Autóhitelek összehasonlítása, avagy melyiket válasszuk?

Az autóhitelek összehasonlítása nem egyszerű feladat, de mindenképpen érdemes időt szánni átolvasásukra, hiszen rengeteg információval szolgálnak, és olyan kérdésekre is kaphatunk választ, amire esetleg azelőtt nem is gondoltunk. A piacon lévő, úgynevezett klasszikus autóhitelhez igencsak nehezen lehet hozzájutni, több, szigorú kritériumnak kell megfelelni ahhoz, hogy igénybe vehessük.

Érvényes akár új, akár használt autó vásárlására, de a gépjármű nem töltheti be a 15.-ik életévét a hitel lejártakor, azaz a visszafizetés végére.

hirdetes

AutóHitel és lízing

Ennek értelmében leginkább kétféle autóhitel van jelen a mindennapokban, ezeket veszik leginkább igénybe az ügyfelek.
Az egyik a hagyományos autóhitel, a másik pedig az lízing. Mindkét esetben rendkívül fontos, hogy kié is a tulajdonjog, mi történik az esetleges nem fizetés esetében, milyen gyors és hathatós az ügyintézés. A pénzintézetek még most is azt gondolják, hogy igen komoly és nagy kockázatot vállalnak a finanszírozáskor, emiatt nem igazán érzik biztonságosnak az ilyen jellegű vállalásokat.

Autóhitelek összehasonlítása

Az autóhitelek összehasonlításához már több internetes fórumon is sok segítséget találhatunk, amit kényelmesen, otthonról, online végezhetünk, számíthatunk.

Térjünk rá a lényegi részekre! Az autóhitellel ellentétben, lízingeléskor az autó egészen a kifizetés végéig a finanszírozó tulajdonát fogják képezni, mert ezzel kevesebb kockázatot vállal, és egyfajta biztosíték ez számára. Ezt a típusú finanszírozási formát preferálják a bankok és pénzintézetek is, ráadásul a leendő ügyfelek is nagyobb eséllyel juthatnak hozzá a szükséges kölcsönhöz.

Amennyiben azonban az ügyfél valamiféle oknál fogva mégsem tudja teljesíteni a fizetési kötelezettségét, úgy maga az autó az eredeti tulajdonosnál marad, így esélye van arra, hogy újból vevőt találhasson az autóra. Ebben az esetben ő nem veszített, hiszen nyerő pozícióból folytathatja.

Ez a művelet a hagyományos hitelnél sokkal hosszabb, és időigényesebb, mivel a visszavett gépjárművet a pénzintézetnek kell újraértékesíteni, emiatt jóval több idő az, amire visszaszerezheti a kint lévő pénzösszegét, amit ebbe az ügyletbe tett.

Nagyon ajánlott tehát alaposan átgondolni, hogy vajon melyik autóhitel forma az, amelyik a legoptimálisabb és legkönnyebben tartható számunkra, mivel egy rossz döntés esetén sokkal többet veszíthetünk a réven, mint amit nyerünk a vámon.

Az is jó ötlet, hogy ha nem vagyunk egészen biztosak abban, hogy jól értjük-e mindazt, amit egy internetes portálon olvasgattunk az autóhitelek összehasonlításáról, felkeresünk akár személyesen, akár szintén az éteren keresztül olyan szakembereket, akik megfelelő, minden kérdésünkre maximálisan választ adnak. Az így szerzett tudásunkkal már bátrabban indulhatunk neki magának az autóvásárlásnak, és felkészülve érkezhetünk akár a hitelt, akár a lízinget intéző cégekhez is.

Mindezektől függetlenül az autóhitel és az autólízing mindig is különböző ember és cégtípusok között fog megoszlani, hiszen más és más körülmények azok, amelyek miatt döntést kell hozni az ügyben, hogy melyik hitelforma az, amelyik akár magánszemélyként, akár üzleti szempontból a leginkább végig vihető. Az tény, hogy a mai jogszabályok érvénybe lépése óta jóval egyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb a lízing, mint bármilyen más autóhitel.

Nincs szükség közjegyzőre, tehát az esetlegesen felmerülő költségek szinte minimálisak, kifizethetőek, nem roppantják össze az embert, és nem érzi magát anyagilag lehúzva sem. Összességében tehát kimondhatjuk, hogy amennyiben lehetőségünk van a választásra, akkor az autóhitel helyett a lízingelés mellett tegyük le a voksunkat.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása