Autóhitel, törzskönyv, minden, ami vásárláskor érintett

Mi az a törzskönyv?

Az autóhitel törzskönyv nem más, mint egy olyan típusú okirat, amelyben a lehető legtöbb olyan információ van, amire szüksége van mind az autó tulajdonosának, mint pedig az ellenőrző szerveknek ahhoz, hogy biztonságosan megállapíthassanak belőle dolgokat, tényeket a gépjármű vonatkozásában.

Ilyen például az autó gyártója, típusa, gyártási éve, kerék és ajtó száma, mérete köbcentiben, súlya, motorjának erőssége, teherbírása, illetve egyéb olyan paraméterek, amelyekkel maga az autó könnyen beazonosítható legyen.

hirdetes

Autóhitel? Törzskönyv?

Az autóhitel törzskönyv egészen addig a bank, illetve pénzintézet tulajdonában marad, ameddig az ügyfél ki nem fizeti teljes egészében a hitelre vásárolt autó törlesztő részleteit. Csak ezután kaphatja meg, általában postán keresztül autójának törzskönyvét. Vagy ha így mégsem jut el hozzá időben, személyesen kell befáradnia érte, de ez nem jellemző, hiszen a hitelezők is pontosan tisztában vannak a kötelezettségükkel, tehát rövid időn belül eljuttatják a már tulajdonossá vált partnerhez.

Abban az esetben, ha a magánszemély mégsem fizeti a részleteket, úgy a bank kivontathatja a gépjárművet a forgalomból, hiszen a törzskönyv az ő tulajdonában van. Ettől függetlenül, öt év után a bank, vagy hitelintézetnek kutya kötelessége visszaadni azt az autó tulajdonosának, ugyanis ezt a polgári törvénykönyv előírja a számára. Így tehát a hitelezőknek csak öt év opciójuk van arra, hogy visszatartsák az autó hiteltörzskönyvét, de legalábbis addig, ameddig az ügyfél ki nem egyenlíti a tartozását feléjük.

Sajnos azonban akadnak szélsőséges esetek, amikor is a bank azt mondja, hogy ő bizony nem adja ki, mi több, visszatartja az autóhitel törzskönyvet, illetve még egy olyan szerződés pótlást is aláírattatnak az ügyféllel, amiben egyoldalúan meghosszabbítják a futam időt, ezáltal a törlesztő részletek számát növelik. Ebben az esetben azonnal a bírósághoz kell fordulni.

Ameddig fennáll az autóhitel, törzskönyv a hitelintézetnél van, bármikor megteheti az, hogy kivonja az autót a forgalomból, hiszen a gépjármű nyilvántartásba az szerepel, hogy a törzskönyvi letét az ő finanszírozásában van, így szerinte jogosan jár el.

Amikor azonban az adós végre visszakapja az autójának a törzskönyvét, abban a pillanatban a törzskönyvi letét törlődik, lenullázódik, ezzel egyidejűleg pedig a bank már semmit nem tehet az ideiglenes forgalomból való kivonással kapcsolatban. Ez azért is nagyon fontos, mivel ebben az esetben már nem beszélhetünk arról, hogy maga a gépjármű lenne a fedezete ennek a banki hitelszerződésnek.

Mindaddig kötelező megtartani a törzskönyvet, ameddig maga a kocsi a mi tulajdonunkban van, hiszen ezzel is tudjuk igazolni, hogy a mienk, hogy nincs rajta hitel, hogy a saját tulajdonunk, így abban az esetben, ha el kívánjuk adni, mindenki számára elfogadhatóan megfelelő támpontokat tud adni a gépkocsinkról. Éppen úgy, mintha mondjuk egy pedigrés kutyusról beszélnénk, csak ott a felmenők és rokonságok vannak bejegyezve, nem pedig az, hogy dízel, vagy automata, manuális, vagy gázolajos.

Tehát az autónk törzskönyve legyen mindig biztos helyen, és ügyeljünk arra, hogy kizárólag valós tényeket és adatokat tartalmazzon. Elvesztése estén azonnal, a lehető legrövidebb időn belül igyekezzünk pótolni, még ha az költséges is, de sokkal jobban járunk vele, mint nélküle. Elmondhatjuk, hogy a törzskönyv a gépkocsink személyi igazolványa.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása