és megfelelően fizette közterheit, valamint a többi hitel havi részleteit. Az adósságrendező hitel lényege tehát hiába az, hogy segítsenek a bajba jutottakon, a bankok nem szívesen vonnak be adósságrendezésbe olyan kölcsönöket, amelyek késedelmes törlesztésűek vagy problémásak.

Egy adósságrendezés során kivétel nélkül az ügyfél összes hitelét megvizsgálja a bank, amelynek során a pénzintézet alaposan átböngészi a kérvényező hitelmúltját, ami a dokumentációkkal együtt rendkívül hosszú adminisztrációs folyamatot jelenthet.

Az adósságrendező hitel felvétele annál nehezebb, minél több banknál van valakinek hitele, ellenben egyetlen pénzintézet sem határozott meg felső határt ezen a téren, így amennyiben valakinek tíz különféle hitelügylet van a nevén, és szeretne ebből egyet varázsolni, akkor ezzel a kölcsönformával könnyíthet a terhein. Éppen emiatt ez a hitelforma az egyik legellentmondásosabb mind közül, hiszen bár az adósságrendező hitel lényege a segítségnyújtás, ellenben ha valaki bajba jutott – ergo problémássá vált a korábbi kölcsönök fizetése, és ennek már látszata is van –, akkor igencsak nyomós ok és megfelelő kezes kell ahhoz, hogy valaki élhessen az adósságrendezéssel.

A kérdéses hitelformula egyébiránt Magyarországon nem minden bank kínálatában érhető el. Jellemzően csak azok a pénzintézetek foglalkoznak vele, akik alapból szeretnek hitelezni és kiemelten aktívnak tekinthetők a piacon, ellenben egyre ritkábban találnak maguknak olyan magánszemélyt, aki új hitelt venne fel, így ezzel a hitelformával sok bank új ügyfeleket is szerezhet magának.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása