Áruhitel munkáltatói igazolás nélkül?

Az áruhitel munkáltatói igazolás nélkül ma már nagyon sok bank kínálatából elérhető, ellenben Magyarországon egyelőre messze nem ez az általánosságban bevett szokás, hiszen a legtöbb pénzintézet megkövetel egy állandó munkahelyet, ezzel egyetemben pedig egy megfelelő munkáltatói igazolást azoktól, akik szeretnék igénybe venni ezt a típusú kölcsönt.

Az áruházak és a bankok rendszerint jól látható helyen tüntetik fel azt, hogy az adott áruhitelhez szükség van-e munkáltatói igazolásra vagy sem, de mint megannyi mást, úgy természetesen ezt is számtalan dolog befolyásolja. Ezáltal nem kell például rögtön kétségbe esni akkor sem, ha egy kiszemelt pénzintézetnél vagy áruháznál éppen csak munkáltatói igazolással tudunk áruhitelt igényelni, hiszen nem kizárt, hogy egy későbbi-, éppen egy karácsonyi akció során ezt a kritérium eltörlésre kerül.

hirdetes

Felvehető-e az áruhitel munkáltatói igazolás nélkül?

Erre a rövid és határozott válasz az, hogy igen, az áruhitel munkáltatói igazolás nélkül is felvehető már bizonyos bankoktól, ellenben mivel ez egy egészen fontos kritérium, ezért nem minden hazai pénzintézet biztosítja a lehetőséget. Az igazolás nélküli árukölcsönök rendszerint olyan esetekben élnek, amikor kisebb összegű használati tárgyról van szó, ezáltal egy kisebb hűtőszekrény vagy televízió esetében, de a fentiekben már említett speciális események és promóciók részeként is kihasználhatjuk a helyzetet és a lehetőséget.

Az áruhitel munkáltatói igazolás nélkül elérhető például az Oney vagy a Cetelem kínálatában – többek között természetesen –, de ők sem csak úgy, feltételek nélkül biztosítják majd a kölcsönt egy megvásárolni szándékozott termékért cserébe, hanem más szempontok kapcsán szabnak szigorúbb szabályokat, ezáltal a futamidő, a törlesztő-részletek vagy a kamatok kapcsán.

Nyilvánvaló ugyanis, hogy ha egy bank nem tud megfelelően megbizonyosodni ügyfelének hitelképességéről, akkor más módon kér biztosítékot és győződik meg arról, hogy a kiadott pénzét vissza is kapja majd. Rendszerint az összes pénzintézet csak a kisebb összegű és jelentéktelenebb törlesztő-részletekkel bíró termékek esetén nem szokott munkáltatói igazolást kérni, hiszen egy okostelefon 2-3 ezer forintos részleteit 24 hónapig vélhetően mindenki ki tudja gazdálkodni egy hónapban, még az is, aki minimálbért-, vagy valamilyen más rendszeres juttatást, például ösztöndíjat kap.

Amire fontos odafigyelni az áruhitelnél

Az tehát a fentiek alapján bizonyára mindenki számára világossá vált, hogy az áruhitel munkáltatói igazolás nélkül is felvehető, illetve elérhető több banknál is, ellenben nem árt odafigyelni bizonyos esetekre. Sok pénzintézet ugyanis nem tünteti fel, hogy ad árukölcsönt nekünk a munkahelyünk és a rendszeres jövedelmünk igazolása nélkül, ellenben azt sem, hogy nem adna. Emiatt sokan úgy vélik, hogy nem lesz szükségük ilyesmire, és csak a boltban, a papírozás során derül fény arra, hogy mégsem férhetünk hozzá a kiválasztott termékhez, mert nem tudjuk igazolni rendszeres jövedelmünk.

Sok esetben csak azt tüntetik fel, hogy szükségük van bankszámlánk legalább utolsó kéthavi kivonatára. Ez a gyakorlatban azért szükséges, hogy a bank láthassa, volt-e az elmúlt két hónapban munkabér megnevezéssel ellátott kifizetésünk vagy nem, egyszóval bár nem tüntetik fel, mégis igazolnunk kell nekik ilyen formában azt, hogy dolgozunk. Az áruhitel munkáltatói igazolás nélkül tehát felvehető, ellenben nagyon oda kell figyelni, alaposan utána kell járni, nehogy az áruházban, a kölcsön papírozása közben derüljön fény a hiányosságra.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása