Az adósságrendező hitel költségei

Az adósságrendező hitel költségeit számtalan tényező befolyásolhatja egy hitelügylet során, ugyanakkor minden tényezőt ugyanúgy hozzáigazíthatunk vele igényeinkhez, mint bármilyen más kölcsön esetén.

A bankok többsége ugyanis az adósságrendező hitelek legjavát úgy fejlesztették ki, hogy azok a futamidő módosításával, vagy éppen a lényegesen kedvezőbb kamatokkal sokkal kedvezőbb és olcsóbb megoldást tudjanak biztosítani számunkra, mint az évekkel ezelőtt felvett, és mára esetleg törleszthetetlenül magas hitelek.

hirdetes

Az adósságrendező hitel költségei típusai mit kinek fizessünk

Az adósságrendező hitelnek az esetek döntő többségében – főként jelzáloghitel esetén – ugyanolyan költségei vannak, mint bármilyen másik jelzálog alapú kölcsönnek annyi különbséggel, hogy a banki akciók az efféle hiteltípusokra nem érvényesíthetők.

Az extra költségek legfeljebb olyan esetekben merülhetnek fel, ha a kiváltandó hiteleknek esetleg felmerül végtörlesztési díja, de ezen túlmenően az adósságrendező hitel költségei megegyeznek bármilyen standard kölcsönével, így típusától függően kell kalkulálnunk. Ha például ingatlanfedezetes adósságrendező hitelről van szó, akkor szükséges lesz az értékbecslés mellett folyósítási járulékot fizetnünk, de a földhivatali költségek mellett a közjegyzőt és az ügyvédet is meg kell fizetnünk az okiratba foglalás és az ügyintézés érdekében.

A szerződéskötési díj és a folyósítási jutalék

Mivel az adósságrendező hitel is egy kölcsönforma, ezért természetesen szerződéskötési díjat és folyósítási jutalékot kell fizetnünk a banknak érte. A folyósítási jutalék díja bankonként eltérő összeg, de nagy általánosságban a felvett hitelösszeg határozza meg.

A legrosszabb esetben is annak maximum két százalékát kell kifizetnünk, amelyet egyes bankok levonhatnak a hitelösszegből. A gyakorlat bankonként eltérő, de nagyon sok pénzintézet rengeteg alternatívát és akciót kínál, így többek között ennek a díjnak a megfizetését is több esetben el szokták engedni.

Közjegyzői- és földhivatali díj

A közjegyzői díjat az esetek többségében csak akkor kell kifizetnünk, ha a hitelkérelmünket pozitívan bírálták el, és megtörtént a szerződéskötés. A bankban aláírt hitelszerződést és jelzálogszerződést ugyanis közjegyző foglalja okiratba, aminek bonyolítási ügymenete bankonként eltérő lehet, így akadnak olyan pénzintézetek, amelyeknél a helyszínre érkezik a közjegyző, és nincs szükség külsős felkeresésére.

A közjegyzői díjat elsődlegesen a felvett hitel összege, a kölcsön típusa, a szerződés oldalszáma és a példányszám is befolyásolja.

Nagy általánosságban egy 10 millió forintos adósságrendező hitel költségei a közjegyzőnél a 70 ezer forintot is meghaladhatják.

A hitelköltségek tekintetében a földhivatali díj a legutolsó a sorban, és minden esetben az illetékes földhivatalnál kell rendezni azt követően, ha már mindent elintéztünk a bankban. Ennek a díja egységes, ingatlanonként 12,600 forint. Az adósságrendező hitel költségei kapcsán fontos megjegyezni, hogy jelzálog alapú kölcsönnél minden esetben hivatalos igazolást kell kérnünk a kiváltandó hitelt folyósító banktól, amelyen a fennálló tartozás kerül feltüntetésre.

Ennek szintén komoly költségei lehetnek, ám mértéke bankonként változó. Szintén az adósságrendezés során kell számolnunk az úgynevezett végtörlesztési díjjal is, hiszen a hitelkiváltásnak mindig van egy adott költsége, amit az előző bank vagy bankok felé meg kell fizetni. Ennek összegét nem csak a pénzintézetek, hanem a kérdéses kölcsön mennyisége is meghatározza majd.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása