Autóhitel feltételek 2016-ban

Az autóhitel feltételek évről-évre módosulnak kicsit, de nagy általánosságban kijelenthető, hogy olyan változásokról beszélhetünk, amelyek inkább matematikai eredetűek, és nem a feltételek szöveges, jogszabályi oldalára vonatkoznak.

Ennek megfelelően az autóhitel felvételéhez szükséges dokumentumok és egyéb fontos megkötések változatlanok maradtak, kivéve az önerő, a futamidő és egyebek esetében történtek változások, de ezeket is érdemes átfogóan körültekinteni.

hirdetes

Mi vonatkozik 2016-ban autóhitelre?

Akár új, akár használt autó vásárlása mellett döntünk, az autóhitel feltételek megismerése előtt nagyon fontos lehet eldönteni, hogy inkább a hagyományos kölcsön, vagy inkább a lízing mellett döntünk, hiszen a közhiedelemmel ellentétben ezek a végeredmény, illetve a végcél tekintetében nem különböznek egymástól, sőt a feltételek kapcsán sem, ellenben akad néhány lényeges különbség a kettő között.

A legfontosabb ezzel kapcsolatban az, hogy az autólízing esetében a tulajdoni jog mindaddig a bank vagy a pénzt biztosító intézet tulajdonában nem marad, amíg nem rendezzük tartozásunkat – ergo addig csak béreljük az autót –, miközben az autóhitel esetében az autó rögtön a mi tulajdonunkká válik. Hogy melyik a jobb, illetve előnyösebb megoldás, arra nincs határozott és egyértelmű válasz, mindig az aktuális anyagi helyzetünk és lehetőségünk függvénye.

Autóhitel feltételek magánszemélyek és vállalkozások esetén

Az autóhitel feltételek kapcsán 2016-ban is megkülönböztetésre került a hazai bankoknál a magánszemélyek és a vállalkozások számára kínált kölcsönök minden feltétele. Ennek megfelelően magánszemélyek esetében az autóhitelek futamideje legfeljebb 7 év volt, amit forint és euró alapon is fel lehetett venni. Az önerő hitelkonstrukció esetén euróban átlagosan 40 százalékos, forint alapon 25 százalékos volt, míg lízingkonstrukciónál euróban 35-, forintnál 20 százalékos, miközben a legkisebb felvehető összeg 300 ezer forint.

Cégeknél az autóhitel feltételek nagyjából ugyanezekkel a számokkal értendőek annyi különbséggel, hogy a vállalkozások kizárólag lízingelni tudnak, méghozzá 8 éves futamidőre, euró és forint alapon egyformán 20 százalékos önerő mellett, legalább 300 ezer forintos hitelösszegtől.

A magánszemélyekre és a cégekre egyaránt vonatkoznak azok az autóhitel felvételek, amelyek szerint a hitelbe vagy a lízingbe bevont gépjármű életkora legfeljebb 12 éves lehet, és a futamidő lejáratakor sem haladhatja meg a 15 évet, vagyis egy 12 éves gépkocsira legfeljebb 3 éves futamidővel tudunk hitelt felvenni, illetve lízingszerződést kötni, de egy 2 éves autó esetén sem mehetünk magasabbra 7-8 évnél.

Az autóhitelhez és lízinghez szükséges dokumentumok magánszemélyek és cégek esetén

Az autóhitel feltételek mellett nagyon fontos számításba venni még azokat a dokumentumokat, amelyek a kölcsönfelvételhez, illetve a lízingszerződéshez elengedhetetlenül fontosak. Magánszemélyek esetén ez az érvényes személyi igazolvány és vezetői engedély, míg nyugdíjas esetén nyugdíjas igazolvány.

Szükséges mindezen felül egy megfelelő és érvényes munkáltatói igazolás is, amely lehet a havi bér jóváírását tanúsító két bankszámlakivonat is, míg nyugdíjasok esetében nyugdíjas szelvény.

Vállalkozások esetén mindezt egyéni- és társas vállalkozásokra bonthatjuk fel! Egyéni vállalkozásoknál fontos dokumentum a vállalkozói igazolvány mellett az érvényes személyi igazolvány és vezetői engedély, valamint az igényelt kölcsön összegének függvényében az előző évi adóbevallás, naplófőkönyv vagy pénztárkönyv.

Társas vállalkozások esetében cégkivonat, személyi igazolvány, aláírási címpéldány és eredmény-kimutatás szükségeltetnek.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása