Adósságrendezés BAR listásként lehetséges?

A gazdasági válság óta nagyon megszaporodott azoknak a száma, akik nem tudják fizetni korábban felvett hiteleiket. Emiatt egyre többen BAR listára kerülnek, akik számára szinte lehetetlen vállalkozás adósságaikat rendezni.

Ha szeretnénk a többfelé fennálló tartózásainkat egyetlen hitellel kiváltani, akkor igencsak nehéz a dolgunk, mivel számos kritériumnak kell megfelelnünk.

hirdetes

Ha korábban felvettünk személyi kölcsönt, akkor azt nem tudjuk egy másik személyi kölcsön felvételével kiváltani, mivel személyi kölcsön és személyi kölcsön között nincs akkora különbség a THM-et tekintve, hogy ezzel az adós terhei jelentősen csökkennének.   A bankok ilyen esetekben mindig ingatlanfedezetű hitelt ajánlanak.

 

A rosszul, rendszertelenül fizetett hitelünk kiváltására egyetlen bank sem fog adósságrendező hitelt nyújtani számunkra. Ugyanis a pénzintézet, hogy meggyőződjön arról,  tényleg megegyezés szerint fizettük-e a törlesztéseket, egy igazolást kér és sokszor a bankszámla kivonatokat is visszamenőleg több hónappal ellenőrzi. Ha ezen a törlesztőrészletek elmaradása, vagy nem szabályszerű fizetése látszik, az a hitelkérelmünk elutasításával egyenértékű.

Ha régebben lakásvásárlásra vagy felújításra vettünk fel hitelt, akkor azt lakáscélú adósságrendező hitellel tudjuk kiváltani, amely alacsonyabb kamatozással bír, mint a többi hasonló hitel.

Ha egy bank adósságrendező hitelt nyújt ügyfele számára, akkor ellenőrzi a BAR listán a státuszunkat. Ha ezen rajta vagyunk akár aktív, akár passzív státuszban, akkor nem kaphatunk hitelt még ingatlan fedezettel sem.

Léteznek speciális adósságrendező hitelek is, amikor a bank nem figyeli a BAR listát és a jövedelmet sem. Ilyenkor csak az érdekli a pénzintézetet, hogy az elmúlt egy évben rendesen tudtuk-e fizetni hitelünket, melyet bankszámla kivonattal kell igazolnunk.

Ha a deviza hitelünket kiváltjuk egy forint alapúval, akkor azzal kell számolni, hogy az árfolyamveszteség végérvényesen elszámolásra kerül. Mivel a forint hitelek kamatai magasabbak, ezzel tulajdonképpen nem érünk el könnyebbséget, már ami a törlesztőrészleteket illeti.

Ha a BAR listán szereplünk, akkor szinte képtelenség az elaprózott tartozásainkat egyetlen hitellel kiváltani. Hitelkérelmünket biztosan visszadobja a bank, ha ezen a feketelistán rajta vagyunk.

 

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása