A tulajdoni hányad szerepe lakáshitel igényléskor

 

Általánosságban elmondható, hogy a különböző pénzintézeteknél a sikeres hitelbírálat feltételéül támasztott kritériumok eltérőek. Számos eset van, amikor az egyik bank ugyanazon feltételek megléte mellett nem nyújt a kérelmezőnek lakáshitelt, míg a másik igen.
A legtöbben csak úgy tudnak lakást vásárolni, hogy a vételárhoz szükséges pénz jelentős részét hitel felvételével biztosítják. Ilyenkor a bank a felvett összeg erejéig jelzálogjogot jegyeztet be a fedezetként felmutatott, megvett ingatlanra.
A bankok maximalizálják a felvehető hitel összegét, melynek a mértéke nem lehet több mint a megvásárolni kívánt lakóingatlan 75 százaléka a forgalmi értékhez viszonyítva. A fennmaradó részt önerőből kell hozzátennünk a vételárhoz. Ha sehogyan nem tudjuk felmutatni a szükséges önrészt készpénzben, akkor további megoldáshoz folyamodhatunk.

hirdetes

A lakáshitelhez kapcsolható pótfedezet

A bank felé felmutathatunk pótlólagos ingatlanfedezetet. Így ha rendelkezünk esetleg egy üdülővel és annak az értéke meghaladja a négy millió forintot, akkor azt pótfedezetként felmutathatjuk. Ilyenkor szokott jelentkezni az a probléma, hogy az adott üdülőnek több tulajdonosa van. Ha csak egyharmad tulajdonjogi hányaddal rendelkezünk az üdülőben, akkor azt nem mutathatjuk fel pótfedezetként. A bank minden esetben az egész ingatlanra jegyeztet be jelzálogjogot, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az üdülő összes tulajdonosának bele kell egyeznie abba, hogy az ingatlant pótlólagos fedezetként vonjuk be a lakáshitelünkbe.
A bankok számos tényezőt megvizsgálnak ahhoz, hogy egy lakáscélú hitelkérelem pozitív elbírálásban részesülhessen. Ha egy házaspár fele-fele tulajdoni hányadban kíván megvásárolni egy lakást, de csak az egyikük jövedelme éri el a bank által előírt összeget, attól még a másik házastárs lehet a jelzáloggal terhelt ingatlan tulajdonosa.
A bankok lakáshitel igénylésekor azt szokták a leginkább vizsgálni a jövedelmi helyzeten túl, hogy a fedezetként felmutatott ingatlan milyen értékkel bír és ahhoz képest milyen mértékben kíván a leendő tulajdonos hitelt felvenni.

Rate this post

Vélemény - hozzászólás hozzáadása