Autót szeretne vásárolni de BAR listás?

A BAR listások a válság kirobbanása óta csak nagyon nehezen juthatnak hitelhez, ami részben érthető lépés volt a bankok részéről. Hogy mi a helyzet az autóhitellel, most erről szeretnénk beszámolni, hogy aki aktív avagy passzív listán van milyen esélyekkel indul a szinte lehetetlen vállalkozáson.

Azért is kényes kérdés ez mert ahogy látjuk még a devizahitelezés problémája megoldásánál is kiemelt helyen szerepelnek az autóhitelt felvevők. Sajnos inkább negatív mint pozitív elbírálással.

hirdetes

Autóhitel? Azt lehet!

A legtöbb bank amint meglátja, hogy egy ügyfél BAR listán van, az esetek többségében szóba sem áll az illetővel, ezáltal bármilyen kedvezőtlen hitelfeltételt is vállalna be, a pénzintézet a feketelista miatt nem állna vele szóba.

Hogy van-e megoldás? Akadnak bankok, akik úgy gondolják igen, hiszen a BAR listára való felkerülés nem minden esetben olyan problémából fakad, amelyről az ügyfél tehet. A bankok többsége tisztában van azzal – hiszen ezért hozták létre –, hogy a feketelistáról lekerülni rendkívül nehéz, hosszú évek is eltelhetnek addig, azonban közben bármikor szükségünk lehet újabb kölcsönre, mert például elavult az autónk, és szeretnénk magunknak egy újat vásárolni.

Magyarországon több bank is van, akik bizonyos – mondhatni speciális – feltételek mellett hajlandóak legalább leülni és tárgyalni azokkal az ügyfelekkel, akik bajba kerültek és BAR listára jutottak. Többen ezt negatív hitelkonstrukciókkal és feltételekkel díjazzák, de akadnak pénzintézetek, akik még ezt sem tartják fontosnak, így ugyanolyan feltételeket biztosítanak számunkra, mintha nem lennénk BAR listán, azonban cserébe természetesen szigorúbban ellenőriznek minket és biztosítják magukat afelől, hogy probléma esetén az ügyfél valamivel, vagy valakivel tudja rendezni tartozását.

Nem számít, hogy új autót akarunk, vagy használtat, az sem foglalkoztatja a bankokat, hogy egy sportkocsiról van szó, esetleg valamilyen középkategóriás modellről, az egyetlen kitétel, hogy az ügyfél ne aktív, hanem passzív BAR listás legyen. Az aktív BAR lista ugyanis értelemszerűen a meglévő tartozás miatt bárkit kizárna a hitelesélyesek közül, mivel fennálló, meglévő, rendezetlen kölcsönnek minősül.

Mik a feltételi az autóhitelnek

Természetesen ahhoz, hogy BAR listásként – még ha passzív állapotban is vagyunk – kapjunk hitelt, fontos megfelelnünk néhány alapvető feltételnek. Az egyik ilyen, hogy legyen munkáltatói igazolásunk, vagy vállalkozó esetén APEH jövedelemigazolásunk. Több esetben elég, ha 2 havi bankszámlakivonatunkat felmutatjuk – lehetőleg azt, amelyre a jövedelmünk is érkezik. Ami elengedhetetlen BAR listásként az autóhitel igénylésnél, az a kezes megléte! Kezes nélkül garantáltan nem kapunk kölcsönt, feltétel pedig, hogy a kiválasztott személy semmilyen formában se szerepeljen a BAR listán, illetve legalább háromhavi jövedelmét tudja igazolni, ezen felül nagykorú és magyar állampolgár legyen.

Ilyen feltétel mellett akár kétszeres passzív BAR listásként is hozzájuthatunk autóhitelhez, de legalább egy megbízható kezes megléte minden esetben elengedhetetlen. A BAR listásoknak szánt autóhitel az illetékes bankoknál természetesen országos, díjmentes és teljes körű, az intézetet tehát nem számolnak fel külön költségeket azért, mert felkerültünk korábban a feketelistára. Természetesen vannak olyan bankok is, akik nem igényelnek kezest sem, ilyen esetben azonban fel kell mutatnunk egy olyan ingatlant, amire a bank ráterhelheti a kölcsönt abban az esetben, ha nem tudjuk fizetni a felvett hitelt.

Ez lényegében nem más, mint egy jelzálog alapú autóhitel, ami rizikós abban az esetben, ha családi házunkról van szó, azonban amennyiben olyan helyzetbe kerültünk, ha csak ez jelenti a kiutat, érdemes élni vele, hiszen egy autó megkönnyítheti például a munkába járást, akár több munkahely bevállalását is, ami segíthet kikeveredni a pénzügyi problémából.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása