Autóhitel munkáltatói igazolás nélkül

Az autóhitel munkáltatói igazolás nélküli felvétele egy óriási zsákutca, ami elsődlegesen a néhány évvel ezelőtt begyűrűzött és mára szerencsére már csak nyomokban érzékelhető gazdasági válság egyenes hozadéka. A recesszió előtt ugyanis nem jelentett különösebb problémát az autóhitel munkáltatói igazolás nélküli felvétele, mára azonban kölcsönt már csak azok kapnak, akik rendszeres keresők, és ezt papírokkal igazolni is tudják.

Autóhitel munkáltatói igazolás nélkül?

Az elmúlt néhány évben Magyarországon jelentős mértékben megváltozott a pénzintézetek jövedelemvizsgálati módszere, ami a korábbi, a fentiekben említett válság előtti lehetőségekhez képest határozott és nagyon komoly szigorítást jelent.

hirdetes

Ez a gyakorlatban annyit jelenti, hogy az autóhitel munkáltatói igazolás nélküli felvételét ma már a jogszabályok is tiltják, tehát nincs lehetőség tisztán fedezet alapon folyósított jelzáloghitelek elérésére még annak ellenére sem, hogy ott ugyebár a fedezet tisztázott és nyilvánvaló lenne. Ha nincs kereset, nincs hitel.

Az ehhez kapcsolódó legfontosabb jogszabályi módosulás a válság tetőpontját követően, 2010. június 11-én lépett életbe, és talán pontosan abból a célból, hogy ne fordulhasson elő még egyszer ugyanaz, mint ami néhány évvel ezelőtt történt. A bankoknak tehát minden egyes hozzájuk kölcsönért folyamodó ügyfél kérelme esetén meg kell állapítani a hitelbírálat során, hogy az igénylőnek milyen hitelezhetőségi limitje van.

Ennek a limitnek a megállapításához márpedig nemcsak fontos, hanem egyenesen nélkülözhetetlen is a jövedelemigazolás megléte, amely rendszerint az adós, valamint bizonyos esetben az adóstárs rendszeres havi jövedelmét is tartalmazza egyben.

Törődjünk bele: jövedelemigazolás nélkül már nem megy!

A gyakorlatban tehát az autóhitel munkáltatói igazolás nélküli felvételére már nincs lehetőség, de nem csak az autókölcsön, hanem a személyi kölcsönök, valamint az ingatlanfedezet mellett biztosított jelzáloghitelek esetén sincs, mert minden egyes alternatíva kapcsán rendkívül lényeges, hogy tudjuk igazolni azt, hogy rendszeresen dolgozzunk.

Persze ezzel kapcsolatban már vannak trükközések és alternatív lehetőségek, így például a jelzáloghitelek felvételekor nagyon sok esetben elegendő már az is, ha a leendő adós legalább háromhavi munkaviszonnyal rendelkezik egy állandó munkahelyen, de a személyi kölcsönök és az autóhitelek esetében nagyon sok pénzintézet hathónapos folyamatos munkaviszonyt vár el az igénylő és/vagy az adóstárs részéről.

Miért nem megy munkáltatói nélkül?

Ez nem is annyira bizalmi alapú kérdés, mint inkább az, hogy a hitelt nyújtó bank minden esetben látni akarja, hogy a kiadott hitelt pontosan milyen forrásból szeretnék törleszteni. A hitelbírálatkor például külön szemlézik a rendszeres jövedelmet, hiszen jogszabályban rögzítve van már, hogy a kihelyezett hitel törlesztő-részletéhez mérten legalább háromszorosnak kell lenni a jövedelemigazoláson feltüntetett összegnek az adós és az adóstárs részéről egyaránt.

Kivételt pedig természetesen akkor sem tesznek a bankok, ha nem ingatlanfedezet bevonása nélkül, hanem ingatlanfedezettel szeretnénk kölcsönt felvenni, holott ilyen esetekben ugyebár az ingatlan fedezné a bank költségeit, ha esetleges behajtásra kerülne a sor, azonban ezt is jogszabály tiltja már.

Magyarul tehát az autóhitel munkáltatói igazolás nélküli felvétele ma már egyenlő a lehetetlennel, ami igaz a jelenlegi bankpiacon elérhető összes hiteltermékre is.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása