Autóhitel kamatok, a sokat mondó számok

Ha autóra van szükségünk, de nincs elegendő pénzünk ahhoz, hogy saját zsebből finanszírozzuk a vásárlást, akkor hitelhez folyamodhatunk, viszont minden esetben fontos figyelnünk az autóhitel kamatok aktuális mértékét. 2010 óta sokat szigorítottak az autóhitelek feltételein, ami talán jó banki fogásnak tűnhet számunkra, de valójában csak biztonsági intézkedésekről van szó.

2010 előtt majdnem mindenki kapott kölcsönt, viszont nem figyeltek az autóhitel kamatokra. Így a hitel összege gyakran alig csökkent, az infláció miatt viszont a törlesztő részlet egyre nagyobb százalékát tette ki a fizetéseknek.

hirdetes

A felelőtlen hitelfelvétel miatt sokan nem tudták fizetni a hiteleiket, és ez nem csak az autóhitelre, de az ingatlanhitelekre is igaz volt. Így a bankok sokat vesztettek, de az emberek is, akik a vágyott autót, vagy a lakást végül akár el is veszíthették. Hiszen eleinte a bankok figyelmeztetéseket küldtek, aztán behajtókat, de az egyre növekvő tartozást már nem tudták kiegyenlíteni, ilyenkor pedig a hitelre vásárolt autót vagy lakást a bank visszavette. Hogy mindez ne történhessen meg újra, szigorítottak a feltételeken.

Ezek a feltételek viszont nem csak a bankot, de a hiteligénylőt is védik. Most már például nem lehet autóhitelt szerezni önerő nélkül. Ezek az intézkedések biztonságosabbá tették a hitelfelvételt.

Milyen mértékűek ma az autóhitel kamatok?

Autóhitel felvételénél nagyon fontos, hogy figyeljünk a kamatokra. Ha esetleg már van egy kedvezőtlen hitelünk, erre is megoldásul szolgálhat, ha most jobban átnézzük a hitelkonstrukciókat, és egy kedvezőbb kamatokkal rendelkező autóhitelt találunk. Az interneten több olyan oldalt is fellelhetünk, amelyek összegyűjtenek nekünk különböző hitelkonstrukciókat, és így egymás mellett láthatjuk, hogy ki mit ajánl nekünk.

Konkrét példák a kamatokra

Ha kisebb összegű kölcsönre van szükségünk, ráadásul gyorsan, akkor a Provident az egyik legkedveltebb megoldás, de egy összehasonlítás során azt is láthatjuk, hogy az ő kamataik nagyon magasak. Három hitelösszeg közül választhatunk, egyszer a 30.000 és 280.000 közötti összeg, ebben az esetben 22,24% a kamat, a THM 24,85%. Ha 200.000 és 440.000 közötti összegre van szükségünk, akkor a kamat 21,80%, a THM pedig 24,30%. Ha 500.000 és 1.000.000 közötti összeget szeretnénk felvenni, akkor a kamat 20,74%, a THM pedig 22,83%.

Ennél kedvezőbb a Cetelem Bank ajánlata, ahol nagyobb összeget is felvehetünk erre a célra. A bank 400.000 és 6.000.000 forint között ajánl hitelt, ebből bármennyi összeget választhatunk, amennyire nekünk szükségünk van. Az éves kamat az összegtől függően változhat 8,99% és 15,44% között, a THM átlagosan 10,14%.

A Magyar Postánál konkrét autóhitel nincs, viszont személyi kölcsönt vehetünk fel. Itt, ha megfelelünk minden kritériumnak, akkor már 9,99%-os kamattal is vehetünk fel kölcsönt. A K&H Banknál 500.000 és 7.000.000 forint közötti összeget igényelhetünk, az éves kamat fixen 11,99%.

Ne kerüljék el a figyelmünket a kamatok!

Érdemes továbbá a különböző márkakereskedéseknél is körülnézni, ugyanis lehet, hogy ők maguk is ajánlanak saját szalonautóikra kiváló kedvezményeket. Ilyen például a Renault is, ahol a honlapon 0%-os THM akciót hirdettek a Renault CROSSOVER típusú autókra.

A fentiekből látható, hogy érdemes az autóhitel kamatokra odafigyelni, mivel egyes finanszírozó pénzintézetek ajánlatai között hatalmas különbségek lehetnek.

Egyes kedvező ajánlatok időszakosak lehetnek, különböző karácsonyi akciókkal találkozhatunk, ezeket érdemes figyelni, és átgondolni, hogy minden feltételnek megfelelünk-e. Ha figyelmesen választunk hitelt, és figyeljük az autóhitel kamatokat, akkor nem lehet gondunk a törlesztéssel.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása