Autóhitel átvállalással, avagy egy lehetséges megoldás

Ha autóvásárlásra adjuk a fejünket és a kiválasztott autón még mindig hitel van, akkor az autóhitelt átvállalással kell felvennünk. Ez akkor fordulhat elő, ha használt autót választunk, és az előző tulaj is hitelre vette a gépjárművet, de azt még nem törlesztette le. Ilyenkor átvállaljuk az ő kölcsönét is, és a vételárral együtt vesszük fel a hitelt. Ahogy a világ, úgy a hitelkonstrukciók is folyton fejlődnek, újabb és újabb verziók jelennek meg, és lehet, hogy ezek közül valamelyik kedvezőbb számunkra.

Ez akkor is számíthat, ha már van egy autónk, amit hitellel vettünk fel, de túl magas a törlesztő részlet, és inkább alacsonyabb összeget fizetnénk havonta. Az autóhitelek átvállalással tehát többfélék lehetnek, és könnyebben kiválaszthatjuk a számunkra kedvezőbbet.

hirdetes

A mai feltételek szigorúbbak, de ezek mind a mi javunkat szolgálják. Így nehezebb hitelt kapnunk, így előzik meg a felelőtlen hitelfelvételt, ami később ahhoz vezethet, hogy nem tudjuk fizetni a törlesztő részletet. Az autóhitel átvállalással tehát jó megoldás lehet több szempontból is.

Autóhitel átvállalással – mit is jelent ez?

Az autóhitel átvállalása pontosan azt jelenti, hogy a régi hitelkonstrukciót kiegyenlíti a választott bank, és új hitelszerződést köt velünk. Ez lehet, ha kedvezőtlen az előző autóhitelünk, de lehet akkor is, ha olyan autót választunk megvásárlásra, amelyet az előző tulaj is hitelre vett, és még nem fizette ki a teljes hitelösszeget.

Ezeknek a pontos ismertetőjeleit alább fejtjük ki:
Vegyük azt a helyzetet, ha hitellel terhelt gépjárművet szeretnénk megvásárolni. Ilyenkor a régi finanszírozó pénzintézettől, a banktól a egy lezárási ajánlatot kérünk, hogy a fennálló autóhitel tartozást le tudja zárni. Az előző finanszírozó pénzintézet felméri, hogy mekkora összeg maradt a tőketartozásból, és tesz egy ajánlatot.

Ezt hívjuk lezárási ajánlatnak, amit csatolnunk kell az új bankunknak, amikor benyújtjuk az új hiteligénylésünket. Amennyiben az új bankunk az elbírálás után pozitív visszajelzést ad, úgy megkapjuk a szükséges hitelt. Ha ez megtörtént, akkor az előző finanszírozó pénzintézet részére fennálló tartozást átutaljuk, így a választott autó mentesül előző terheitől. Így megszűnik az előző hitelszerződés. Így az autó a saját nevükre, a saját tulajdonunkba kerül, és lehetőség nyílik az új hitelszerződést megkötni.

Amennyiben régebben vettünk már igénybe autóhitelt, de a feltételek mára kedvezőtlenekké váltak, akkor szintén lehetőségünk nyílik autóhitelt átvállalással felvenni. Sok oka lehet annak, hogy egy régi hitel szépen lassan elavul, de közben még mindig fizetnünk kell a sok esetben magas törlesztő részletet. Lehet az, hogy korábbi anyagi helyzetünk megváltozik, esetleg kevesebb fizetést kapunk, netán hosszabb időre táppénzre kerülünk, vagy ha családi autóról van szó, lehetséges, hogy a családon belül betegszik meg valaki, akinek anyagi segítséget akarunk nyújtani, de ezt a magas törlesztésünk mellett már nem engedhetjük meg magunknak.

Az is ok lehet, ha valami mást is szeretnénk elérni az elkövetkezendő időszakban, esetleg lakásfelújításra gyűjtünk, vagy a gyermekünk egyetemi tanulmányait szeretnénk megtámogatni, vagy csupán az infláció miatt már túl sokat kell fizetnünk a bankunknak. Ezekben az esetekben érdemes felvennünk egy újabb autóhitelt, melyben az új bankunk átvállalja a már meglévő hitelünket, egyenlíti azt, és egy jobb konstrukcióval új hitelszerződést köt velünk.

Csökkenthetjük az autóhitelünk törlesztő részletét, ha hosszabb futamidőt választunk, így kevesebbet kell fizetnünk havonta, és máris közelebb kerülhetünk az új céljaink eléréséhez. Az a lehetőség is fennáll, hogy az autóhitelünkön felül egy nagyobb összeget is felvehetünk újra, persze ez nagyban függ az autó állapotától, értékétől is.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása