Az ápolási díj utalás 2018 évben is eljut az érintettekhez

Lássuk, hogy az ápolási díj utalás 2018 évben milyen módon igényelhető meg. Olyan személyek esetében lehet igénybe venni, akik ápolásra szorulnak az év összes napján. A családok általában egy rokon ápolására szokták igénybe venni. Mivel az ápolási idő is beleszámít a nyugdíjba, így ebből a díjból is minden esetben levonják a nyugdíjjárulékot.

Már a csökkentett összeget kaphatják kézhez azok, akik az arra rászorultakat ápolják. Sajnos a 40 éves nyugdíjazással kapcsolatban még ezt az időszakot nem vették figyelembe, így azok a hölgyek, akik ezt választották nem jártak túl jól. Hiába vállalták el, hogy gondozzák idős szüleiket vagy nagyszüleiket a nyugdíjas évekbe ezek az évek már nem kerültek bele.

hirdetes

Mikor várható az ápolási díj utalás 2018 évben

2018-ban is havonta folyósítják az ápolási díjat a következő időpontokban: február 1., március 1., április 2., május 2., június 1., július 2., augusztus 1. és 27., szeptemberben elmarad az utalás, október 1., november 2., december 3. és 27. Várhatóan 2019 januárban szintén nem folyósítanak, hiszen azt már előre kifizetik ebben az évben decemberben.

A nagykorú és tartósan gondozásra szoruló személy után folyósított ápolási díjat olyan személy is igénybe veheti, aki közeli hozzátartozója az ápoltnak. Nem számíthat az ápolási díjra, aki idősek otthonába jár be és ott gondozza a családtagját. Minden esetben saját otthonában kell az ellátást, ápolást végeznie. Az ápolási díj utalás 2018-ban annak járhat, aki az erre vonatkozó kérelmet benyújtotta a helyileg illetékes járási hivatalba.

Ki számít súlyosan fogyatékosnak?

Látóképesség probléma esetén abban az esetben, ha az műtéti úton és segédeszközzel sem korrigálható. Az ápolt személy csak tapintó életmódot tud folytatni. Hallásvesztés esetén, ha segédeszköz használata mellett sem képes az ápolt személy a beszéd hallására valamint a károsodás miatt a hangzó beszédet sem érti.

Fogyatékosnak számít a magzati károsodást vagy szülési traumát szerzett ápolt is, valamint az értelmi akadályozottságban szenvedő. Ápolásra szorulnak a pervazív azaz a személyiség egészét érintő fejlődési zavarban szenvedők. A BNO besorolás ebben az esetben F84.0 – F84.9.

Mozgásszervi károsodás esetére is jár az ápolási díj utalás 2018-ban, ha a helyváltoztatást csak meghatározott segédeszközzel tudja elvégezni az ápolt személy, illetve állapota még a segédeszközzel sem teheti elérhetővé a helyváltoztatást. Ide sorolhatók a végtaghiánnyal élők, akik képtelenek önmaguk ellátására. Azoknak a gondozása után is jár az ápolási díj, akik előreláthatólag akár 3 hónapon keresztül is állandó gondozást igényelnek.

Kik vehetik fel az ápolási díjat?

Természetesen az ápolás nincsen életkorhoz kötve, így aki már 10 éve kap saját korú nyugdíjnak minősülő ellátást, vagy korhatár előtti ellátást azok is igénybe vehetik az ápolási díjat. A szolgálati járandóság, a balettművészi életjáradék és az átmeneti bányászjáradék is ide sorolható, valamint a rokkantsági ellátás is, így bátran be lehet nyújtani a kérelmet ezekben az esetekben is.

Az ápolási díj folyósítása

Az ápolási díj utalás 2018 évben is minden hónap 5-éig megtörténik. Amennyiben törthónapra jár az ápolási díj, úgy az ellátási díj a havi összeg harmincad részének és az ápolási napoknak a szorzata. Amennyiben lakcímváltozás történik, úgy azt haladéktalanul be kell jelenteni.

Erre összesen 15 nap áll rendelkezésére és az elmúlt hónapot mindig a régi cím szerinti járási hivatal folyósítja, az új lakcím szerinti járási hivatal mindig hónap elejétől jogosult a folyósításra. Halál esetén a halál időpontjától számított második hónap utolsó napjával kötelező megszüntetni a folyósítást és ezt az ápolási díjban részesülőnek kell megtennie az illetékes járási hivatalban.

Az ápolt személy elhalálozása esetén az ápolási díjban részesülők jogosultak lehetnek a munkaügyi központ által nyújtott támogatásokra is, ezért ezt érdemes mindenképpen szem előtt tartani. Az állami foglalkoztatási szervvel 3 havi együttműködés szükséges minimum, hogy a jogosultság fennálljon.

Mikor kell megszüntetni az ápolási díjra való jogosultságot?

Kötelező megszüntetni a jogosultságot, ha a következők fennállnak:

• az ápolásra szoruló személy állapota már nem teszi szükségessé az ápolást
• az ápolást végző személy a kötelezettségét már nem teljesíti, azaz nem ápolja a rászorulót. Ilyen lehet egy akadályoztatás, az ápoló személy romló egészségi állapota is.
• az ápolt személy elhalálozása
• megszűnik a tartózkodási joga az ápoló személynek
• bármely más a jogosultságot kizáró körülmény bekövetkezése esetén.

A járási hivatal az ápolási jogosultságot bármikor ellenőrizheti, hiszen ehhez joga van.

1/5 - (1 vote)

Vélemény - hozzászólás hozzáadása