Autóhitel feltételek és ajánlatok

Mindannyiunk életében eljön az a pillanat, amikor szükségét érezzük egy autónak, és ha a hitelből való vásárlás mellett döntünk, jó, ha tisztában vagyunk az autóhitel feltételeivel és az ajánlatokkal. Az autó használati tárgy, ami a kihasználtságától és a karbantartásától függő állapotba kerül, így tarthatja meg, vagy veszítheti el drasztikusan az értékét.

Ha rendelkezünk járművel, az óriási szabadságot adhat nekünk, de figyelembe kell vennünk a saját, és/vagy családunk igényeit is. Amennyiben egyedül szándékozunk autót vásárolni, nem érdemes hét személyes családi autót vennünk, mivel a hitelünk is magasabb lesz, és közben a jármű kihasználatlan marad.

hirdetes

Viszont ha a családunk számára keresünk megfelelő gépkocsit, akkor érdemes végiggondolni, hányan vagyunk – esetleg hányan leszünk, ha még csak bővülőben van a család -, milyen messze laknak a rokonok, milyen környéken lakunk mi magunk, és mennyire fontos számunkra az utazás, tehát hogy sokszor járjunk sokfelé. Ha ezeket átgondoltuk, akkor az igényeinket az autóhitelek feltételein és az ajánlatokhoz kell igazítanunk.

Mit kell tudni az autóhitel feltételeiről és az ajánlatokról?

2010-ben jelentős változásokon mentek át az autóhitelek feltételei, így az ajánlatok is. Mindez azért történt, mert korábban majdnem mindenki hozzájutott a hitelhez, de közben nem tudták rendszeresen fizetni, így vissza kellett vennie a banknak az autót, ami időközben akár teljesen is elértéktelenedhetett.

Ennek fényében új szabályok születtek, amelyek nem csupán a bankokat, de az ügyfeleket is védik, hiszen nem dobnak ki feleslegesen pénzt: amiért havonta fizetnek, azt ténylegesen a magukénak tudhatják, nem kell attól tartaniuk, hogy a már kifizetett törlesztési részlet az autóval együtt eltűnik a bankban. Mindenki nagyobb biztonságban van, és bár szigorúbbak a szabályok, ezek a mi érdekeinket is szolgálják.

A szigorítások után az autóhitel feltételei és az ajánlatok kimondják, hogy magánszemély maximum 7 éves futamidőre vehet fel kölcsönt. Ez alatt egy szalonból elhozott, vadiúj autó is, még ha alaposan karbantartjuk, akkor is sokat veszít az értékéből, hiszen új modellek jelennek meg, úgy technológiák veszik át a vezető szerepet.

Amennyiben használt autót vásárolnánk, fontos feltétel, hogy a használt gépjármű életkora maximum 12 év lehet, és a hitel lejártakor nem haladhatja meg a 15 évet. Így tehát, ha mi egy 12 éves, jól karbantartott autót szeretnénk hitelre megvásárolni, akkor arra legfeljebb 3 év futamidejű kölcsönt vehetünk fel. Hitelfelvételkor szükségünk lesz érvényes személyi igazolványra, érvényes jogosítványra és a munkáltatói bérigazolásra, vagy két havi bankszámlakivonatunkra.

Vállalkozásban használt gépjárművek esetén

Amennyiben vállalkozásunkhoz, vagy cégünkhöz van szükségünk autóra, úgy arra kell számítanunk, hogy csak lízingelés útján juthatunk a gépjárműhöz. A maximális futamidő vállalkozások esetében 8 év, így tehát legkésőbb 8 év után az autó végleg a mi birtokunkba jut.

Úgy, ahogy a magánszemélyeknél is, a hitelek euró és forint alapon is felvehetőek. Amennyiben egyéni vállalkozóként akarunk kölcsönt felvenni, úgy be kell mutatnunk a vállalkozói igazolványunkat, a személyi igazolványunkat, az érvényes vezetői engedélyünket, és egy hiteles adóbevallást. Társas vállalkozásnál a személyi igazolványon kívül vigyük magunkkal egy három hónapnál nem régebbi cégkivonatot, az aláírási címpéldányt, és az előző évi mérlegünket.

Az interneten több olyan oldalt is találhatunk, amelyek több bank hitelét egymás mellé rendezve mutatják. Persze elsőként érdemes a saját bankunk ajánlatait megtekinteni, hiszen ha már régóta vezetjük az adott banknál a folyószámlánkat, nagy eséllyel kiváló kedvezményeket biztosíthatnak számunkra.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása