Amit mindenképpen érdemes tudni a CSOK igénylése kapcsán

A CSOK igénylése 2016. február 10-én jelent meg a Magyar Közlönyben. Érdemes a közlönyt átnézni, hiszen rengeteg olyan információ van benne, amely bárki számára fontos, ha szeretné igénybe venni az állami támogatást.

A CSOK igénylése milyen élethelyzetekben nyújthat megoldást, kik vehetik igénybe?

Minden magyar állampolgár, minden olyan személy, aki 3 hónapot meghaladóan tartózkodik az országban, bevándorló, vagy letelepedési joggal rendelkezik, hontalan, menekült vagy oltalmazott jogállással rendelkezik. Amennyiben nem magyar állampolgárról van szó, úgy a kedvezmény csak akkor vehető igénybe, ha 3 hónapot meghaladó a tartózkodási engedélye és az ország területén van bejelentett lakóhelye.

hirdetes

Házastársak, illetve fiatal házaspárok vagy akár élettársak együtt igényelhetik. Magát a támogatást arra a gyermekre lehet igényelni, aki a kedvezmény igénybevételekor az ingatlanban a felvevővel együtt rendeltetésszerűen lakik, illetve ha új lakás vásárlásról van szó, akkor az igénylővel együtt ott fog élni.

Lehetőség van gyermekvállalásra is a családi otthonteremtési támogatás felvételének sikere érdekében. Gyermekkel nem rendelkező házaspárok maximum 3, egy gyermekkel rendelkező házaspárok maximum 2, kétgyermekes házaspárok esetében maximum 1 gyermek vállalása a feltétel.

Akik az elmúlt 5 évben igénybe vettek vissza nem térítendő lakás célú támogatást, most nem vehetik igénybe ezt a kedvezményt. Illetve azok sem vehetnek részt a kedvezményes otthonteremtésben, akik éppen visszafizetésre kötelezettek egy előzőleg igénybe vett támogatás kapcsán.

A CSOK kedvezmények mértéke

Új lakás felépítése esetén 1 gyermekre 600 000 Ft, 2 gyermekre 2 600 000 Ft, 3 vagy annál több gyermekre 10 000 000 Ft támogatás vehető igénybe. A gyermekeknek minden esetben az igénylővel együtt kell életvitelszerűen élnie. Mindegy hogy fiatal házaspárról, egyedülálló szülőről van szó. Ha egy házaspárnak közösen nevelt gyermeke van az egyik fél előző házasságából, de életvitelszerűen az igénylővel él, akkor beleszámít a gyermekek számába ez is.

Az előzőekben felsorolt összegek az igényelhető maximum összeget jelentik. Nagyon fontos, hogy egy gyermeknél az élete során csak egyszer lehet igénybe venni a kedvezményes támogatást. Tehát ha a múltban már vettek fel a gyermekre kedvezményt, akkor most nem tehetik meg. Abban az esetben, ha több gyermek él a háztartásban és például egy gyermekre már vettek fel előzőleg kedvezményt, akkor csökkentett összeggel kell számolniuk az igénylésnél.

Érdemes nagyon felkészülten érkezni az igényléskor, hiszen minden fontosabb adatra szükség lesz és a hitelintézet a TAKARNET rendszeren keresztül ellenőrzi az eddig a gyermekek után igénybe vett támogatásokat. A CSOK igénylése során egy nyilatkozatot is kell tenni, hogy igénybe vett-e valaha a gyermekre kedvezményt. Be kell írni a hitelintézet nevét, az ingatlan helyrajzi számát is ebbe a nyilatkozatba.

CSOK igénylés feltételei amit jó tudnia
CSOK igénylés feltételei amit jó tudnia

A CSOK általános feltételeiről

A közlöny igen hosszan tárgyalja az általános feltételeket, ezért most csak pár fontosabb momentumot ragadunk ki belőle, ami a CSOK igénylése szempontjából fontos kritérium. A bankban bele kell egyezni egy nyilatkozat formájában abba, hogy az intézet a Kincstár, és a NAV részére beküldje a gyermek adatait, hogy ellenőrizni tudják a jogosultságot.

Bele kell egyezni abba is, hogy szükség esetén a bank a már meglévő ingatlanban ellenőrizze a nyilatkozatban közöltek valódiságát. Amennyiben a hitelintézet képviselője a helyszínen bármilyen jogszabálysértést tapasztal, úgy azonnal értesíti a kormányhivatalt. Amennyiben nagykorú gyermekről van szó, akire a támogatást igénylik, úgy az ő hozzájáruló nyilatkozatát is csatolni kell igényléskor.

Fontos, hogy az igénylő előéletét is alaposan górcső alá veszik, azaz büntetlen előéletet kell igazolni és nem szabad adótartozással sem rendelkezni. Amennyiben további gyermek vállalásáról van szó, úgy a születéstől számított 60 napon belül ezt igazolni kell a hitelintézetnél. Nem az intézet dolga, hogy kiderítse a vállalt gyermek megszületett-e. Halva születés esetén szintén hivatalos papírokkal kell igazolni azt.

Új lakás vásárlása esetén a bekerülési költséget vagy a vételárat veszik figyelembe. Építés esetén bekerülési költséget is tartalmazó, úgynevezett építési költségvetést kell benyújtani a bankba. Az ingatlanban házastársak esetén mindkét félnek tulajdonnal kell rendelkeznie, azaz nem lehet csak az egyik fél nevén az ingatlan. Fontos, hogy csak abban az esetben kapjuk meg a támogatást, ha a költségvetést a hitelintézet elfogadja.

A CSOK igénylése kapcsán az általános rendelkezések között találjuk meg az alapterülettel kapcsolatos kitételeket is. Lakás esetén és 1 gyermek esetén 40, 2 gyermek esetén 50, 3 vagy több gyermek esetén legalább 60 négyzetméterrel kell számolnunk. 1 lakásos lakóépület esetén és 1 gyermek után 70, 2 gyermek után 80, 3 vagy több gyermek esetén már 90 négyzetméter hasznos alapterületet kell igazolnunk.

Rate this post

2 hozzászólás ehhez: “Amit mindenképpen érdemes tudni a CSOK igénylése kapcsán

 1. Mi már igényeltük a CSOK-ot és a férjemnek is és nekem is van lakástakarékunk, ez picit megbonyolítja az igénylést, ezért fontosnak tartjuk, hogy jó szakember legyen mellettünk, nekünk ők segítenek http://forrasnavigator.hu egyszerűbb az igénylés folyamata velük.

 2. HITEL LEHETŐSÉG:

  Ön kérése sürgős fedezett hitel?

  Problémái vannak kapok kölcsön forgóeszköz helyi

  bankok és más pénzügyi intézmények?

  Ez a szolgáltatás, hogy pénzügyi támogatást az egyének,

  üzletemberek és a nők az üzleti életben.

  Ha érdekel, lépjen velünk kapcsolatba e-mailben: Ferdinandleofinance@gmail.com

  Mi az Ön szolgálatában.

  Írjon nekünk most: Ferdinandleofinance@gmail.com

  hogy a kölcsön jelentkezési lapot.

  Üdvözlettel,

  Ferdinand Leo

  Manager Együttműködési

Vélemény - hozzászólás hozzáadása