Asszonyhitel – Ezek az igénylés feltételei

Ön is mindennél jobban vágyik gyerekekre, azonban nem tudja, hogy az esetlegesen felmerülő költségeket miből is fedezze majd?

2019. júniusától igényelhető lesz az úgynevezett Assszonyhitel, amely főként a kismamáknak kedvez majd.

hirdetes

Érdeklik a részletek?

Az alábbi cikkünkben mindent részletesen ismertetünk majd, amit csak tudnia kell ezzel a kölcsönnel kapcsolatban.

asszonyhitel feltételei
asszonyhitel feltételei

Miért jött létre az Asszonyhitel?

2019-ben a magyar kormány szeretne az olyan családoknak kedvezni, akik gyermeket vállalnak, hiszen ez nem kevés költséggel jár.

Ennek érdekében létrehoztak körülbelül hét olyan, különböző hitelformát, pénzügyi támogatást, amelyek elképesztően kedvezőek lehetnek a családok számára.

Ezek közé tartozik például a CSOK, a babaváróhitel, a nagyszülői gyed, és még sorolhatnánk.

Arról, hogy ezek kinek is kedveznek igazán, vagy, hogy mi a szerepük a gazdaságban, elég megosztóak a vélemények. Azonban annyi egészen biztos, hogy a tíz millió forintos támogatás hitel formájában, egyik babaváró házaspárnak sem jöhet rosszul.

A hiteligénylés feltételei

A kormány rendelete alapján azok a házaspárok vehetik igénybe a támogatást, ahol a feleség elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 41. életévét.

A házaspárnak érvényes magyar okmányokkal, állampolgársággal, illetve magyarországi lakcímmel kell rendelkezniük, valamint legalább egyiküknek érvényes TB jogviszonnyal is.
Ebbe beleszámít ha munka, vagy valamilyen felsőoktatási tanulmány végett jogosult rá valaki, illetve, az is amennyiben külföldi TB-vel rendelkezik.

Vizsgálják még továbbá azt, hogy büntetlen előéletűek-e az igénylők, valamint, hogy nincsen-e valamilyen pénzügyi tartozásuk a NAV nyilvántartása által.

Feltéve, hogy a házastársak közül valakinek már van gyermeke egy előző kapcsolatból, akkor legalább az egyik félnek feltétlenül első házasnak kell lennie.

Nos, hogy meddig igényelhető ez a hitel konstrukció?

Az Asszonyhitelt kizárólag 2019. július 1. és 2022. december 31-e között lehet igénybe venni.

A babaváró hitel pontos részletei

A babaváró hitelnek nagyon kedvezők a feltételei, ugyanis elég magas összeget lehet felvenni hosszú futamidőre.

Ez azt jelenti, hogy maximum 10 millió forintot körülbelül 200-240 hónapra, azaz akár 20 évre is.

Azonban az összeg folyósítására csakis egy összegben kerülhet sor, méghozzá kizárólag forintban. A hitelkérelmünket a bank 10 munkanapon belül köteles elbírálni.

Mind ismerjük a bankok módszereit, hogy a kezelési és egyéb költségeken mennyit szoktak nyerészkedni, különben szinte elenyésző lenne a hasznuk a kölcsönökből.

Azonban ennél a fajta kölcsönnél a hitelintézetnek szerencsére meg van kötve a keze abban, hogy a hitelbírálásért, a hitelfolyósításért extra költségeket számlázzanak, valamint előtörlesztési díjat sem számolhatnak fel.

A hitel törlesztésének felfüggesztése

Ahogy az eddig már kiderülhetett mindenki számára, ez a hitel nem olyan, mint a többi, hanem jóval kedvezőbb.

Annak a családnak, akinek megszületett a gyermeke, lehetősége van a törlesztőrészletek felfüggesztésére.

Az első gyerek után csak simán felfüggesztik a részletfizetést egy időre, majd a második szülés után már nem csak, hogy felfüggesztik, hanem a tartozás 30%-át teljes mértékben elengedik.

Azonban ez még semmi. A harmadik kis baba születése után a legkedvezőbb a helyzet, ugyanis onnantól kezdve megszűnik az összes hátralévő hiteltartozás, így semmilyen pénzügyi kötelezettség nem terhel minket a továbbiakban.

De vajon mi történik akkor, ha már felvettük a hitelt, azonban mégsem sikerült gyermeket hoznunk a világra?

Ilyenkor elég komplikált a helyzet, ugyanis egyrészt büntető kamatot kell fizetni, másrészt egy piaci, személyi kölcsönné alakul át a tartozásunk.

Ez lényegében azt jelenti, hogy, ha 5 éven belül nem születik gyermek a hitel felvétele után, akkor 120 napon belül egy összegben kell kifizetni a fent maradó tartozást.

Erre még rátevődik a büntető kamat is, ami körülbelül a maximális összeg felvétele esetén két vagy három millió forint körülire tehető.

Bankok, ahol elérhető az asszonyhitel

Szinte már Magyarország összes vezető bankjánál elérhetővé vált ez a szolgáltatás, úgy mint az OTP Banknál, az Erste Banknál, és a Budapest Banknál is.

Habár a rendeletben ki vannak kötve az igényléshez szükséges feltételek és részletek, érdemes odafigyelni a bankok ajánlataira, ugyanis változtathatnak apró részleteket.

Az OTP Banknál például 1 millió forint a minimum összeg, a futamidő pedig 64, és 240 hónap között válaszható.

Az Erste Bank ehhez képest már változtatott, hiszen a minimum életkor nem lehet alacsonyabb 23-nál, valamint a férj esetében is meg van szabva, hogy nem lehet idősebb 70 évesnél.

A Budapest Banknál úgy szint megváltozik a feleség minimum életkora, ugyanis ott a rendeletnél magasabb, az Erste Banknál pedig alacsonyabb az elvárt évek száma.

Nos, a többi hitelszolgáltatónál, mint a Cofidisnél, a k&H-nál, vagy esetleg a Cetelemnél már a megszokott kritériumokkal találkozhatunk, azonban a futamidőre érdemes odafigyelnünk mindenhol, hiszen a hitel fő szempontját tekintve számunkra az lehet a legfontosabb.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása